Întâlniri neîntâmplătoare: Nina Cassian o întâlnește pe Yvonne Hasan
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalniri-neintamplatoare-nina-cassian-o-intalneste-pe-yvonne-hasan/

În toamna anului 1940, viitoarea poetă, compozitoare şi traducătoare Nina Cassian o întâlneşte pe băncile Liceului Evreiesc de Fete pe cea care va deveni artista, istoricul de artă şi profesoara Yvonne Hasan.

Un articol de Liliana Matei|13 decembrie 2019

Urmează o prietenie care va dura mai bine de 7 decenii și va traversa 4 schimbări de regim politic în România.

Toate aceste lucruri le-am aflat anul acesta, din documentarul „Distanța dintre mine și mine”, realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, după o idee a Adei Solomon, și din expoziția retrospectivă vernisată la MNAC, curatoriată de Adrian Buga, cu lucrări din colecții particulare sau din colecția Ada și Alecu Solomon (nora și fiul artistei Yvonne Hasan).

Astfel, cele două prietene s-au „întâlnit” din nou anul acesta, de două ori: o dată în primăvară – filmul a fost lansat în luna martie în cinematografe iar expoziția a fost vernisata în aprilie.

A doua reîntâlnire este în paginile volumului II al antologiei „Nesupusele” (Editura Univers), apărut în acest noiembrie.

Este anul Cassian – Hasan, iar eu le aduc un omagiu cu aceste carnete de vise, de visuri, de jurnale și rețete, de notițe sau poezii sau pur și simplu de desene.

Întâlnirile neîntâmplătoare sunt și întâlnirile mele cu prietenii și toți cei pe care i-am cunoscut și am creat lucruri frumoase împreună.

Întâlnirile neîntâmplătoare sunt cele care ne îmbracă pentru toată viața. – Noemi Meilman

Ideea Carnetului de Vise si Visuri a încolțit în mintea inițiatoarei Noemi Meilman în urmă cu vreo doi ani, atunci când pe noptiera sa se adunaseră vreo 20 de carnețele de notițe, strânse de prin camerele de hotel în care s-a cazat de-a lungul timpului. „Carnetele respective erau destinate notării viselor mele dimineața, cum mă trezeam din somn” spune Noemi. „Într-o zi m-am gândit cum ar fi să fac un carnet în care să îmi notez și visele, dar și ideile și planurile de viitor? Poate fi și agendă, și listă de cumpărături, și jurnal, atâta vreme cât are foi veline și arată așa cum îmi doresc. Mi-am dorit ca scrisul să aibă caractere Bauhaus și mi-am mai dorit să fie un carnet demn de „Plăcerile lui Noe”.

Carnetele costă 48 de lei și pot fi achiziționate de pe Molecule-F și din showroom-ul Molecule-F din Strada Eremia Grigorescu nr. 4.

 

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.