John Cassavetes, la „Filmul de artă” – în această seară, pe TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/john-cassavetes-la-filmul-de-arta-in-aceasta-seara-pe-tvr-2/

„ Filmul de artă” prezintă în această seară o veritabilă lecţie de cinema. „O femeie dominată” (nouă premii şi două nominalizări la Oscar), în regia lui John Cassavetes cu Peter Falk, Gena Rowlands şi Katherine Cassavetes, în rolurile principale, va fi difuzat de la ora 23.10, pe TVR 2.

Un articol de Petre Ivan|3 februarie 2014

„ Filmul de artă” prezintă în această seară o veritabilă lecție de cinema. „O femeie dominată” (nouă premii şi două nominalizări la Oscar), în regia lui John Cassavetes cu Peter Falk, Gena Rowlands și Katherine Cassavetes, în rolurile principale, va fi difuzat de la ora 23.10, pe TVR 2.

O femeie dominată a fost distins cu Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă, 1975 (Gena Rowlands), alături de alte opt trofee de prestigiu şi a fost nominalizat de două ori la premiile Oscar din 1975 şi de trei ori la Globurile de aur din acelaşi an.

John Cassavetes

Mabel (Gena Rowlands) – soţie şi mamă din Los Angeles – îşi iubeşte soţul, Nick (Peter Falk), maistru pe un şantier de construcţii, încercând cu disperare să-i facă pe plac.

Dar comportamentul ei din ce în ce mai straniu îl pune pe acesta pe gânduri şi, convins că Mabel a devenit o ameninţare pentru ea însăşi, ca şi pentru cei din jur, o internează într-un sanatoriu, pentru un tratament de şase luni.

Rămas singur cu cei trei copii, Nick nu se dovedeşte nici mai înţelept, nici mai priceput decât soţia sa, atât în îndeplinirea misiunii de părinte, cât şi în acceptarea rolului pe care societatea se aşteaptă ca el să-l joace.

În 1990, filmul pe care îl puteți vedea în această seară a fost propus pe lista Registrului Naţional American de Film pentru a fi conservat în Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii ca valoare de referinţă.

Foto cu John Cassavetes – cinemagia

28
/12
/15

Topul celor mai bune filme ale anului este împărţit în două. Un clasament include 10 lungmetraje relevante lansate în cinematografe şi prezentate în premieră în România în 2015. Iar celălalt conţine alte 10 titluri îndrăzneţe proiectate exclusiv în festivaluri din ţară.

23
/12
/15

Revista Forbes a publicat obișnuitul său top 10 al celor mai rentabile vedete de la Hollywood, care în 2015 conține pe primele cinci poziții numele a patru actrițe. Mai slab plătite decât colegii lor bărbați, actrițele se dovedesc mai rentabile pentru producătorii de film.

23
/12
/15

Un episod din serialul de desene animate rusesc "Mașa și Mișka", de mare succes în toată lumea, care povestește aventurile unei fetițe și ale unui urs, a depășit un miliard de vizionări pe YouTube. În episodul numit "Mașa-Kașa", fetița descurcăreață pregătește cașă (cereale fierte în apă sau lapte, foarte populare la micul dejun), pe care le-o oferă tuturor animalelor din pădure.

23
/12
/15

INTERVIU „Îmi plac cel mai mult genurile amestecate – dramediile”, spune actriţa Mihaela Sîrbu, cunoscută pentru roluri din filme-reper recente ale Noului Cinema Românesc, precum „Aferim!”, „Toată lumea din familia noastră” şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”. Un interviu special despre actoria de film.

22
/12
/15

Actorul Andi Vasluianu interpretează rolul principal în cel mai recent proiect cinematografic al Iuliei Rugină, "Breaking News", alături de o adolescentă în vârstă de 15 ani, Voica Oltean, iar filmările pentru acest lungmetraj se vor încheia la sfârşitul lunii februarie.

21
/12
/15

Șase filme propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate între 8 și 10 ianuarie 2016 la Cinema Union din București. Weekend-ul de Oscar include două dintre peliculele care au fost anunțate de curând pe lista scurtă la premiul Oscar și au șanse la o nominalizare: Mustang (Franța) și Le tout nouveau testament (Belgia). Celelalte filme din program: Aferim!, The Assassin, Rams și Arabian Nights.

21
/12
/15

Anul 2015 a fost unul destul de bun pentru cinematografia română, după un dezastruos 2014: peste 20 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, dintre care multe debuturi, lansate în cinematografe sau exclusiv la HBO, prezenţe în festivaluri importante şi câteva premii.

21
/12
/15

Actrița Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia. După peste 55 de ani de carieră, dedicaţi teatrului şi filmului românesc, Teatrul de Comedie a realizat o expoziție de fotografie care rememorează unele dintre cele mai frumoase roluri ale ei pe scena acestui teatru.

17
/12
/15

Cultura română rămâne mai săracă la finalul acestui an, după ce regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, actorii Eusebiu Ștefănescu şi George Motoi, compozitorul Marcel Dragomir, traducătoarea Antoaneta Ralian sau scriitorul și dramaturgul Valentin Nicolau ne-au părăsit în 2015.