La braț cu Theodor Aman, Picasso și Dali, într-o plimbare culturală la Art Safari
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-brat-cu-theodor-aman-picasso-si-dali-intr-o-plimbare-culturala-la-art-safari/

Ceea ce am văzut la Art Safari, la ediţia din acest an, cea cu numărul 9, nu poate fi uitat niciodată. Îţi rămân întipărite în minte nu doar arta expusă, extraordinar reprezentată prin lucrările lui Theodor Aman, ale inegalabililor Pablo Picasso şi Salvador Dali, Marcel Iancu, dar şi parfumul de ulei şi acuarelă, întinse cu măiestrie pe pânza veche, ce păstrează patina timpului.

Un articol de Nicoleta Zaharia|3 iulie 2022

Afară este zăpușeală mare, peste 35 de grade Celsius. Trec cu sfială pragul impunătorului palat Dacia-România (de pe strada Lipscani 18-20), din Centrul Vechi al Capitalei, cu o arhitectură deosebită în peisajul autohton. Îmi trec prin minte mii de gânduri despre ceea ce o să văd, iar emoțiile mă copleșesc încă de la intrare. Fac ochii roată și prind curaj. Intru în lumea lui Theodor Aman, primul artist român modern, și mă fascinează fiecare tablou pe care îl văd. Mă copleșește fiecare lucrare pe care o admir și, cu gura căscată, trec mai departe la următoarea lucrare frumos înrămată.

theodor-aman-art-safari-2022

Tot acest proces se desfășoară lent, cu pași mici, pentru că vreau să păstrez ca amintire fiecare pictură în parte. Petrec minute bune în fața frumoasei țigănci, îmbrăcată în costum popular și cu cozi împletite, care îți face ochi dulci și parcă te ademenește să o iei de mână și să fugi cu ea în lume. Îmi vine să ”fur” un pumn de cireșe pârguite de pe tipsia redată cu măiestrie de cel care a întemeiat Școala de Belle-Arte de la noi sau să gust cu poftă din pepenele roșu, din care artistul a tăiat deja o bucată. Simt cum mă învăluie parfumul de liliac mov și alb și parcă mă văd plimbându-mă prin grădinile ireale ale lui Aman.

Pașii mă poartă spre expoziția semnată de Picasso și Dali, care au creat decorurile și costumele pentru celebrul balet ”Le Tricorne” (Pălăria cu trei colțuri), de Manuel de Falla. Premiera a avut loc la Paris, în 1920, și, în 1921, la Madrid. Nu poate să fie emoție mai mare decât să te afli în fața unor opere remarcabile, pline de culoare și vivacitate, semnate de cele două genii ale picturii universale. Periplul de la Art Safari continuă cu o vizită în încăperile care îl găzduiesc pe Marcel Iancu, cel care a fost considerat artistul fenomen al secolului al XX-lea.

picasso-dali-art-safari-2022

Totodată, a fost a fost unul dintre personajele care au orientat și definit arta de avangardă din România și din Israel. Lucrările sale explodează în nuanțe vesele și îl trec pe privitor prin toate stările emoționale. Barbara Klemm, o distinsă fotografă din Germania, a poposit în Palatul Dacia-România (Palatul Pinacotecii), cu ”Light and Dark. Photographs from Germany”, organizată pentru a sărbători „30 de ani ai Tratatului de prietenie germano-român”.

irina-dragomir-art-safari-2022

Și, am lăsat pentru sfârșit, o expoziție cu totul deosebită, care pulsează de energie și de optimism. Am descoperit o artistă contemporană, care nu doar că mă fascinează, dar mă și intrigă în același timp. Mă răscolește și mă țintuiește minute bune în fața lucrărilor sale. ”Roșu, galben și albastru” se numește expoziția Irinei Dragomir. Cum să nu te lași fotografiat cu aripile multicolore, ”brodate” cu atâta dibăcie de această artistă, care trece dincolo de convențiile și tiparele societății și propune o abordare nouă, ”fresh”, a unei lumi mofturoase, mereu în schimbare?

Nu exagerez când spun că am petrecut aproape o după-amiază întreagă la Art Safari. Am fost la o plimbare culturală, la brațul lui Aman, Picasso și Dali și nu regret nicio clipă. Ei mi-au arătat o lume mai bună, o lume de-acum 150 de ani, din care nu m-aș mai fi lăsat dusă. Ce s-ar întâmpla dacă… M-a străfulgerat un gând. Cum expoziția din acest an poate fi vizitată până pe 7 august, de joi până duminică, între orele 12:00-21:00, mi-am propus să mai vin cel puțin o dată să o revăd. Experiența este de neuitat.

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.