Mama – un spectacol-labirint despre singurătate și pastile
https://www.ziarulmetropolis.ro/mama-un-spectacol-labirint-despre-singuratate-si-pastile/

Spectacolul „Mama” de la Teatrul Nottara” din Bucureşti este despre singurătate şi suferinţă, despre dorinţa de a fi iubit mai mult şi durerea de a fi respins.

Un articol de Diana Parpalea|15 iunie 2022

Festivalul „BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRUL” a început pe 11 iunie la Teatrul „George Ciprian” din Buzău și se desfășoară până pe data 18 iunie. Orașul se adună în fiecare seară, de la ora 19:00 în sala de spectacol pentru a viziona spectacole de teatru aduse de peste tot din țară, toate având un subiect comun: iubirea.

Textul scris de Florian Zeller, un apreciat dramaturg francez contemporan, nu este deloc un text ușor de montat ori de privit. Acesta propune o privire în sufletul și mintea unei mame care încearcă să-și vindece rănile cu alcool și pastile. Astfel, apar halucinațiile, vedeniile, durerile de cap și incapacitatea de a mai distinge realitatea de imaginar. Un subiect curajos, care oferă spectatorilor mai multe variante ale aceluiași dialog. Vorbim astfel despre o scriere neconvențională, contemporană, care necesită multă grijă la punerea în scenă, existând riscul să nu se înțeleagă povestea scrisă de dramaturg.

Astfel, regizorul Cristi Juncu propune încă de la primele minute ale spectacolului un timp scenic greoi, cu dialog dispersat și greu de urmărit, care nu te atrage în „povestea personajului”. Durează câteva minute bune să înțelegi exact ce se întâmplă și despre ce este vorba. Chiar dacă de-a lungul spectacolului, apar îmbunătățiri în acest sens, tot nu rămâne un spectacol „ușor” de privit. Iar subiectul, deja complex, încurcă mult decât să ajute spectacolul.

Scenografia semnată de Carmencita Brojboiu și muzica originală compusă de Cristina Juncu reușesc să facă mai „clar” universul obscur din mintea mamei. Pereții desenați cu cretă, pe alocuri fosforescentă, și vocile copiilor din fundal creează un spațiu vizual și sonor al copilăriei, respectiv al sufletului și iubirii de mamă, care nu moare niciodată. Astfel, conceptul vizual și muzical aduc înțelesuri spectacolului.

Spectacolul este descris ca o „farsă neagră, bogată în umor de limbaj”, dar, din păcate, nu s-a reușit acest lucru, ori nu s-a simțit, decât în multe prea puține locuri. Dacă s-ar fi făcut alte decizii regizorale, poate mai clare, direcțiile ar fi fost mai clare și pentru actori. Catrinel Dumitrescu în rolul mamei, Anne, cu puțin mai mult ajutor regizoral ar fi făcut un rol de neuitat, amintit, vorbit. Potențialul se simte, dar nu este atins în întregime, din foarte mare păcate. Iar același lucru se resimte și la restul distribuției: Sorin Cociș, Rareș Andrici și Alexandra Murăruș. Ori spectacolul nu este bine închegat sau îndestul de jucat, ori ar mai fi trebuit lucrat și repetat. Nu e un spectacol de neprivit, ci doar autosuficient, la care poți să mergi, să privești o poveste tristă și întortocheată.

Privit prin ochii unui „critic” ori „spectator autoritar, analitic” așa a fost văzut spectacolul, dar privit prin ochii unui om care se bucură că vede un spectacol cu mari artiști, în propriul oraș, este un motiv de fericire absolut. Și până la urmă despre asta este vorba la teatru, unii preferă ca un spectacol să-și atingă nivelul maxim de potențialului, iar alții se bucură oricum de poveste, actori și faptul că au venit la teatru. Teatrul este pentru toți, iar de cele mai multe ori este subiectiv.

 

Mama

Teatrul „Nottara”, București

 

Autor: Florian Zeller

Traducere: Bogdan Budeș

Regizor: Cristi Juncu

Scenografia: Carmencita Brojboiu

Muzică originală: Cristina Juncu

 

Distribuție:

Mama (Anne): Catrinel Dumitrescu

Tatăl (Pierre): Sorin Cociș

Fiul (Nicolas): Rareș Andrici

Fata (Élodie): Alexandra Murăruș

Asistenți medicali (figurație): Bogdan Chichea, Ciprian Udriște

Fotografii: Ciprian Duică

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.