Mircea Cărtărescu va inaugura Târgul de Carte din Göteborg
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-va-inaugura-targul-de-carte-din-goteborg/

Mircea Cărtărescu inaugurează, pe 26 septembrie, ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Göteborg, unde România participă în calitate de ţară invitată de onoare.

Un articol de Andrada Văsii|30 august 2013

Mircea Cărtărescu inaugurează, pe 26 septembrie, ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Göteborg, unde România participă în calitate de ţară invitată de onoare.

Astfel, la ceremonia de inaugurare, desfăşurată în aula V a târgului, alături de Mircea Cărtărescu vor mai participa directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm, Dan Shafran, şi managerul general al Târgului de Carte de la Göteborg, Maria Källsson. Celebra dansatoare şi coregrafă scandinavă Virpi Pahkinen transpune în dans o poezie a scriitorului Mircea Cărtărescu.

Alături de reprezentanţii târgului și Mircea Cărtărescu, la ceremonia de deschidere a standului României vor mai lua cuvântul preşedintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, ambasadorul României în Suedia, Răduţa Matache, precum şi directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm și Dan Shafran. Dana Dragomir va interpreta la nai muzică românească.

Mircea Cărtărescu și Gabriela Adameșteanu, la târg

La târgul de carte, pe lângă Mircea Cărtărescu, scriitoarea Gabriela Adameşteanu discută despre diversele limbaje ale feminismului cu scriitoarele colege ale sale din Portugalia şi Austria Ana Luísa Amaral şi Marlene Streeruwitz. Scriitorul elveţian de origine română Cătălin Dorian Florescu, apreciat pentru romanul său „Iacob se hotărăşte să iubească”, discută despre capacitatea de a supravieţui şi puterea de a iubi.

În cadrul programului „Rouă pe stele”, poetul maghiar de origine română Sandór Kányádi se întâlneşte cu traducătorul suedez Ove Berglund.

Ana Blandiana, Augustin Buzura, Mircea Cărtărescu, Mircea Dinescu şi Varujan Vosganian se numără printre scriitorii români invitaţi să participe la Târgul de Carte de la Göteborg, care va avea loc în perioada 26 – 29 septembrie şi unde România este invitată de onoare.

Mircea Cartarescu

Mircea Cărtărescu, în cadrul lansării platformei educaționale „Copiii fără etichete”

Participarea românească la Târgul de Carte de la Göteborg va avea loc sub sloganul „România are cuvântul!” şi va cuprinde un stand de 150 de metri pătraţi, 16 seminarii, un bogat program de evenimente la standul românesc şi la standurile unor instituţii şi edituri suedeze, precum şi mai multe expoziţii, printre care una a Memorialului de la Sighet.

100.000 de vizitatori

Lista scriitorilor români invitaţi alături de Mircea Cărtărescu îi mai cuprinde pe Gabriela Adameşteanu, Svetlana Cârstean, Marius Chivu, Daniela Crăsnaru, Cătălin Dorian Florescu, Dana Grigorcea, Florina Iliş, Dan Lungu, Norman Manea, Gabriela Melinescu, Felicia Mihali, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop.

Citiţi şi: Autorii răspund: se trăieşte sau nu din scris?

Programul este finanţat de Institutul Cultural Român (ICR), în colaborare cu Târgul de Carte, editura suedeză 2244, Ambasada Elveţiei la Stockholm, ProHelvetia şi AIEQ (Asociaţia de Studii din Quebéc). Ceilalţi parteneri ai institutului sunt editurile suedeze Bonniers, Ellerströms, Norstedts, Ramús şi 10 Tal, Biblioteca Naţională a Suediei şi Uniunea Scriitorilor din Suedia, notează Mediafax.

Manifestarea de Carte de la Göteborg este un eveniment deschis publicului larg, care cuprinde atât vânzare de carte, cât şi numeroase dezbateri şi întâlniri literare, şi care se bucură anual de 100.000 de vizitatori şi 1.500 de jurnalişti acreditaţi. Târgul de Carte de la Göteborg este cel mai mare eveniment cultural din Scandinavia, atrăgând anual în jur de 100.000 de vizitatori.

Foto credit: Mircea Cartarescu

04
/12
/17

Scriitorul american Christopher Bollen este marele câștigător din 2017 al Bad Sex in Fiction Award, un trofeu literar insolit, care recompensează cea mai proastă scenă de sex tipărită într-un roman publicat în anul în curs. Romancierul american a fost recompensat pentru volumul său "The Destroyers", ce conține un paragraf în care protagonistul își compară organele genitale cu "un triunghi de biliard"

30
/11
/17

La 99 de ani de la Marea Unire, vă propunem să ne întoarcem în timp, în acele zile ale lui 1918, când primul Război Mondial se sfârșea, așa cum le-a consemnat cea mai importantă femeie din istoria României – regina Maria, regina României Mari.

29
/11
/17

Astăzi, de la ora 17:00, la Colegiul Noua Europă (Bucureşti, Str. Plantelor, nr. 21) va avea loc o dezbatere pe marginea volumului semnat de istoricul religiilor Andrei Oişteanu, Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură, apărut în ediţie ilustrată, în seria de autor pe care editura Polirom i-a consacrat-o. Evenimentul va fi moderat de Andrei Pleşu. Intrarea este liberă.

27
/11
/17

Romanul „Ruta subterană”, traducere din limba engleză și note de Justina Bandol, a fost publicat la Editura Humanitas Ficton, în anul 2017. Romanul a fost distins cu Premiul Pulitzer în acest an.

23
/11
/17

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la orele 13.30, Editura Humanitas lansează, în cadrul Gaudeamus 2017, romanul „Ruta Subterană”, de Colson Whitehead, distins cu Premiul Pulitzer 2017. La evenimentul găzduit de standul editurii vor participa Radu Paraschivescu, Cristian Pătrășconiu și Denisa Comănescu. Nu ratați, așadar, una dintre cele mai de succes cărți ale anului, din care am extras aici câteva fragmente.

22
/11
/17

Târgul de Carte Gaudeamus 2017 se află în plină desfășurare la Pavilionul Central de la Romexpo, până duminică, 26 noiembrie. Din sutele de cărți expuse – și unele reduse – am ales zece pe care merită să le luați acasă. Într-un peisaj editorial mai degrabă sărac, zece volume care vă vor face iarna mai frumoasă…

22
/11
/17

Cartea „Sub semnul lui Dylan” (traducere din limba spaniolă și note de Adina-Ioana T. Vladu) a fost publicată la Editura Allfa, în colecția „Pe Strada Ficțiunii”, în anul 2015.

22
/11
/17

Peste 1000 de titluri, 80 de cărți-eveniment, aproape 30 de lansări de carte și audiobook, sesiuni de autografe, întâlniri cu scriitori, istorici, editori, traducători, critici literari, politologi, fotografi și jurnaliști celebri

21
/11
/17

Institutul Cultural Român și Centrul Național al Cărții, în colaborare cu Ambasada României în Statele Unite Mexicane, organizează a doua participare consecutivă cu stand național la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara, Mexic (25 noiembrie – 3 decembrie). Anul acesta, literatura română va fi reprezentată de două voci proeminente ale prozei și poeziei: Mircea Cărtărescu și Ana Blandiana.

17
/11
/17

SCRISORI CĂTRE CEI DIN CĂRȚI Pe urmele jurnalistei și spioanei americane Marguerite Harrison, pe când bolșevismul începea.

16
/11
/17

Cartea „Spionul care a ieșit din joc” (traducere din limba engleză de Michaela Tache) a fost publicată în acest an la Editura Rao (tot în 2017, romanul, publicat inițial în 1963, a fost ecranizat de BBC).

16
/11
/17

Grupul Librarium anunță deschiderea unei noi librării în București în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național I.L. Caragiale. Evenimentul de lansare va avea loc joi, 16 noiembrie, începând cu ora 18:00. Vor fi prezenti la eveniment Ion Caramitru, directorul Teatrului Național, scriitorii Marius Chivu și Alex Tocilescu și Laura Câlțea, blogger cultural.

12
/11
/17

Scriitorul Bogdan Suceavă se va întâlni în perioada 17-23 noiembrie cu cititorii din Bucureşti şi Cluj, cu prilejul apariţiei celui mai nou volum, „Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierdute”, publicat recent la Editura Polirom, disponibil şi în format electronic.

07
/11
/17

Premiul Goncourt, cel mai prestigios trofeu din literatura francofonă, a fost decernat luni scriitorului Eric Vuillard pentru romanul "L'ordre du jour". Tot luni a fost atribuit și premiul Renaudot, care a revenit în acest an scriitorului Olivier Guez pentru volumul "La disparition de Josef Mengele".