„MOVING van GOGH”, la Palatul Cantacuzino
https://www.ziarulmetropolis.ro/moving-van-gogh-la-palatul-cantacuzino/

„MOVING van GOGH”: Holograma pictorului Vincent van Gogh, instalaţii audio-video ale picturilor celebrului artist şi floarea-soarelui animată, într-o expoziţie interactivă, la Castelul Cantacuzino.

Un articol de Liliana Matei|12 iulie 2016

Stelele, cerul și enigmaticele vârtejuri din opera „Starry Night” a pictorului olandez Vincent van Gogh și celebra floarea-soarelui din compozițiile sale prind viață în expoziția interactivă „MOVING van Gogh”, la Castelul Cantacuzino din Bușteni, începând cu 15 iulie, unde o hologramă a artistului îi va întâmpina pe iubitorii de artă.

Galeria de artă a Castelului Cantacuzino prezintă cea de-a patra sa importantă expoziție, „MOVING van Gogh”, ce cuprinde animații, proiecții, instalații audio-video și o hologramă a marelui pictor olandez, fiind un proiect contemporan, care poartă vizitatorul între granițele dintre real și imaginar.

Trei săli interactive, peste 300 de floarea-soarelui animate, ce vor dansa în ritmul pașilor vizitatorilor, și o hologramă a lui van Gogh sunt doar câteva dintre elementele centrale ce pot fi descoperite în expoziția „Moving van Gogh”, care se va încheia pe 16 octombrie.

„În cea de-a patra expoziție a Cantacuzino Castle ART Gallery vizitatorii se vor putea delecta cu un spectacol incredibil, un proiect îndrăzneț, prin care aducem pentru prima dată în România fantastica lume a lui van Gogh. Am conceput o inaugurare inovatoare, mai exact, începând din 29 iunie, timp de 2 săptămâni, iubitorii de artă s-au putut bucura de o colecție rară de 100 heliogravuri cu desene ale pictorului olandez, realizată în Olanda, în 1892”, a declarat Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora Estate.
Pe lângă elementele artistice de high-tech, expoziția va păstra până la finalul acesteia cele mai expresive și dinamice 40 de heliogravuri cu lucrările lui van Gogh.

„Am putea numi expoziția <<Moving van Gogh>> o antiteză, între vechi și nou, între tradițional și modern, între realitate și imaginar, un proiect în care tehnologia se îmbină perfect cu clasicul”, a completat Kurt Neuschitzer.
Pentru o experiență alternativă, Cantacuzino Castle Art Gallery a creat zone speciale, în care, prin intermediul mai multor gadgeturi, vizitorii pot picta și pot recrea heliogravuri și opere celebre ale artistului.

Un alt element atractiv al expoziției este reprezentat de VAN GOGH-THEK, un spațiu special amenajat în care vor fi proiectate documentare despre viața și opera pictorului olandez Vincent van Gogh.

Cantacuzino Castle Art Gallery a luat ființă în 2015, prima sa expoziție fiind dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat apoi lucrări grafice ale artiștilor Pablo Picasso și Marc Chagall. Cele trei expoziții s-au bucurat de aprecierea publicului, fiind vizitate de peste 50.000 de persoane.
Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, monumetul devenit istoric fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcții din Europa. În 2010, Castelul a fost deschis spre vizitare și de atunci a devenit una dintre cele mai importante atracții de pe Valea Prahovei.

25
/08
/21

Young Artists Connections se află la cea de-a doua ediție – un proiect dedicat scenei tinere, inițiat de SwitchLab, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC. Prima ediție a fost dedicată absolvenților universităților de artă, care au participat la o expoziție de grup la MNAC și la o expoziție personală la SwitchLab.

24
/08
/21

Art Safari urcă în autobuzele STB și călătorește prin tot Bucureștiul până la final de septembrie. De azi, ”Arta călătorește” în București grație ineditului parteneriat cultural dintre Art Safari și Societatea de Transport București.

19
/08
/21

„Relația dintre arte și cultură și mediul construit este simbiotică. Având experiența evenimentelor Therme Forum de mare succes din 2018, 2019 și 2020, vom discuta cu lideri din domeniul artistic, designeri, artiști și arhitecți de talie mondială despre schimbările din lume, respectiv despre relația dintre tendințele și presiunile care ne modelează mediul construit și interacțiunile și impactul artelor și al culturii asupra vieților noastre și asupra evoluției artelor.”

18
/08
/21

Au trecut 4 luni de când TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] a făcut cunoștință cu publicul. Între timp, am lansat o parte dintre evenimentele noastre și le pregătim de zor pe celelalte. Pe 12 august, în timpul săptămânii Pride 2021, ne-am strâns în grădina organizației MozaiQ pentru a face un bilanț cu ce s-a întâmplat până acum în cadrul proiectului și ce urmează să se întâmple în următoarele luni.

18
/08
/21

Bucharest International Dance Film Festival 2021, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București, prezintă sub tema Potential Worlds, pe lângă cele 34 de titluri din competiții, o selecție de patru documentare puternice și captivante despre deschizători de drumuri și evenimente artistice memorabile: „Sisters with Transistors” (r. Lisa Rovner), „Ailey” (r. Jamila Wignot), „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia) și „Summer of Soul” (r. Ahmir “Questlove” Thompson).

04
/08
/21

Ideo Ideis Festivalul #16 propune o săptămână intensă cu un program artistic și social variat, creat atât pentru trupe de liceeni, cât și pentru comunitățile din Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Constanța și Sibiu.Vrem astfel ca festivalul să îi inspire pe adolescenții care îi trec pragul să se întoarcă cu aceeași încăpățânare spre comunitățile lor și să le transforme în spațiile de care au nevoie în propria devenire.

03
/08
/21

Scopul proiectului Eforie Colorat - Intervenție Culturală este să aducă laolaltă artiști plastici și oameni preocupați de bunăstarea mediului înconjurător. Iar pentru că arta nu trebuie să existe numai în galerii, evenimentele au fost concepute astfel încât publicul larg să fie implicat, direct sau indirect, în procesul de creație.

23
/07
/21

Inaugurată în urmă cu o lună la ARCUB, expoziția „Chimonoul întâlnește ia” curatoriată de Iulia Gorneanu a avut parte de un finisaj special în seara zilei de miercuri, 21 iulie, în pasajul Hanului Gabroveni. Fashion styling show-ul – sub direcția artistică a lui Alin Gălățescu – s-a desfășurat în prezența Ambasadorului Japoniei în România, ES Dl Hiroshi Ueda și a prezentat ținute ale designerilor români în ritmuri de muzică live interpretată de Jezebel.

21
/07
/21

Asociația Forumul Artelor Vizuale lansează „Eforie Colorat - Intervenție culturală” inițiază un demers artistic și ecologic ce va schimba atmosfera și peisajul în cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc, Eforie Sud.