Nicu Constantin, Antoine de Saint-Exupery & Louis de Funès
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicu-constantin-antoine-de-saint-exupery-si-louis-de-funes-31-iulie/

Într-o zi de 31 iulie se năşteau actorul Louis de Funès, scriitorul Antoine de Saint-Exupery, autorul cunoscutei povestiri Micul Prinţ, şi actorul român Nicu Constantin.

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2016

Tatăl lui Nicu Constantin, Tudor Constantin, provenea din localitatea albaneză Korcea, de unde se trag și strămoșii lui Ion Caramitru, George Vraca și Victor Eftimiu, și a ajuns în România în anul 1910.

Actorul îşi amintea că toate casele care existau în fostul oraş Movilă (actualul Eforie Sud) purtau pecetea muncii tatălui său. Mama actorului, Ecaterina, era grecoaică din Ianina şi sosise în Constanţa în 1913-1914. Ecaterina şi Tudor Constantin s-au căsătorit în 1924 şi au avut şapte copii: Petre, Constanţa, Tefta, Gheorghe, Constantin, Nicu – viitorul actor şi Lică.

Nicu Constantin a adunat peste 30 de filme de scurt şi lung metraj, 600 de emisiuni de radio şi 300 de televiziune. În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Tot într-o zi de 31 iulie:

1431: Prima atestare internă a orașului Piatra Neamț.

1498: În cea de-a treia călătorie, Cristofor Columb devine primul european care descoperă insula Trinidad.

1919: A doua renunțare la tron a Prințului Carol al României (revenit la 20 februarie 1920).

Scriitorul și aviatorul Antoine de Saint-Exupéry

Scriitorul și aviatorul Antoine de Saint-Exupéry

1944: Scriitorul și aviatorul Antoine de Saint-Exupéry se lansează într-un zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane; avionul său este doborît și Antoine de Saint-Exupéry este considerat de atunci dispărut.

1957: A intrat în funcțiune primul reactor atomic românesc.

1976: NASA publică faimoasa fotografie „Fața de pe Marte”, făcută de Viking 1.

S-au născut:

1914: Louis de Funès. 
Supranumit „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”, Louis de Funès a interpretat peste 130 de roluri în filme şi 100 de roluri în teatru. Deşi a avut un succes enorm în majoritatea ţărilor europene şi în vestul Asiei, iar în Franţa a fost votat cel mai popular actor francez (într-un sondaj de opinie din 1968), acesta a rămas un anonim în țările anglofone.

1919: Primo Levi, chimist și autor italian (d. 1987)

1938: Nicu Constantin, actor român de teatru și film (d. 2009)

1944: Geraldine Chaplin, actriță americană, fiica lui Charlie Chaplin

1949: Mircea Baniciu, compozitor și interpret român de muzică ușoară

1962: Wesley Snipes, actor american

S-au stins din viaţă:

1726: Nicolaus II Bernoulli, matematician elvețian (n. 1695)

1784: Denis Diderot, filosof francez (n. 1713)

1886: Franz Liszt, pianist de origine maghiară (n. 1811)

1944: Antoine de Saint-Exupery, scriitor și pilot francez (n. 1900)

2009: Sir Bobby Robson, fotbalist și antrenor englez (n. 1933)

Foto cu Nicu Constantin, Antoine de Saint-Exupery şi Louis de Funès – Cinemagia

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecționeri de festival) veniți la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roșu, obținut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecții din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

11
/02
/17

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-și ia adio de la cel pe care l-au iubit și admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.

09
/02
/17

Astăzi începe cea de-a 67-a editie a Berlinalei. România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, câștigătorul unui Urs de Aur, cu „Poziția copilului” (2013).

08
/02
/17

21 de lungmetraje de ficțiune, 15 documentare și 52 de scurtmetraje au intrat oficial în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc pe 21 martie 2017, în București.

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.