Noaptea Albă a Filmului Românesc la a patra ediție
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-alba-a-filmului-romanesc-la-a-patra-editie/

Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc pe 20 septembrie şi va fi rezervată Filmelor Româneşti.

Un articol de Andrada Văsii|4 septembrie 2013

Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc pe 20 septembrie şi va fi rezervată Filmelor Românești.

În cadrul celei de-a patra ediții a evenimentului de mare succes Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii vor avea parte de un program alcătuit atât din producţii recent lansate pe marile ecrane, recompensate pe plan internațional sau care s-au bucurat de succes la public, cât și din filme clasice, care au influențat generații de artiști.

Din selecție nu lipsesc nici documentare originale sau cele mai bune scurtmetraje româneşti ale anului 2013.

Și în acest an, în cadrul Nopții Albe, bucureștenii vor avea parte de o surpriză: ,,Lupu”, debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mustață, va fi proiectat în avanpremieră pe 20 septembrie.

Filmul despre o călătorie suprarealistă a unui adolescent în lumea morții și a dragostei a fost prezentat recent în competiția Festivalului de Film de la Sarajevo. În distribuție se regăsesc actorii Mihai Vasilescu, Ada Condeescu, Costel Cașcaval, Carmen Ungureanu și Sergiu Nicolaescu.

Noaptea Albă a Filmului Românesc cu Love Building

Un alt debut regizoral inclus în programul Noaptea Albă a Filmului Românesc este și cel al Iuliei Rugină, ,,Love Building”. Distins cu Premiul Publicului și Mențiunea Specială a Juriului la Festivalul Internațional de Film B-EST și avându-i în rolurile principale pe Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, ,,Love Building” va fi în mod cert unul dintre cele mai îndrăgite titluri ale Nopții.

14 cupluri ajunse în impas, ajutate de trei pshihoterapeuți și traineri ai taberei, încearcă să-și reconstruiască poveștile de dragoste. Dar cei trei traineri meniți să îi asiste au propriile lor probleme, iar lucrurile scapă încet încet de sub control.

Noaptea Albă a Filmului Românesc- maraton de filme

,,Poziţia copilului” (r. Călin Peter Netzer), premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin și desemnat să reprezinte România la Premiile Oscar de anul viitor, ,,Sunt o babă comunistă”, cel mai recent film al regizorului Stere Gulea, cu Luminița Gheorghiu în distribuție, sau ,,Și caii sunt verzi pe pereți”, o poveste tragico-comică despre iluzia îmbogățirii în România, în regia lui Dan Chișu, fac parte din programul de la Noaptea Albă a Filmului Românesc.

pozitia copilului interviu 1

Noaptea Albă a Filmului Românesc a pregătit cinefililor și o selecție a celor mai proaspete scurtmetraje, printre care ,,Ca o umbră de nor”, în regia lui Radu Jude, desemnat anul acesta Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Sarajevo si la Festivalul de Film Transilvania (TIFF), ,,Claudiu și crapii” (r. Andrei Tănase), ,,Pastila fericirii” (r. Cecilia Felmeri), În acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu) – recompensat cu Premiul Cinefondation la Festivalul de Film de la Cannes 2013, ,,My Baby” (r. Luiza Pârvu) sau ,,Bad Penny” (r. Andrei Cretulescu).

Conceput ca urmare a necesităţii de promovare constantă a filmului românesc şi inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare, evenimentul îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi.

Numărul de spectatori înregistrați la edițiile precedente dovedesc faptul că evenimentul organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc reprezintă una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone.

Anul trecut, peste 8500 de spectatori s-au bucurat de filmele din programul Nopții Albe.

Info:

Spectatorii sunt așteptați la proiecțiile de film din locațiile Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Muzeul Ţăranului Român, Parcul Herăstrău, Club Control, Dianei | 4, Biblioteca Centrală Universitară (Strada de C’Arte).

Foto credit: Cinemagia

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

20
/02
/17

Ca o invitație la reflecție și empatie, BIEFF supune dezbaterii ideile preconcepute legate de corpul uman – de prezentarea, reprezentarea și auto-reprezentarea lui – atrăgând atenția asupra complexelor implicații socio-politice ale identității. Popularele programe tematice dedicate corpului și performance-ului revin și anul acesta la BIEFF între 28 martie și 2 aprilie.

20
/02
/17

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu o persoană mai bună ziua următoare decât am fost cu o zi în urmă.” – Sidney Poitier . Actorul din „Guess Who's Coming to Dinner” / Ghici cine vine la cină (1967) este primul artist de culoare distins cu un premiu Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinții săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă.

19
/02
/17

Singurul film românesc aflat anul acesta în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul ,,Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit sâmbătă seara premiul ,,Ursul de Argint” pentru ,,Contribuţie Artistică Deosebită în Cinematografie”, distincţie acordată Danei Bunescu pentru montajul filmului.

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecționeri de festival) veniți la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roșu, obținut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecții din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

11
/02
/17

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-și ia adio de la cel pe care l-au iubit și admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.

09
/02
/17

Astăzi începe cea de-a 67-a editie a Berlinalei. România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, câștigătorul unui Urs de Aur, cu „Poziția copilului” (2013).

08
/02
/17

21 de lungmetraje de ficțiune, 15 documentare și 52 de scurtmetraje au intrat oficial în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc pe 21 martie 2017, în București.