Noaptea Lunga a Filmelor Scurte: 15 scurtmetraje în competiţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-lunga-a-filmelor-scurte-15-scurtmetraje-in-competitie/

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul-maraton care aduce la un loc cele mai premiate scurtmetraje din ultimul an, va avea loc pe 28 iunie, outdoor, la Grădina Botanică din Bucureşti, începând cu ora 20:00. La a 6-a ediţie, publicul ShortsUP iese din scaunul spectatorului pentru a primi rolul juriului. 

Un articol de Petre Ivan|14 iunie 2014

Pentru prima dată, evenimentul Noaptea Lunga a Filmelor Scurte va include o competiție internațională de scurtmetraj în care cel mai bun film va fi ales de public și răsplătit cu 1.500 EURO.

Competiția ShortsUP Audience Award este susținută de Digi Film și include 15 pelicule care au fost deja validate de marile jurii internaționale de la Oscar, Sundance, Berlin, Palms Springs, Clermont-Ferrand.

Pe 28 iunie, scurtmetrajele anului urmează să treacă și testul publicului – cel care face ca povestea cinemaului sa continue de zeci de ani.

Filmele care vor putea fi votate de spectatori la Noaptea Lungă traversează în forță 12 spații culturale diferite: Franța, Spania, Danemarca, SUA, Rusia, Belgia, Canada, Polonia, Olanda, Finlanda, Marea Britanie și România. Un program plin de povești la timpul prezent, dramele și comediile ce compun întregul vieții de zi cu zi: unele amuzante, altele tragicomice, cele mai multe aducătoare de inspirație.

Printre filmele din competiție se numără Helium (r. Anders Walter, Danemarca, 2014), câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj în 2014, un film plin de imaginație despre lumea magică a lui Alfred, un băiețel bolnav.

Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012), amestec de comedie hilară și dramă, redă confruntarea dintre Williams, medic psihiatru cu reputație și pacientul său Voorman, un prizonier care se crede Dumnezeu.

Ce rămâne după o viață trăită pe pământ? Un posibil răspuns vine de la animația îndrăzneață Inventar la final de lume (r. Bernardo Britto, SUA, 2013), distinsă cu premiul publicului pentru cea mai bună animație la Sundance 2014. Scurtmetrajul care va pune la încercare emoția spectatorilor e Cel de atunci (r. Esteban Crespo, Spania, 2012), cel mai bun film scurt la premiile GOYA, dramă intensă despre viața unui fost soldat african.

Titlul românesc din competiția Noaptea Lungă este proaspătul câștigător al Premiului Zilele Filmului Românesc acordat în secțiunea de scurtmetraj la TIFF 2014. Odată cu spectatorii ShortsUP, Andrei și Maria, cuplul protagonist al filmului scurt Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină, România, 2014), vor auzi pentru ultima oară cântecul Angelei Similea.

Pentru că aceasta este seara în care fiecare a decis că va muri, de dragoste rănită.

Lista completă cu filmele din competiția ShortsUP Audience Award este disponibilă aici. Spectatorii vor putea vota filmele online, timp de 24 de ore, pe site-ul ShortsUP.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2014 are loc la Grădina Botanică București, de la ora 20.00 până în zori la 5.00 dimineața. Spațiu perfect pentru evadare urbană, grădina va fi animată de şase ore de filme scurte plus muzică bună și visuals create special de radio-ul de vacanță nicecream.fm.

Biletele pot fi achiziționate în avans la prețul de 35 de lei prin MyTicket și Eventim, folosind opțiunea ”print at home”. În limita locurilor rămase disponibile, vor putea fi cumpărate și în seara evenimentului la prețul de 40 de lei.

INFO

ShortsUP face selecții tematice cu cele mai premiate filme scurte din toată lumea, fie că e vorba de ficțiuni, animații, documentare sau filme scurte experimentale. Scurtmetrajele ajung în atenția publicului larg în fiecare sezon, prin evenimente și zilnic, prin platforma de recomandări online www.shortsup.ro.

În ultimii 5 ani, evenimentele ShortsUP au fost adesea experienţe interactive şi mixuri neconventionale între film şi arte conexe cinematografiei. ShortsUP Musicology a fuzionat scurtmetrajele cu muzica pe scena Operei Naţionale Bucureşti, iar Adevăr sau Provocare a explorat graniţa dintre cinema şi teatru la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

O dată pe an, ShortsUP organizează Noaptea Lunga a Filmelor Scurte, maratonul nocturn al iubitorilor de cinema în doze mici.

 

 

 

28
/12
/15

Topul celor mai bune filme ale anului este împărţit în două. Un clasament include 10 lungmetraje relevante lansate în cinematografe şi prezentate în premieră în România în 2015. Iar celălalt conţine alte 10 titluri îndrăzneţe proiectate exclusiv în festivaluri din ţară.

23
/12
/15

Revista Forbes a publicat obișnuitul său top 10 al celor mai rentabile vedete de la Hollywood, care în 2015 conține pe primele cinci poziții numele a patru actrițe. Mai slab plătite decât colegii lor bărbați, actrițele se dovedesc mai rentabile pentru producătorii de film.

23
/12
/15

Un episod din serialul de desene animate rusesc "Mașa și Mișka", de mare succes în toată lumea, care povestește aventurile unei fetițe și ale unui urs, a depășit un miliard de vizionări pe YouTube. În episodul numit "Mașa-Kașa", fetița descurcăreață pregătește cașă (cereale fierte în apă sau lapte, foarte populare la micul dejun), pe care le-o oferă tuturor animalelor din pădure.

23
/12
/15

INTERVIU „Îmi plac cel mai mult genurile amestecate – dramediile”, spune actriţa Mihaela Sîrbu, cunoscută pentru roluri din filme-reper recente ale Noului Cinema Românesc, precum „Aferim!”, „Toată lumea din familia noastră” şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”. Un interviu special despre actoria de film.

22
/12
/15

Actorul Andi Vasluianu interpretează rolul principal în cel mai recent proiect cinematografic al Iuliei Rugină, "Breaking News", alături de o adolescentă în vârstă de 15 ani, Voica Oltean, iar filmările pentru acest lungmetraj se vor încheia la sfârşitul lunii februarie.

21
/12
/15

Șase filme propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate între 8 și 10 ianuarie 2016 la Cinema Union din București. Weekend-ul de Oscar include două dintre peliculele care au fost anunțate de curând pe lista scurtă la premiul Oscar și au șanse la o nominalizare: Mustang (Franța) și Le tout nouveau testament (Belgia). Celelalte filme din program: Aferim!, The Assassin, Rams și Arabian Nights.

21
/12
/15

Anul 2015 a fost unul destul de bun pentru cinematografia română, după un dezastruos 2014: peste 20 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, dintre care multe debuturi, lansate în cinematografe sau exclusiv la HBO, prezenţe în festivaluri importante şi câteva premii.

21
/12
/15

Actrița Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia. După peste 55 de ani de carieră, dedicaţi teatrului şi filmului românesc, Teatrul de Comedie a realizat o expoziție de fotografie care rememorează unele dintre cele mai frumoase roluri ale ei pe scena acestui teatru.

17
/12
/15

Cultura română rămâne mai săracă la finalul acestui an, după ce regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, actorii Eusebiu Ștefănescu şi George Motoi, compozitorul Marcel Dragomir, traducătoarea Antoaneta Ralian sau scriitorul și dramaturgul Valentin Nicolau ne-au părăsit în 2015.