„Noi 4” – un spectacol care a trecut testul spațiului
https://www.ziarulmetropolis.ro/noi4-un-spectacol-care-a-trecut-testul-spatiului/

„Noi 4”, de Lia Bugnar, a fost un succes la ediţia de anul acesta a Galei HOP. În spectacol au jucat Maria Obretin, Ilinca Manolache, Lia Bugnar şi Marius Manole.

Un articol de Judy Florescu|7 septembrie 2013

„Noi 4”, de Lia Bugnar, a fost un succes la ediția de anul acesta a Galei HOP. În spectacol au jucat Maria Obretin, Ilinca Manolache, Lia Bugnar și Marius Manole.

Pentru unele piese de teatru contează actorii, pentru altele textul sau regizorul, dar poate că și spațiul ar trebui să fie un element de luat în seamă. Și, cum omul sfințește locul, am revăzut un spectacol cu aceiași actori și cu aceiași ochi, dar dintr-o altă perspectivă. Spațiul de la Costinești, unde s-a ținut Gala Hop din anul acesta, s-a dovedit a fi perfect pentru Noi 4, de Lia Bugnar, un spectacol de senzație fără să caute senzaționalul. Astfel, în sala de club de la malul mării reci, nivelul de percepție al piesei s-a modificat dramatic. Tot ce am văzut pe scena ca o pasarelă de modă a clubului a fost o poveste de viață, nerepetată în culise, dar care se repetă continuu în viața de zi cu zi.

„Noi 4”, o piesă pentru femei despre un bărbat

Maria Obretin este femeia înșelată de soț care își acceptă soarta definitiv, iar această situație pare contextul absolut al condiției femeilor superbe și misterioase din România zilelor noastre. Femeia superbă va fi îndrăgostită întotdeauna de o subspecie bărbătească – scund, chelios, cu puțină burtică, cu precădere afemeiat. Iar pentru dragostea neîmpărtășită, dar provocatoare a unui astfel de bărbat, femeia superbă preferă să verse lacrimi cu nemiluita, pe care să le toarne într-o poveste acidă prietenei ei cele mai bune, ca și când ar fi rezolvat problema prin acest lucru.

„Nu știu cât o să mai rezist așa! Probabil că mult…”

Ilinca Manolache, furibundă cu lacrimi multe și cu o energie cotropitoare a fost pe departe deliciul serii; o joacă în Noi 4 pe tânăra care a tras lozul câștigător – a găsit un bărbat însurat, care îi spune că este femeia vieții lui și care o face să se simtă divă, chiar dacă are un mic amănunt peste care a trecut fără nicio problemă. Ilinca întruchipează tipologia fetelor de 18 ani din ziua de azi – ar face orice pentru dragoste, chiar dacă ea vine raționalizat din partea unui bărbat însurat, 2 ore pe săptămână.

Noi 4

Afișul spectacolului Noi 4

„Spune-mi în fața cui te umilești ca să îți spun cine ești.”

Un bărbat preferă mai multe tipuri de femei în viața lui – femeia de cartier este de departe o supratipă, de la care bărbații au mai degrabă de învățat. Așa se face că apare Otilia, căreia doar Lia Bugnar îi mai dă de lucru, și care – prin replicile sale tăioase ca un cuțit bine ascuțit -, le pune la punct pe Maria și Ilinca, crescând astfel numărul reacțiilor din partea publicului aflat în sală.

„Dacă și voi astea măritate aveți nevoie de lecții de canto, ne luați pâinea de la gură.”

Varietatea vieții ne surprinde prin complexitatea ei, iar noi preferăm să o judecăm în loc să o înțelegem. Aici intervine teatrul. Mergem la teatru pentru a înțelege mesajele cu tâlc ale vieții.

Mai rar o piesă în care să te regăsești în toate personajele. Marius Manole e un Victor care o caută pe femeia vieții sale pe toate drumurile, chiar dacă lasă suferință în urma sa, dar răul său interior și dorința de a o găsi este mai adâncă decât orice altă suferință exterioară. Nu ținem deloc cu Victor în povestea asta. Femeile l-ar huidui pe un Victor adulter, în timp ce bărbații l-ar aplauda. Dar, de fapt, uiți de orice fel de judecată când auzi povestea lui.

 

Foto: Cătălina Flămînzeanu

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

05
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Nominalizat la începutul anului pentru Ursul de Aur la Berlinale şi prezentat în premieră în România la TIFF-ul clujean, „The Party”, cel mai nou film scris şi regizat de cunoscuta cineastă britanică Sally Potter, este ca un espresso: scurt, savuros şi intens.

05
/06
/17

Sub acest titlu, „Elogiu satului românesc”, scriitorul, filozoful și diplomatul Lucian Blaga rostea în urmă cu 80 de ani (5 iunie 1937) , în aula Academiei Române, discursul de receptie ca membru al Academiei Române.

04
/06
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA TIFF: Spaţiu dedicat în cadrul TIFF realităţii virtuale (VR – Virtual Reality) şi cinema-ului interactiv, InfiniTIFF lansează o serie de întrebări despre natura şi limitele limbajului cinematografic şi schimbările estetice pe care le presupun aceste forme inovatoare şi experimentale.

03
/06
/17

Într-o zi de 3 iunei se stingea din viaţă Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi autori ai secolului XX, dar și muzicienii Georges Bizet și Johann Strauss II, scriitorul Duiliu Zamfirescu, cineastul Roberto Rossellini și actorul Anthony Quinn.

03
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Cu siguranţă unul din cele mai îndrăzneţe şi solicitante filme de la TIFF 2017, „Austerlitz”, al regizorului ucrainean Serghei Lozniţa, ridică o întrebare fundamentală: ce mai înseamnă memoria colectivă, în acest caz a Holocaustului, în epoca turismului în masă şi a selfie-urilor la fostele lagăre naziste?

02
/06
/17

Duminică, 4 iunie Centrul Cultural “Bucovina” din Suceava, în parteneriat cu Primăria comunei CIPRIAN PORUMBESCU va acorda titlul și însemnele de Cetățean de Onoare Domnului Vlad Rădescu. Cerermonia va avea loc - în chiar satul natal al marelui compozitor - la exact 45 de ani de la începutul filmărilor neuitatei pelicule “Ciprian Porumbescu”, în care Vlad Rădescu a debutat ca protagonist.

02
/06
/17

În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film NexT îşi propune să descopere și să sprijine evoluţia tinerilor cineaști aflați la început de drum, voci importante pentru generația lor și pentru cinematograful de mâine, exponenți ai unei comunități create în cei deja unsprezece ani de festival.

02
/06
/17

Un spectacol de circ, muzică, foc şi elemente pirotehnice al unei companii franceze va deschide seria spectacolelor de stradă de la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS). Este vorba despre compania franceză de teatru ”Cie Remue Menage”, cea care va da startul spectacolelor outdoor de la cea de-a XXIV-a ediţie a manifestării, cu piesa ”Incursiune în abis”.

02
/06
/17

Prima întâlnire a elitei industriei muzicale europene în România, East European Music Conference, un eveniment organizat de ARTmania cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Sibiu, reunește, în perioada 27-29 iulie, directori ai celor mai mari festivaluri, organizatori de spectacole, specialiști internaționali în securitate, avocați sau experți în sistemul internațional de taxe.

02
/06
/17

"Limitările financiare pot fi luate ca un imbold creativ, dar numai dacă integrezi constrângerile bugetare de la început în procesul creativ", afirmă Antoine Le Bos, consultant de scenariu în cadrul "Less is More", o platformă europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, care va desfăşura la TIFF un workshop.

01
/06
/17

"Poziţia copilului" este acum disponibil pe platforma Cinepub. Prilej pentru o scurtă rememorare a rolurilor esenţiale de cinema ale unei mari actriţe, Luminiţa Gheorghiu: de la "Moromeţii" şi până la acest film al lui Călin Peter Netzer, laureat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013.

01
/06
/17

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu susține și promovează și în cadrul ediției din acest an unele dintre cele mai importante spectacole de teatru de pe scena românească. Montări clasice sau cu abordări moderne, rupte din cotidian sau spunând povești cu tâlc, spectacolele create de instituții teatrale din România invită publicul la redescoperirea viziunilor regizorale de la noi din țară.

01
/06
/17

Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, cartea pentru copii scrisă de Iulian Tănase și ilustrată de Alexia Udriște, care a fost bestseller-ul editurii Nemi la Bookfest 2017, ajunge mai aproape de copiii din Timișoara, Iași, Brașov, București și Sibiu.

01
/06
/17

Parcuri din toate sectoarele Capitalei gazduiesc astazi, Ziua Copilului,i evenimente dedicate zilei de 1 Iunie. De asemenea, de ziua lor, copiii vor beneficia de acces gratuit la Grădina Zoologică și vor avea oportunitatea de a vizita Muzeul Național Cotroceni sau sediul Televiziunii Române.

01
/06
/17

PREVIEW Începe a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca (2-11 iunie). Pentru că la un eveniment cinematografic atât de mare este esenţial să ştii ce filme vrei să vezi sau merită văzute, Ziarul Metropolis vă propune un ghid.