„O mie şi una de nopţi – Lampa lui Aladin”, o nouă PREMIERĂ marca Teatrul Ion Creangă
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-mie-si-una-de-nopti-lampa-lui-aladin-o-noua-premiera-marca-teatrul-ion-creanga/

Magie, muzică, umor şi o aventură fabuloasă a cărei esenţă hrăneşte imaginaţia. Luna iunie aduce o nouă premieră mult aşteptată în programul Teatrului Ion Creangă: „O mie şi una de nopţi – Lampa lui Aladin”, un spectacol muzical adresat copiilor cu vârsta peste 6 ani. Având la bază una dintre îndrăgitele poveşti din antologia cu acelaşi titlu, spectacolul se joacă sâmbătă, 5 iunie, şi duminică, 6 iunie, de la ora 11:00, pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” – gazdă a programului susţinut de Teatrul Ion Creangă în această stagiune.

Un articol de Petre Ivan|1 iunie 2021

Adaptat și regizat de Gabriela Dumitru, spectacolul își găsește inspirația în numeroasele interpretări care au recompus universul lui Aladin în imaginarul tinerilor spectatori în ultimele decenii: de la feeria animată a desenelor lui Walt Disney, la filme care transformă în realitate străzile din imaginarul Agrabah, la spectacole de teatru radiofonic care vorbesc despre Aladin cel cu stea în frunte. Propunându-și să păstreze ce este mai bun din aceste lumi plăsmuite, spectacolul scoate în evidență esența poveștii lui Aladin și a lămpii sale fermecate pe fundalul extraordinar al aventurilor și legendelor adunate în paginile celor „O mie și una de nopți”.

Astfel, în cheia regizorală aleasă, „eroul nostru este un tânăr fericit care nu acceptă nefericirea celor din jur, iar drept recompensă i se dăruiește lampa care îi este predestinată. Aladin nu are trei dorințe. Ele sunt infinite, dar el știe să folosească lampa cu înțelepciune. Geniul lămpii nu este sclavul ei, ci stăpânul ei și un magician al Universului. Totuși, pentru că în conștiința colectivă anumite elemente adăugate de-a lungul timpului au devenit atât de îndrăgite – și greu de schimbat – spectacolul prilejuiește întâlnirea cu personaje precum papagalul, geniul lămpii albastre sau prințesa Jasmin, ele neafectând structura basmului” (Gabriela Dumitru).

Atmosfera spectacolului este conturată de scenografia semnată de Adina Lupu, decorurile și costumele imaginate de aceasta fiind desprinse din universul basmului arăbesc, plimbându-ne prin bazar, prin palatul Sultanului sau chiar în grota unde Aladin găsește vestita lampă. Coloana sonoră ilustrată de Laurențiu-Andrei Petre-Tatu susține situațiile și emoțiile transpuse pe scenă, în timp ce pașii coregrafici gândiți de Cosmin-Dorian Ilie construiesc o dinamică vivace a bucuriei.

O MIE ȘI UNA DE NOPȚI – LAMPA LUI ALADIN
Regia: Gabriela Dumitru
Scenariul și adaptarea: Gabriela Dumitru
Decorul și costumele: Adina Lupu
Coregrafia: Cosmin-Dorian Ilie
Coloana sonoră: Laurențiu-Andrei Petre-Tatu

Distribuția:
Aladin: Vlad Lință / Tudor Morar
Prințesa Jasmine: Eliza Teofănescu
Vrăjitorul: Marius Nănău
Geniile lămpii: Valeria Stoian, Ciprian Niculae
Covorul: Liliana Donici
Șeherezada: Andra Mirescu
Șehreiar: Claudian Șiman
Zobeida: Claudia Revnic
Cadâna: Ioana Ginghină
Sultanul: Voicu Hetel
Papagalii: Maria Țăran, Nicoleta Rusu
Calaf: Oliviu-Cristian Bughiu

Biletele pentru reprezentațiile din data de 5 și 6 iunie sunt disponibile pe www.entertix.ro și www.myticket.ro, sau la Casa de Bilete a Teatrului Ion Creangă (tel. 0767.934.374).

Află mai multe despre spectacol pe website-ul www.teatrulioncreanga.ro.

 

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.