O piesă de teatru scrisă de Regele Mihai şi Regina Ana, la Radio România Actualităţi
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-piesa-de-teatru-scrisa-de-regele-mihai-si-regina-ana-la-radio-romania-actualitati/

Radio România Actualităţi (RRA) va difuza în premieră, în cadrul proiectului Teatrul Naţional Radiofonic, „Alegerea”, piesa de teatru într-un act scrisă la Versoix în anul 1960 de Majestăţile lor Regele Mihai I şi Regina Ana, pe 25 octombrie, chiar de ziua regelui.

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2016

Audiţia va avea loc, în prezenţa Alteţei Sale Regale Pricipesa Maria a României, joi, 20 octombrie, la ora 12:00, la Centrul de Presă al Societăţii Române de Radiodifuziune, din foaierul Sălii Radio, Str. General Berthelot nr. 60-64.

Spectacolul se înscrie în programul evenimentelor dedicate aniversării zilei de naştere a Majestăţii Sale Regele Mihai, pe 25 octombrie 2016, zi în care se va difuza, în premieră, la ora 23:05, la Radio România Actualităţi.

Din distribuţie fac parte: Ion Caramitru, Victor Rebengiuc, George Mihăiţă, Marius Bodochi, Dorin Andone, Marius Călugăriţa, Marcelo Cobzariu şi Daniela Ioniţă Marcu.

Piesa Alegerea constituie o tulburătoare meditaţie despre om, despre spiritul şi pasiunile lui, despre ispitele de tot felul care-l încearcă şi despre locul fiinţei umane în univers. Personajele alegorice rostesc replici filosofice, încărcate de semnificaţii, astfel încât textul devine o confesiune, redactată cu luciditate, sensibilitate şi fină capacitate de sesizare a slăbiciunilor firii omeneşti, dar şi a zonei de lumină care există în fiecare dintre noi.

Piesa Alegerea a fost publicată în volumul Un război, un exil, o viaţă, povestite de Majestatea Sa Regina Ana a României, scris de Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, cu un Cuvânt înainte de Majestatea Sa Regele Mihai I al României (volum apărut în 2000, la Editura Humanitas, reeditat în 2004 şi 2008).

Adaptarea radiofonică realizată de Ion Andrei Puican păstrează caracterul simbolic şi filosofic al textului dramatic, iar viziunea regizorală amplifică ideile piesei, aşezându-le într-un context sonor sugestiv şi atent alcătuit.

Marii actori prezenţi în distribuţia spectacolului radiofonic, prin excepţionala lor capacitate de transfigurare, prin vocile extrem de bine individualizate, reuşesc să redea profunzimea ideilor cuprinse în text, să ni le apropie, să ne îndemne la reflecţie.

Foto: Regele Mihai şi Regina Ana – facebook

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.