Pablo Picasso, omagiat la Roma
https://www.ziarulmetropolis.ro/pablo-picasso-omagiat-la-roma/

Expoziţia „Picasso între Cubism şi Neoclasicism: 1915-1925”, care s-a deschis recent la Grajdurile Quirinale din Roma, este un omagiu adus pictorului de geniu spaniol la împlinirea a 100 de ani de la prima sa călătorie pe care a făcut-o Italia şi care i-a influenţat fundamental arta şi viaţa.

Un articol de Petre Ivan|9 octombrie 2017

Expoziția, care rămâne deschisă până la 21 ianuarie 2018 și prezintă peste 100 de opere ale lui Picasso (picturi, acuarele, desene, fotografii, scrisori și alte documente), este considerată una dintre cele mai importante expoziții dedicate pictorului spaniol, o rememorare a călătoriei pe care a făcut-o Picasso în 1917 în Italia, în compania prietenului său, Jean Cocteau.

Printre operele prezente la expoziție se numără uleiul pe pânză „Pablo vestido de Arlequín’ (Paolo costumat în arlechin) pictat în 1924, sau ‘Saltimbanqui sentado con brazos cruzados’ (Arlechin cu mâinile împreunate), din 1923, proprietate a Muzeului de Artă Bridgestone din Tokyo.

Picasso a venit la Roma în februarie 1917, însoțit de prietenul său Cocteau, care îl rugase să se implice în crearea costumelor producției de balet ‘Parade’, ce urma să aibă premiera în Rusia în regia lui Serghei Diaghilev.

A fost la Roma unde Picasso a creat câteva costume pe care le-au purtat interpreții acelui spectacol, amintesc organizatorii. La puțin timp după ce a ajuns în Orașul Etern, el s-a îndrăgostit de Olga Koklova, o balerină ruso-ucraineană care îi va deveni sursă de inspirație și totodată soție și mamă a primului său copil.

Călătoria lui Picasso în Italia a fost fundamentală la nivel personal dar și la nivel artistic. După vizita sa în capitala Italiei el a plecat la Napoli unde s-a lăsat fascinat de cultura locală.

Curtain for the ballet „Parade”, 1017

Italia a dorit astfel să aducă anul acesta un omagiu acelei epoci din viața lui Picasso, care a durat doar două luni, dar care i-a marcat în mod fundamental întreaga carieră profesională.

Foto: Pablo Picasso – facebook

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.