Particule afective. Despre stările disjuncte prin intermediul holografiei argentice și a dansului contemporan
https://www.ziarulmetropolis.ro/particule-afective-despre-starile-disjuncte-prin-intermediul-holografiei-argentice-si-a-dansului-contemporan/

Asociaţia Qolony – Colonia pentru Artă şi Știinţă anunţă demararea proiectului cultural Particule afective, desfăşurat în perioada august – noiembrie 2021.

Un articol de Petre Ivan|23 august 2021

Proiectul îmbină arta contemporană și știința și chestionează rolul tehnologiei holografice în procesele cognitive, explorând noțiuni de mișcare și prezență și concepte relevante din fizica cuantică. Particule afective este o lucrare colectivă compusă dintr-o instalație performativă structurată în jurul unor holograme argentice și dintr-un performance în care compoziția de mișcare și construirea firului narativ pentru public sunt dictate de conceptul științific studiat.

Echipa proiectului este una pluridisciplinară, care într-o primă etapă a început cercetarea și alegerea subiectelor, temelor și modului de colaborare. Un prim rezultat vizibil și accesibil publicului este performance-ul Particule afective, work in progress, prezentat la Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu, în data de 26 august, cu trei reprezentații programate cu începere de la orele 19:00, 19:40 și 20:20.

Particule afective este o invitație la experimentare și joacă în mediul schimbător al probabilităților, luminii și particulelor (ne)observate, folosind holografia argentică și dansul contemporan. Conceptele de lucru sunt înrădăcinate în fizica cuantică, având în centru noțiunea de superpoziție – comportamentul observat al sistemelor studiate de a manifesta simultan stări disjuncte. Acest concept este extrapolat într-o instalație performativă interactivă, în baza instalației multimedia a Sabinei Suru, a coregrafiei semnate de Irina Marinescu și a muzicii lui Alexandros Raptis.

Cercetătorii de la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației au contribuit atât cu cercetarea teoretică, oferindu-le artiștilor clarificări despre conceptele relevante din fizica cuantică, cât și prin sprijinul direct pentru producția hologramelor.

Acest work in progress va fi urmat de continuarea lucrului efectiv, aplicat pe corp și dinamica performativă, filmări pentru holograme, experimente de laborator, generarea hologramelor și stabilirea structurii, formei și conținutului pentru expoziție și reprezentațiile cu public, cu evenimente găzduite de partenerii proiectului, conferințe și prelegeri programate până în luna noiembrie a.c.

Sabina Suru este artistă multimedia și manager cultural, co-fondatoare a Asociației Qolony – Colonia pentru Artă și Știință. Practica ei se concentrează asupra reactivării unor tehnologii obsolete, în principal holografia și fotografia argentică și alternativă. Încorporează elemente și concepte din știință (optică, fizică) și abordează problematici legate de mutația identității, obiectivizare, memorie exografică și timp, prin colaborări cu practicieni din diverse domenii, precum cercetare științifică, dans contemporan și muzică.

Irina Marinescu s-a îndrăgostit de dansul contemporan și performance în 2009. De atunci a studiat cu profesioniști români și străini diferite limbaje de dans și forme ale artelor performative – Feldenkrais, Viewpoints, Axis Syllabus, Das Theater Feedback Method, Contact improvisation, Gaga. A lucrat cu Centrul Național al Dansului, a participat la Cultural Management Academy 2019, este co-fondatoare a Asociației Developing Art, iar în prezent este artistă și producătoare independentă. Colaborează cu artiști din diferite domenii pentru a crea contexte în care ingredientele principale sunt conexiunile autentice, experimentul și emoțiile.

 

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.