Peste 40.000 de spectatori la Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-40-000-de-spectatori-la-festivalul-international-shakespeare-de-la-craiova/

Duminică, 29 mai, s-a încheiat cea de a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova. Au fost peste 160 de evenimente în 20 de spaţii indoor şi outdoor.

Un articol de Petre Ivan|1 iunie 2022

„WILL = Shakespeare, Voință, Testament – cele trei dimensiuni care au guvernat relegarea drumurilor mai vechi sau mai noi, precum și deschiderea unora total neumblate, într-un loc de joacă cu posibilități nelimitate. L-am regăsit la Craiova pe Marele Will, pe de o parte ca punct comun în dramaturgia universală și reper pentru marii autori de teatru contemporani, iar pe de altă parte ca mijloc de întâlnire și de descoperire pentru cei proaspăt inițiați în lumea teatrului. O ediție de tranzit, ce reunește latura teatrală magistrală cu care am fost obișnuiți încă din 1994 cu deschiderea către experiment, către scene total neconvenționale și către o definire a cuvântului „festival” cu sensul iubirii de viață, o viață împreună, în care Shakespeare și artele prin care îl reprezentăm sunt catalizatorul înțelegerii și sărbătoririi existenței noastre ca umanitate. Marele Bard a reprezentat în cele 11 zile esența experiențelor și interacțiunilor pe care aproape 700 de artiști le-au avut cu cei peste 40.000 de spectatori prezenți fizic în cele peste 20 de spații de desfășurare care au cuprins întreg orașul, dar și cu cei peste 1.400.000 de oameni care au fost alături de noi prin intermediul rețelelor sociale. Nimic nu ar fi fost însă posibil fără minunata echipă a festivalului formată din coordonatori, personal administrativ, tehnicieni și voluntari, totalizând undeva la peste 400 de oameni, și bineînțeles fără ajutorul finanțatorilor și sponsorilor noștri.” Vlad Drăgulescu, director Festivalul Internațional Shakespeare

Fie că a fost vorba despre spectacole de teatru, concerte, proiecții de film sau happening-uri, Shakespeare a cuprins întregul oraș, de la Sala Mare a Teatrului Național „Marin Sorescu”, Teatrul pentru copii si tineret „Colibri”, Filarmonica Oltenia, Casa de Cultură a Studenților și până la Teatrul de Vară din Parcul Nicolae Romanescu, Grădina Botanică. Cartierele, piețele și târgurile Craiovei au intrat în contact cu opera lui Shakespeare grație spectacolelor itinerante prezentate în acest festival. Lansările de carte, conferințele, dezbaterile, comemorările cât și întâlnirile cu marii regizori internaționali au completat în mod organic programul festivalului.

Un alt element de noutate a fost transformarea unei hale industriale construită acum peste 100 de ani în hub cultural, pe toată perioada Festivalului Internațional Shakespeare. La Valleta Towers (Strada Al. Macedonski Nr. 71) a avut loc premiera spectacolului Richard al III-lea în regia lui László Bocsárdi, coproducție a Festivalului Internațional Shakespeare și a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Tot aici au avut loc, în fiecare seară, concerte, spectacole de teatru, spectacole de improvizație. La Valletta Towers au avut loc și petrecerile festivalului, care au adus împreună atât creatorii, echipa festivalului cât și publicul larg.

„Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova a fost, este și va fi mereu un festival despre valori. Despre valorile artei și culturii, despre valorile teatrului ca integrator și exponent al lor, despre valorile prieteniei, comuniunii și păcii”, declara la finalul festivalului Ilarian Ștefănescu.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.