Peter O’Toole – despre actorie, faimă și sport
https://www.ziarulmetropolis.ro/peter-otoole-despre-actorie-faima-si-sport/

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viaţă excentric – condimentat cu alcool şi cu jocuri de noroc – şi pentru francheţea cu care le răspundea jurnaliştilor. Peter O’Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.

Un articol de Liliana Matei|22 decembrie 2013

A rămas celebru pentru filmele sale (a fost nominalizat de opt ori la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal), pentru stilul de viață excentric, condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc și pentru franchețea cu care le răspundea interlocutorilor. Mai jos sunt câteva dintre răspunsurile pe care Peter O’Toole le-a dat jurnaliștilor, de-a lungul anilor:

Despre actorie

● „Nu știu nimic despre școala lui Stanislavski. Mă întreb cum a apărut. Oamenii de genul meu cred că noi aparținem modului tradițional de a spune povești. Nu prea văd cum se potrivește tipul acela de introspecție cu treaba publică de a spune o poveste. Mi se pare prezumțios. Autorul a făcut deja asta.”

● „Sunt un actor foarte fizic. Folosesc totul – degetele de la picioare, dinții, urechile, totul. Nu mă refer la fizic doar în sensul de mișcare și de vigoare. Mi se întâmplă să îmi amintesc forma unei scene după felul în care stau, după ceea ce fac.”

● „Dragostea pentru ea este imensă și va fi cu mine pentru totdeauna. M-a transformat din nimic în ceva, nu în mare lucru, dar în ceva. Dacă faci ceva bine și cu plăcere, ce poți să ceri mai mult?”

● „Orice actor respectabil știe ce înseamnă competiția. Mai demult, pe la 1800, teatrul era la egalitate cu boxul.”

● „Îmi câștig pâinea ca actor. Din asta trăiesc. Cu cât trăiesc mai mult, cu atât e mai scump. Așa că muncesc. Și nu pot fi enorm de selectiv. Câte scenarii frumoase îți vin într-o viață? Practic, eu am avut mai multe decât oricine. Acum pot să spun, după cum arată plicul, dacă e vorba de un scenariu bun sau nu.”

Despre regizori

● „Amatori! Dacă vrei să fii regizor de teatru, care sunt cerințele? Mă pot gândi la trei: nu poți să scrii, nu poți să joci, nu poți să faci jonglerii. Atunci ce naiba cauți în teatru? Mediocritate.”

Despre filmul „Lawrence of Arabia”

● „Nu-mi imaginez pe cineva mai diferit de mine decât T.E. Lawrence” (n.red. – personajul principal din film, interpretat de O’Toole)

● „A durat nouă luni, în deșertul Iordaniei. Trăiam în corturi; de câteva ori am avut o rulotă. Filmam 10-12 zile, apoi aveam două-trei zile libere și mergeam la Ierusalim sau la Beirut cu Omar (Sharif – n. red.), unde ne risipeam banii la poker.”

Peter_O'Toole_--_LOA_trailer

Peter O’Toole (1932 – 2013)

● „Am iubit deșertul, chiar l-am iubit. Am ajuns acolo cu trei luni înainte să înceapă filmările în ideea că voi învăța să călăresc o cămilă. Imposibil. Ceea ce vezi e un european cocoțat incomod, pe o brută uriașă, care fornăie și galopează. După un timp, fundul îmi sângera de la balansul în sus și în jos pe acest mare dragon fornăitor.”

Despre faimă

● „M-am trezit într-o dimineață ca să descopăr că sunt faimos. Am cumpărat un Rolls-Royce alb și am condus pe Sunset Boulevard, purtând ochelari de soare, un costum alb și făcând cu mâna ca Regina Mamă.”

● „Celebritatea e insidioasă. Ți se urcă în corp prin degetele de la picioare. Nu-ți dai seama ce ți se întâmplă până nu îți ajunge la cap. Și atunci devine periculoasă.”

Despre sport

● „Singurul sport pe care îl fac este mersul în spatele sicrielor prietenilor care au făcut sport.”

Despre fumat

● „Nu suport lumina. Urăsc vremea. Ideea mea de Paradis este plimbatul dintr-o cameră plină cu fum într-alta.”

Despre Dumnezeu

● „Când am realizat că eu sunt Dumnezeu? Ei bine, mă rugam și dintr-o dată mi-am dat seama că vorbesc cu mine însumi.”

Citatele din Peter O’Toole: www.slate.com, usatoday.com, npr.org, voices.suntimes.com, bbc.co.uk, movies.yahoo.com

20
/02
/17

Ca o invitație la reflecție și empatie, BIEFF supune dezbaterii ideile preconcepute legate de corpul uman – de prezentarea, reprezentarea și auto-reprezentarea lui – atrăgând atenția asupra complexelor implicații socio-politice ale identității. Popularele programe tematice dedicate corpului și performance-ului revin și anul acesta la BIEFF între 28 martie și 2 aprilie.

20
/02
/17

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu o persoană mai bună ziua următoare decât am fost cu o zi în urmă.” – Sidney Poitier . Actorul din „Guess Who's Coming to Dinner” / Ghici cine vine la cină (1967) este primul artist de culoare distins cu un premiu Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinții săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă.

19
/02
/17

Singurul film românesc aflat anul acesta în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul ,,Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit sâmbătă seara premiul ,,Ursul de Argint” pentru ,,Contribuţie Artistică Deosebită în Cinematografie”, distincţie acordată Danei Bunescu pentru montajul filmului.

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecționeri de festival) veniți la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roșu, obținut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecții din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

11
/02
/17

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-și ia adio de la cel pe care l-au iubit și admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.

09
/02
/17

Astăzi începe cea de-a 67-a editie a Berlinalei. România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, câștigătorul unui Urs de Aur, cu „Poziția copilului” (2013).

08
/02
/17

21 de lungmetraje de ficțiune, 15 documentare și 52 de scurtmetraje au intrat oficial în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc pe 21 martie 2017, în București.