Picasso, expus într-o reședință scoțiană
https://www.ziarulmetropolis.ro/picasso-expus-intr-o-resedinta-scotiana/

Tabloul „Les Soles”, semnat de Pablo Picasso, unul dintre cei mai renumiţi artişti ai secolului XX, a fost expus marţi la Duff House din Aberdeenshire

Un articol de Petre Ivan|3 august 2017

Lucrarea nu este expusă foarte des în afara Scotland National Gallery din Edinburgh din cauza fragilității sale. A fost dată însă cu împrumut către Duff House, o reședință construită în stil georgian din orașul scoțian Banff, pentru a fi prezentată publicului până pe 29 octombrie.

„Les Soles”, inspirat de agitația din piețele orașului de coastă Royan, în sud-vestul Franței, înfățișează un crab și doi pești, care se pare că l-ar reprezenta pe Picasso și pe două dintre iubitele sale.

Tabloul a fost realizat în timpul celor trei luni pe care Picasso le-a petrecut la Paris, în martie 1940, în timp ce reședința sa era încă în Royan. La scurt timp după plecarea sa, reședința de pe coastă a fost ocupată de trupele naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Duff House, una dintre cele mai frumoase reședințe din Scoția, a deținut de asemenea un rol în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind folosită pe post de penitenciar pentru prizonierii de război și ca bază pentru trupele aliaților norvegieni.

Construită pentru un un bogat om de afaceri la mijlocul anilor 17000, Duff House a căzut în paragină după cel de-Al Doilea Război Mondial. A fost restaurată și redeschisă în 1995. În prezent găzduiește o colecție de opere de artă semnate de artiști precum El Greco, Gainsborough, Raeburn, dar și artă contemporană.

Foto: „Les Soles”, Picasso – facebook

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.