Poeți – actori, actori – poeți
https://www.ziarulmetropolis.ro/poeti-actori-actori-poeti/

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă sâmbătă, 12 august, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române spectacolul de muzică şi poezie Poeţi-Actori, Actori-Poeţi, un remember liric dedicat poeţilor-actori şi actorilor poeţi Theodor Danetti şi Emil Botta.

Un articol de Petre Ivan|11 august 2017

Acum un an şi jumatate, marele actor poet Theodor Danetti, un om dedicat, discret, de o rigurozitate şi implicare care i-au adus succesul, s-a stins din viaţă.

În memoria maestrului artei dramatice rămân roluri impresionante şi două cărţi de poezie Toamna histrionului (Editura Litera, 1989) şi Răspântii (apărută postum la Editura Scrib, în anul 2016)

Poezia Martor din secţiunea Histrionul dovedeşte ataşamentul său faţă de scris:

„Martor mi-e hârtia de un alb / statut, / coala pe care s-au aşternut zilele şi poemele. / Cu sufletul prismatic am vrut să descompun lumina / în cele şapte / stihii ale sale. / Legiuit să restitui miezul tare / al lucrurilor, / n-am ostenit să caut / schemele, diafanele-pierdute de mult / de care am fiost îndrăgostit / încă înainte de naştere, / cum sunt de hârtia / Ce-mi stă în faţă/ alb, antic/ pergament din Alexandria.”

Figura, vocea şi poezia lui Theodor Danetti vor rămâne cu noi şi dincolo de Mâine,“în acel mâine fără sfârşit / va străluci transparenţa pe care / am purtat-o că pe o coadă de cometa, / prin târguri” (În vasta linişte din secţiunea Statornicie).

Artist emerit, născut pentru a scruta ce e dincolo de graniţa existenţei omeneşti şi de frontiera vieţii „reale”, mistuit de un dor fără saţiu, care este chiar titlul unui dintre volumele cu care avea să-şi facă loc în istorie poeziei, Empoeti-Actoriil Botta a traversat viaţa ca slujitor al închipuirii, în poezie şi teatru, din ce în ce mai aproape de cer şi mai departe de pământ, având această profesiunea de credinţă:

„Liberi suntem să compunem din aparenţe figura tuturor realităţilor. Oare noaptea nu se agită pe străzi şi pătrund în locuinţe personagii ciudate, creaţii ale imaginaţiei noastre? Am crezut într-un alb şi îndepărtat teritoriu şi am ascultat, asemenea chemărilor de dincolo de noi, mesajul unei alte vieţi.”

,,Apariţia eroilor înfăţişaţi de Botta avea darul de a acredita, de a depune mărturie că valoarea a existat, există.” (Crin Teodorescu – revista Teatru , nr.4 / 1970)

Spectacolul de muzică şi poezie Poeţi-Actori, Actori-Poeţi va fi realizat cu participarea actorilor Maia Morgenstern, Mirela Nicolau, Mircea Dragoman și Mircea Drîmbăreanu, acompaniați la violoncel de Sergiu Marin.

Coordonator artistic: Alinta Ciucă, Ilustraţie afiş: Jana Gertler. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București, prin intermediul Muzeului Național al Literaturii Române.

Foto: Poeți – actori, actori – poeți – ARGO Art

04
/07
/22

Încă un nume important al literaturii universale intră în portofoliul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre Roberto Bolaño, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX din America Latină, a cărui operă, publicată postum, a creat un adevărat cult în lumea literară internațională, fiind tradus pe toate meridianele globului.

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.

10
/06
/22

Sâmbătă, 11 iunie, la ora 11.00, cele trei echipe finaliste ale ediției a unsprezecea a Concursului Humanitas în licee vor fi faţă în faţă la Marea Finală, care se va desfăşura în sala de conferințe a Institutului Cervantes. Finala va fi prezentată de Mihaela Dedeoglu. Trofeul și premiul cel mare vor fi înmânate de Ioana Pârvulescu. Vă invităm să încurajați din sală cele trei echipe sau să urmăriți transmisia online pe paginile de Facebook Humanitas și Concursul Humanitas în licee.

07
/06
/22

După doi ani de pauză, Curtea Veche Publishing și-a dat întâlnire cu cititorii la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XV-a, în perioada 1-5 iunie 2022. Publicul a părut foarte dornic să cunoască din nou autorii preferați, să afle despre noutăți și să își facă rezerva de carte pentru sezonul de vară. Așadar, nu au lipsit lansările, sesiuni de autografe și reducerile, care au fost anul acesta între 25-70% în standul editurii.

07
/06
/22

Zeci de mii de vizitatori au venit în standul editurii Corint la Salonul Internațional De Carte Bookfest, între 1 și 5 iunie 2022. Vânzările au atins cote record după doi ani în care publicul a fost privat de întâlnirile cu autorii și editorii.

31
/05
/22

Cea mai așteptată ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, a XV-a, începe mâine la Pavilionul B2 de la Romexpo: fără restricții sanitare, fără taxe de acces și fără costuri de parcare. Evenimentul va fi deschis oficial miercuri, 1 iunie, la ora 12.00, la scena ARENA, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitați E.S. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, Grigore Arsene – președintele Asociației Editorilor din România și Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naționale a României.

30
/05
/22

UNATC PRESS, editura Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), participă în perioada 1-5 iunie 2022 pentru prima dată la Salonul Internațional de Carte Bookfest. Prezența UNATC PRESS de-a lungul celor cinci zile la cunoscutul eveniment dedicat cărții și autorilor de la Romexpo este un exercițiu de conectare la lumea publishingului de carte autohton, dar mai ales o excelentă ocazie de a se adresa în mod nemijlocit cititorilor.