Poveste de(spre) Crăciun
https://www.ziarulmetropolis.ro/poveste-despre-craciun/

Vă mai amintiţi scena finală din „Smoke” / „Fum de ţigară” (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruieşte prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoţită de melodia lui Tom Waits, „Innocent when you dream”.

Un articol de Petre Ivan|13 decembrie 2018

Prin această zonă te poartă gândul după ce citești scurta relatare (povestire) postată, zilele trecute, de Elena Corina Georgescu, psiholog psihoterapeut, pe pagina sa de facebook.

*****

Intrasem în Mega și-mi luam niște chifle. Lângă mine, o bătrână cam de 80 de ani se uita la niște franzele. O aud că o întreabă pe o angajată cât costă franzela. Angajata îi răspunde “Nu e din cele obișnuite, costă 2 lei”.

Bătrâna pune pâinea la loc și se îndreaptă spre case. Mai avea in mână o pungă de pufuleți (probabil ținea post și pufuleții sunt cel mai ieftin produs de acest fel din magazin).
Mă duc după ea și o întreb dacă pot să-i cumpăr eu pâinea aia. Ea spune “Da”. Până să apuc să-mi dau seama de intenția ei, se repede și-mi pupa mâna .

În seara asta, la Mega Image, pentru o pâine de 2 lei o bătrânica mi-a pupat mâna. În țara asta trăim și ne zicem între noi “Crăciun fericit!”

(via Elena Corina Georgescu)

Foto: Poveste de(spre) Crăciun – Smoke (1995)

07
/08
/23

Termeni precum doliu, pierdere, angoasă, suferință, nostalgie aparțin zonei afectului, individul trecând, în anumite momente ale vieții lui, prin această arie aproape sinonimică.

09
/07
/23

TESZT e uneori o nuntă pe o scenă. E o fată care plânge. O îmbrățișare în întuneric. O tărie pe care o bei ca să-ți faci curaj în fața adevărului. TESZT e uneori un cuvânt pe care îl așteptai, un om pe care îl admiri, care are în spatele lui alți 100 de oameni pe care îi admiri.

19
/07
/22

Prin anii nouăzeci, a existat o campanie publicitară care se intitula simplu si atrăgător: „Cu balonul în Arizona”. Pentru un copil de clasa a treia dintr-o Românie abia ieșită din comunism, perspectiva unei călători în America, și nu oricum, ci cu balonul, era irezistibilă.

10
/03
/22

Stiu, langa noi e RAZBOI. Însa acesta și victimele sale nu anuleaza micile războaie, adesea penibile! In pragul urmatorei evaluari a managerilor teatrelor bucureștene, scriu despre cea abia finalizată pentru anul 2020, cu speranta ca urmatoarea, deja anuntata, pentru 2021, va fi “PE BUNE”!

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

17
/09
/21

OPINIE Mai mulţi cineaşti români importanţi, deopotrivă producători şi regizori, printre care Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Nae Caranfil, îşi exprimă nemulţumirea faţă de felul în care se desfăşoară concursurile de finanţare organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

30
/06
/21

OPINIE Paradoxul ediţiei din 2021 a Premiilor Gopo a fost că gala s-a desfăşurat în condiţii aproape normale, chiar dacă în aer liber, dar nominalizările şi trofeele au vizat doar cele câteva filme lansate în 2020, un an dezastruos, în care cinematografele au fost mai mult de trei sferturi din timp închise.

24
/03
/21

OPINIE Atunci când un succes internaţional aduce câte un film românesc în atenţia unui public mai larg decât grupul cinefililor fideli, mulţi simt o nevoie irepresibilă de a comenta. Asta nu ar fi o problemă, dacă discursul nu ar cădea în miştocăreală, rostită pe un ton superior: „Vă spun eu cum stă treaba cu cinematografia română!”.

16
/02
/21

OPINIE Cinematografia română este aproape de un moment istoric – cel puţin o nominalizare la Premiile Oscar. În ciuda succesului internaţional uriaş, documentarul „colectiv” al lui Alexander Nanau a împărţit opinia publică din România. Unul dintre motivele de divizare – prezenţa lui Vlad Voiculescu. E bine, totuşi, când un film stârneşte valuri şi nu e primit cu indiferenţă.