Premiile Nobel 2012 debutează luni, 8 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-nobel-2012-debuteaza-luni-8-octombrie/

Sezonul premiilor Nobel pe 2012 debutează luni cu decernarea celui pentru medicină, călugăriţa Maggie Gobran, militanta anti-burqa Sima Samar şi americanul Gene Sharp fiind creditaţi cu cele mai mari şanse la premiul pentru pace, iar Haruki Murakami fiind printre favoriţi la cel pentru literatură. Luni, în jurul orei 09.30 GMT, vor fi anunţaţi laureaţii premiului […]

Un articol de |8 octombrie 2012

Sezonul premiilor Nobel pe 2012 debutează luni cu decernarea celui pentru medicină, călugăriţa Maggie Gobran, militanta anti-burqa Sima Samar şi americanul Gene Sharp fiind creditaţi cu cele mai mari şanse la premiul pentru pace, iar Haruki Murakami fiind printre favoriţi la cel pentru literatură.

Luni, în jurul orei 09.30 GMT, vor fi anunţaţi laureaţii premiului Nobel pentru medicină. Însă acest sezon nu este diferit faţă de cele din anii anteriori, premiile pentru literatură şi pace fiind cele care atrag cel mai mult atenţia.

În ceea ce priveşte pronosticurile şi speculaţiile care abundă anul acesta, „maica Teresa” a cartierelor sărace din Cairo, călugăriţa coptă Maggie Gobran, este favorită la premiul Nobel pentru pace pe site-ul de pariuri Unibet, cu o cotă de 6,5 la 1.

Circa 231 de candidaţi sunt în cursă pentru acest premiu – care va fi anunţat vineri -, pentru care anul acesta nu există un favorit detaşat.

Şeful Institutului de cercetări pentru pace din Oslo, Kristian Berg Harpviken, care urmăreşte activitatea comitetului Nobel, publică în fiecare an o listă de posibili laureaţi.

Anul acesta, lista îi include pe Gene Sharp, un expert american al revoluţiei non-violente, ONG-ul rus de apărare a drepturilor omului Memorial şi fondatoarea sa Svetlana Gannushkina, publicaţia rusă independentă Ecoul din Moscova şi redactorul-şef al acesteia, Aleksei Venediktov.

Militanta afgană pentru drepturile omului, fostul ministru şi activista anti-burqa Sima Samar este, de asemenea, printre favoriţi, ca şi luptătorul pentru drepturile omului cubanez Oscar Elias Biscet.

În ceea ce priveşte premiul Nobel pentru literatură, pariurile merg înspre Asia. Chinezul Mo Yan şi japonezul Haruki Murakami îşi împart primul loc pe site-ul de pariuri Unibet.

La Stockholm, mai mulţi experţi sunt de părere că Academia suedeză, care decernează premiile, ar putea alege o femeie sau un autor nord-american.

Printre numele care circulă se numără romanciera canadiană Alice Munro, americanul Don DeLillo şi somalezul Nuruddin Farah.

„Putem să ne gândim la un autor din America de Nord, poate un bărbat, ca Don DeLillo şi Philip Roth”, a spus Elisabeth Grate, proprietar de editură.

Conform tradiţiei şi spre deosebire de celelalte premii, data decernării Nobelului pentru literatură va fi anunţată cu doar câteva zile înainte. De obicei este vorba de o zi de joi, deci, anul acesta, câştigătorul ar putea fi anunţat pe 11 octombrie.

În ceea ce priveşte premiul Nobel pentru medicină, mediile suedeze menţionează numele japonezului Shinya Yamanaka şi al britanicului John Gurdon – datorită cercetărilor lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.

Premiul pentru fizică, ce va fi anunţat marţi, are anul acesta un parcurs interesant, după ce în iulie a fost descoperită o nouă particulă fundamentală care ar putea fi bosonul Higgs. Această descoperire majoră este considerată un „pretendent” major la premiul Nobel pentru fizică de anul acesta.

Numele laureaţilor premiului pentru chimie vor fi anunţate miercuri. Printre favoriţi se numără suedezul Svante Pääbo, fiul lui Sune Bergström, laureatul premiului Nobel pentru medicină din 1982, care ar putea fi recompensat pentru lucrările sale asupra ADN-ului omului de Neanderthal.

Premiul pentru economie, foarte adesea atribuit unui american, va fi ultimul anunţat, luni, 15 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie. Anul acesta, din cauza crizei economice, valoarea premiului, iniţial stabilită la 10 milioane de coroane suedeze, a fost redusă cu 20%.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Sursa: Mediafax

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.