Premiul Alfred-Doblin pentru romanul de debut „Cum repară soldatul gramofonul“, al lui Saša Stanišić
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-alfred-doblin-pentru-romanul-de-debut-cum-repara-soldatul-gramofonul-al-lui-sasa-stanisic/

„Cum repară soldatul gramofonul“ / „Wie der Soldat das Grammofon repariert“, romanul de debut al lui Saša Stanišić, a apărut în 2006 şi la scurt timp a fost adaptat pentru scenă.

Un articol de Andrada Văsii|11 iunie 2013

„Cum repară soldatul gramofonul“ / „Wie der Soldat das Grammofon repariert“, romanul de debut al lui Saša Stanišić, a apărut în 2006 și la scurt timp a fost adaptat pentru scenă. Tradus în peste 20 de limbi, romanul a fost nominalizat la prestigiosul Deutscher-Buchpreis.

„Cum repară soldatul gramofonul“ este povestea unei copilării obișnuite, întrerupte de războiul din fosta Iugoslavie, un conflict pe care nimeni nu-l numește, preferând să se refere la el ca la un eveniment exterior care „sevaterminaîncurând“.

Acest roman de debut este, fără nici o urmă de îndoială, senzația anului 2006.

Freie Presse,
Publicație

Povestea unui copil cu o imaginație debordantă

Naratorul, Aleksandar, este un soi de ucenic vrăjitor, un copil cu o imaginație (prea) bogată, care îi atrăgea mustrările profesorilor în vremurile când „toate erau la locul lor“. Dar aceasta, împreună cu harul povestitului, îi va permite să reînvie în timpul exilului o țară ce nu mai figurează pe nici o hartă, cu o limbă ce nu mai este prezentă în nici un dicționar.

Un roman fără clișee

Fără să abuzeze de detalii etnice, referințe istorice sau resorturi emoționale, Saša Stanišić reușește să reconstruiască, într-o proză poetică, densă și fluidă, o lume plină de viață și culoare, pe care o mișcare bruscă a istoriei o face să se spargă în mii de cioburi.

„Sunt iugoslav – deci mă descompun“, va spune mai târziu Aleksandar, care, întors în Bosnia, se trezește într-un no man’s land în care nu mai găsește un limbaj comun cu cei apropiați.

O carte a mixurilor culturale

De pe aceasta pozitie ambiguă, în același timp detașată și implicată, la frontiera dintre două lumi și dintre două epoci, fostul „specialist în neterminați“ își asuma rolul de păstrător al frinturilor de amintiri, identități și locuri, cu toate că, după cum singur mărturisește, „cu cât aflu mai multe povești, cu atât pricep mai puțin“.

Cartea lui Saša Stanišić este una dintre marile surprize literare ale momentului, cel mai bun roman de limbă germană al anului 2006.

Hessischer Rundfunk,
Publicație

Născut în Bosnia-Herțegovina (fosta Iugoslavie), Sasa Stanisic trăiește de 16 ani în Germania. Autorul a mai obținut recent Premiul pentru creație literară pentru copii și tineret al orașului Mannheim.

Următoarea sa carte va apărea în primăvara anului 2014.

Foto credit: Polirom

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.