Prestez servicii artistice – se caută actori
https://www.ziarulmetropolis.ro/prestez-servicii-artistice-se-cauta-actori/

Acesta nu este o cronică de teatru pentru că nu există nicio piesă. Actorii au decis să părăsească scena, iar regizorul a rămas singur să anunţe spectatorii, cu părere de rău, că au dat banii degeaba. Evenimentul s-a anulat. Motivul? Nu mai are cu cine lucra, prea multe fiţe.

Un articol de Teodora Gheorghe|30 ianuarie 2014

Acesta nu este o cronică de teatru pentru că nu există nicio piesă. Actorii au decis să părăsească scena, iar regizorul a rămas singur să anunțe spectatorii, cu părere de rău, că au dat banii degeaba. Evenimentul s-a anulat. Motivul? Nu mai are cu cine lucra, prea multe fițe.

Ce se ȋntȃmplă ȋn continuare sfidează orice așteptare. Pătrundem direct ȋn culisele unui spectacol, pe urmele creatorilor săi. Ȋn micul univers din spatele cortinei, protagoniștii ne invită să descoperim suișurile și coborȃșurile din viața oamenilor care ne mint frumos, ascunși dincolo de măștile vesele și triste.

Ne găsim ȋn postura de martori și chiar co-creatori ai unei lumi pe care nu o cunoaștem pentru că ne aflăm mereu ȋn fața, și nu ȋn interiorul ei. Timp de o oră și douăzeci și trei de minute (cu aplauze) avem oportunitatea de a privi neȋngrădit la ȋntȃlnirea explozivă dintre două mentalități: de o parte a baricadei stă țanțoș teatrul independent, noul val de prestatori de servicii artistice. Reprezentantul lor – „regizorul american” Dan Rădulescu, pedant și puțin stresat, cu o groază de idei excentrice (a se citi irealizabile). Ȋn costumul multicolor, pare un fashion designer coleric ȋn căutarea unei ținute perfecte.

Dan Radulescu

Dan Rădulescu, ,,regizorul” din ,,Prestez servicii artistice

De cealaltă parte, teatrul clasic, tradiția ȋnfrȃntă de ifosele generației „copy paste”: Valentin Teodosiu a.k.a vocea de la PRO TV, o apariție burlescă ȋn pantaloni bufanți și perucă; Manuela Hărăbor, actrița care tricotează ȋntr-un colț al scenei ȋn așteptarea unui rol de eroină și Diana Dumitrescu, eleva profesorului Teo, sufleoarea cu aspirații de vedetă.

Dintr-o dată, apare cineva pentru preselecție, tocmai de pe meleagurile Facebook-ului. Ȋntr-o postură neutră, Corina Moise ridică stegulețul alb pe cȃmpul de bătălie. Este destul de modernă ca să fie pe placul lui Dan și ȋndeajuns de entuziastă ȋncȃt să-i amuze pe actorii apatici și să destindă, astfel, atmosfera ȋncordată.

Și totuși se joacă pe scena mignonă de la Godot Cafe. Publicul nu trebuie dezamăgit, nu? Specialitatea casei – ciopȃrțirea operelor lui Shakespeare. Dacă vă era dor de o parodie spumoasă după „Visul unei nopți de vară” sau „Ȋmblȃnzirea scorpiei”, atunci ați nimerit unde trebuia.

Și acum, substratul dramatic; ȋntrebările, frămȃntările. Care este rolul teatrului independent ȋn zilele noastre? Printre grimase și replici tăioase, eroii nepoveștii ni se confesează. Uneori sarcastici, alteori nostalgici, ne vorbesc despre o realitate mai puțin comodă. Teatrul nu este doar zȃmbet, ci și nereușite, repetiții, oboseală, cafea și țigări pentru inspirație. Mai mult de atȃt, el se reinventează și atunci generațiile se scindează. Apar acuzele și orgoliile. Scena se umple de mirosul talentelor care ard mocnit ȋn focul noutății. Se poate pune ȋnsă semnul egalității ȋntre nou și ,,de calitate”?

Chris Simion vă provoacă să vă dați singuri un răspuns, cu o ȋmbietoare autoironie și mult haz, ȋn cel mai recent spectacol al său, Prestez servicii artistice, care a avut premiera pe 28 ianuarie, la Godot Cafe – teatru.

INFO

Prestez servicii artistice

de Chris Simon

Cu: Valentin Teodosiu, Manuela Hărăbor, Dan Rădulescu, Diana Dumitrescu și Corina Moise

Regia: Chris Simion

Foto din spectacolul Prestez servicii artistice: Dinu Lazăr

20
/09
/23

Bucharest International Film Festival (BIFF) 2023, aflat în plină desfășurare, se bucură de un real succes, majoritatea filmelor sunt sold out iar personalitățile internaționale invitate sunt asaltate cu întrebări de publicul bucureștean.

20
/09
/23

O nouă producţie creart/Teatrelli, de tip spectacol-laborator, are premiera pe 22, 23 şi 24 septembrie, în Capitală şi aduce publicului un mix creativ care reunește eforturile a patru teatre din România, precum şi vocile unora dintre cei mai apreciați creatori ai tinerei generații: regizorul Andrei Măjeri, dramaturga Alexandra Felseghi, compozitorul Adrian Piciorea și fashion designer-ul Lucian Broscățean. După premiera din Bucureşti, spectacolul urmează să se joace şi în teatrele co-producătoare, respectiv la Cluj-Napoca, Oradea şi Botoşani.

19
/09
/23

Premiera de gală a filmului documentar Playback va avea loc pe 19 octombrie la Cinemateca Eforie din București. Înainte de această dată filmul va putea fi vizionat pe marele ecran în cadrul unor avanpremiere și evenimente speciale organizate la București, Oradea, Timișoara, Sibiu și Cluj-Napoca.

18
/09
/23

O vorbă veche spune "Codru-i frate cu românul". Dacă vorba asta s-ar adapta pentru zona de turism estival, ar suna așa: "Turcu-i frate cu românul". Potrivit statisticilor, de ani buni, vecinii de la Marea Neagră se mențin în topul destinațiilor favorite de vacanță: vară după vară, ai noștri se pornesc către litoralul turcesc.

18
/09
/23

Turneul de concerte silențioase, ascultate în căști, al trupei de rock alternativ EYEDROPS va ajunge la ultima prestație din acest an, pe 20 septembrie, la Kraft Market, București.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.