România va concura în cea de-a doua semifinalã a competiṭiei Eurovision
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-va-concura-in-cea-de-a-doua-semifinala-a-competi%e1%b9%adiei-eurovision/

România va concura la Eurovision 2013 în semifinala a doua, în urma tragerii la sorţi pentru împărţirea ţărilor participante în cele două semifinale ale competiţiei care a avut loc joi la Malmo, oraşul care va găzdui concursul din acest an. Potrivit unui comunicat transmis de TVR, România a fost ultima ţară extrasă din urnă iar […]

Un articol de Andrada Văsii|17 ianuarie 2013

România va concura la Eurovision 2013 în semifinala a doua, în urma tragerii la sorţi pentru împărţirea ţărilor participante în cele două semifinale ale competiţiei care a avut loc joi la Malmo, oraşul care va găzdui concursul din acest an.

Potrivit unui comunicat transmis de TVR, România a fost ultima ţară extrasă din urnă iar piesa care va reprezenta ţara noastră la Eurovision intră în partea a doua a semifinalei 2 a concursului.

Anul acesta, la Eurovision participă 33 de ţări, dintre care 16 concurează în prima semifinală, cea din 14 mai, iar 17 ţări luptă în cea de-a doua semifinală, din 16 mai.

În prima semifinală vor concura Danemarca, Croaţia, Ucraina, Olanda, Austria, Slovenia, Estonia, Rusia, Lituania, Serbia, Irlanda, Belarus, Cipru, Muntenegru, Belgia şi Republica Moldova iar în semifinala a doua – Letonia, Azerbaidjan, Malta, Islanda, San Marino, Macedonia, Finlanda, Bulgaria, Israel, Norvegia, Albania, Ungaria, Elveţia, Georgia, Grecia, Armenia şi România.

Ordinea finală a intrării ţărilor în concurs va fi stabilită ulterior de organizatori, precizează comunicatul.

De luni, 14 ianuarie, în România a început înscrierea pieselor pentru selecţia naţională a concursului Eurovision 2013.

TVR a anunţat duminica trecută că pentru prima dată vor fi implicate şi studiourile teritoriale în campania de preselecţie.

Perioada de înscrieri se va încheia pe 3 februarie, dată până la care cei interesaţi sunt aşteptaţi să trimită sau să depună piesele, în format audio, pe CD, la Registratura Televiziunii Române, din Bucureşti, precum şi la sediile studiourilor teritoriale din Cluj, Iaşi, Timişoara şi Craiova, cu menţiunea ‘Pentru selecţia naţională Eurovision 2013’ înscrisă pe plic.

Preselecţia pieselor înscrise în competiţie se va desfăşura între 6 februarie şi 14 februarie, urmând ca pe 18 februarie să fie anunţate piesele ce vor intra în concurs (minimum 24, maximum 28).

Semifinala 1 naţională va avea loc pe 23 februarie, a doua – pe 24 februarie, iar finala naţională – pe 9 martie.

Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat, în şedinţa din 28 noiembrie 2012, participarea Televiziunii Române la Eurovision 2013, ce se va desfăşura la Malmo, în Suedia, în perioada 14 – 18 mai 2013.

Concursul Eurovision este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), care se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost de două ori locul III (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Patru ţări – Turcia, Portugalia, Slovacia şi Bosnia-Herţegovina – au anunţat că renunţă din motive economice la participarea la concursul Eurovision din 2013, în timp ce Grecia, ţara cel mai greu afectată de criza economică, şi-a confirmat participarea, după cum relata pe 21 decembrie 2012 France Presse.

În total, 39 de instituţii de radio-televiziune naţionale au confirmat participarea, printre care şi ERT, postul public elen.

Sursa: Agerpres

08
/06
/17

Vineri, 9 iunie 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio propune un concert inedit la Sala Radio, la granița între simfonic, jazz și ritmuri de tango argentinian, avându-l ca invitat special pe unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați saxofoniști de origine greacă, Theodore Kerkezos.

07
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT (22-26 iunie) găzduiește pentru cel de-al 8-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 10 ani. În mod similar edițiilor anterioare, proiecția filmelor va fi urmată de jocuri derivate din temele și personajele scurtmetrajelor proiectate.

07
/06
/17

Într-o zi de 8 iunie (2007) se stingea din viață, pe un pat de spital, suferind de ciroză, Adrian Pintea. Avea doar 53 de ani, o vârsta la care ar mai fi avut multe de spus în teatru și film. Actorul a plecat din această lume neîmplinindu-și un vis.

06
/06
/17

TEATRU „Artists Talk”, spectacol de Gianina Cărbunariu, se joacă la ARCUB. A fost o revelație a acestei stagiuni. Artiștii – Ruxandra Maniu, Ilinca Manolache, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Bogdan Zamfir – sunt printre cei mai buni din țara noastră, și o demonstrează din nou.

06
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Puține sunt domeniile unde românii, în țară sau în străinătate, să nu se fi manifestat deplin, să fi ”făcut dâră” în domeniu ori să ajungă chiar înainte-mergători. Vlaicu Ionescu (1922-2002) a urmat filosofia la București, apoi Conservatorul de muzică și Școala de pictură bisericească a Patriarhiei.

06
/06
/17

“Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din acest an, va putea fi văzut în avanpremieră la TIFF miercuri, 7 iunie, de la ora 20,30, la Cinema Florin Piersic, în prezența actriței Alexandra Borbély. Filmul va fi reluat și vineri, 9 iunie, de la ora 21,45, la Cinema Victoria. Ambele proiecții sunt deja sold out, fiind astfel primul film din festival la care nu mai sunt bilete disponibile publicului la nici una dintre proiecții.

06
/06
/17

Într-o zi de 6 iunie se nastea, la Botoşani, istoricul, dramaturgul și academicianul Nicolae Iorga. Se spune că Iorga, în timpul unui voiaj cu trenul de la București la Paris și retur, scria, în legănarea vagonului cu paturi, o carte întreagă, două-trei conferințe și o sumedenie de articole pe deasupra.

05
/06
/17

Dramaturgul Saviana Stănescu, născută în România și stabilită în Statele Unite ale Americii, a fost invitată recent să țină, alături de Matei Vișniec, un workshop de scriere dramatică în cadrul programului POINT New Writing, desfășurat la festCO 2017. Despre întâlnirea sa cu tinerii dramaturgi de la noi, dar și despre cum se scrie teatru azi, în rândurile care urmează...

05
/06
/17

În perioada 18-21 mai 2017 s-a desfăşurat la Sibiu cea de-a 47 ediţie a Sibiu Jazz Festival. 4 zile de concerte în aer liber cu muzică de calitate, expoziţii, jam session în bucătărie şi voie bună.

05
/06
/17

Marcel Iureș a primit Premiul de excelență la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Comediei Românești - festCO, în cadrul galei desfășurate duminică, la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie. Trofeul și diploma i-au fost înmânate de George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie.

05
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Nominalizat la începutul anului pentru Ursul de Aur la Berlinale şi prezentat în premieră în România la TIFF-ul clujean, „The Party”, cel mai nou film scris şi regizat de cunoscuta cineastă britanică Sally Potter, este ca un espresso: scurt, savuros şi intens.

05
/06
/17

Sub acest titlu, „Elogiu satului românesc”, scriitorul, filozoful și diplomatul Lucian Blaga rostea în urmă cu 80 de ani (5 iunie 1937) , în aula Academiei Române, discursul de receptie ca membru al Academiei Române.

04
/06
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA TIFF: Spaţiu dedicat în cadrul TIFF realităţii virtuale (VR – Virtual Reality) şi cinema-ului interactiv, InfiniTIFF lansează o serie de întrebări despre natura şi limitele limbajului cinematografic şi schimbările estetice pe care le presupun aceste forme inovatoare şi experimentale.

03
/06
/17

Într-o zi de 3 iunei se stingea din viaţă Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi autori ai secolului XX, dar și muzicienii Georges Bizet și Johann Strauss II, scriitorul Duiliu Zamfirescu, cineastul Roberto Rossellini și actorul Anthony Quinn.

03
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Cu siguranţă unul din cele mai îndrăzneţe şi solicitante filme de la TIFF 2017, „Austerlitz”, al regizorului ucrainean Serghei Lozniţa, ridică o întrebare fundamentală: ce mai înseamnă memoria colectivă, în acest caz a Holocaustului, în epoca turismului în masă şi a selfie-urilor la fostele lagăre naziste?

02
/06
/17

Duminică, 4 iunie Centrul Cultural “Bucovina” din Suceava, în parteneriat cu Primăria comunei CIPRIAN PORUMBESCU va acorda titlul și însemnele de Cetățean de Onoare Domnului Vlad Rădescu. Cerermonia va avea loc - în chiar satul natal al marelui compozitor - la exact 45 de ani de la începutul filmărilor neuitatei pelicule “Ciprian Porumbescu”, în care Vlad Rădescu a debutat ca protagonist.

02
/06
/17

În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film NexT îşi propune să descopere și să sprijine evoluţia tinerilor cineaști aflați la început de drum, voci importante pentru generația lor și pentru cinematograful de mâine, exponenți ai unei comunități create în cei deja unsprezece ani de festival.