Romanul neterminat al lui Gheorghe Crăciun „Femei albastre“ va fi dezbătut la Librăria Bastilia
https://www.ziarulmetropolis.ro/romanul-neterminat-al-lui-gheorghe-craciun-femei-albastre-va-fi-dezbatut-la-libraria-bastilia/

Astăzi, la ora 18.30, la Librăria Bastilia, va avea loc o dezbatere pornind de la „Femei albastre“, romanul inedit al lui Gheorghe Crăciun – unul dintre reprezentanţii de marcă ai postmodernismului românesc.

Un articol de Andrada Văsii|24 aprilie 2013

Astăzi, la ora 18.30, la Librăria Bastilia din București, va avea loc o dezbatere pornind de la „Femei albastre“, romanul inedit al lui Gheorghe Crăciun – unul dintre reprezentanții de marcă ai postmodernismului românesc.

Romanul a fost publicat recent în colecţia „Fiction LTD“ a Editurii Polirom şi este disponibil și în ediție digitală.

Evenimentul va fi moderat de către Ovidiu Şimonca şi îi va avea ca invitați pe Carmen Muşat, Bianca Burţa-Cernat, Paul Cernat şi Caius Dobrescu.

Romanul rămas în manuscris și neîncheiat al cunoscutului scriitor optzecist Gheorghe Crăciun a fost anunțat de fragmentele publicate în reviste literare și a devenit deja o legendă printre admiratorii săi.

Legenda se numește ,,Femei albastre“, o carte despre parcursul inițiatic al unui bărbat deja matur la momentul Revoluției din 1989, scrisă cu fraza impecabilă și cu inteligența și vigoarea caracteristice prozatorului.

 ,,Femei albastre“, romanul la care Gheorghe Crăciun lucra când s-a stins, este în mod esențial o explorare a indicibilului, a pluralității obiectelor și limbajului, o investigație narativă a stărilor de spirit, a sentimentelor, gândurilor și dramelor ce definesc existența umană. Chiar și „neterminat“, romanul – poate cel mai camilpetrescian dintre toate scrierile autorului – are toate atributele specifice prozei lui Gheorghe Crăciun: arhitectura narativă atent elaborată, subtilitate şi inteligenţă analitică şi, nu în ultimul rând, o turnură impecabilă a frazei.

Carmen Muşat,
critic literar

Personajul central al romanului, un individ divorțat, ce schimbă slujbe, dar și femei, aleargă după o himeră, pe care o vede întrupată în faptura de celuloid a actriței Nicole Kidman. Femeile reale pe care le iubește senzual nu reușesc să-l satisfacă afectiv. Va rămâne el în brațele fidelei, odihnitoarei Ondina sau va ceda vampei inocente Ada Comenschi? Va ramâne în avocatură sau va continua să scrie romane polițiste?

Cu multă vervă și autoironie discretă, „Femei albastre“ spune povestea unui personaj aflat în căutarea propriului destin, predispus să-și retrăiască poveștile de dragoste d’antan cu o intensitate ce pare absentă din existența sa actuală.

Carmen Mușat,
critic literar

Foto credit: Victor Jalbă

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil” – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale. Dezbaterea este organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

22
/12
/22

Luna aceasta, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a apărut ediția în limba română a unei cărți mult-așteptate: „Infinitul într-o trestie” de Irene Vallejo, cartea de eseu care, acum doi ani, a ținut primele pagini ale ziarelor de cultură din Spania, fiind recompensată cu două dintre cele mai importante distincții: Premiul Național pentru Eseu și Premiului Ojo Crítico. Ulterior, cartea lui Irene Vallejo a cucerit spațiul cultural internațional, fiind în curs de traducere în peste 30 de limbi.

20
/12
/22

Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre volumul „Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi?", în care Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, unde predă cursuri de securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private, cercetător și unul dintre inițiatorii programului Innovation Labs, analizează problemele și potențialul structurilor digitale care fac din ce în ce mai mult parte din viețile noastre.