Sam Mendes, preşedintele Festivalului de Film de la Venetia
https://www.ziarulmetropolis.ro/sam-mendes-presedintele-festivalului-de-film-de-la-venetia/

Regizorul britanic Sam Mendes, cunoscut pentru pelicule precum ”Skyfall” şi ”American Beauty”, va prezida juriul celei de-a 73-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia, care va avea loc între 31 august şi 10 septembrie

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2016

”Vocația lui de om de teatru” și modul lui ”foarte personal” de a face film îl recomandă pe Sam Mendes drept ”un artist deosebit de eficient și de convingător”, a afirmat directorul artistic al Mostrei de la Venetia, Alberto Barbera.

El a știut să ”împace așteptările celor mai exigenți critici și gusturile unui public tot mai larg, care pare să nu aibă frontiere nici în plan geografic, nici din punct de vedere cultural”, a mai spus Barbera.

La rândul său, regizorul de 50 de ani și-a exprimat bucuria pentru că a fost ales să conducă juriul celui mai vechi festival cinematografic din lume, a cărui componență nu a fost anunțată încă.

Laureat al premiului Oscar pentru ”Cel mai bun regizor” în anul 2000, pentru ”American Beauty”, Sam Mendes a afirmat că a avut ”totdeauna o legătură puternică cu Veneția”, unde a lucrat, în perioada studenției, ”timp de trei luni, în cadrul colecției Peggy Guggenheim, în 1984”.

Dar cea mai frumoasă amintire o are — potrivit propriilor cuvinte — de la ediția din 2002 a festivalului de la Veneția, când acolo a fost proiectat lungmetrajul său ”Road to Perdition” (”Drumul pierzaniei”).

Foto: Festivalul de Film de la Venetia – facebook

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.