Seară de lectură – Centenar Gellu Naum
https://www.ziarulmetropolis.ro/seara-de-lectura-centenar-gellu-naum/

O seară de lectură, organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea scriitorului avangardist Gellu Naum, va avea loc miercuri, de la ora 19.00, la Café Verona din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|8 decembrie 2015

Vor citi din propriile lor poezii, dar şi din cele ale lui Gellu Naum poeţii Magda Cârneci, Svetlana Cârstean, Ruxandra Cesereanu, Fanny Chartres, Marius Chivu, Domnica Drumea, Teodor Dună, Bogdan Ghiu, Adela Greceanu, Florin Iaru, Nora Iuga, Claudiu Komartin, Mitoş Micleuşanu, Ioana Nicolaie, Marius Oprea, Cosmin Perţa, Simona Popescu, Nicolae Prelipceanu, Sebastian Reichmann, Ana Maria Sandu şi Dan Stanciu.

Gellu naum

Gellu Naum şi Bony

De asemenea, vor fi citite mesaje trimise de Constantin Abăluţă, Mircea Cărtărescu, Dan Coman, Ana Dragu, Marin Mălaicu-Hodrari, Ada Milea, George Nechita, Gheorghe Rasovszky, Chris Tănăsescu, Radu Vancu, dar şi „un poem la mai multe mâini”, pornind de la Gellu Naum, al poeţilor de la atelierul de poezie HOME.

Totodată, vor fi expuse fotografii din expoziţiile realizate la Institutul Cultural Român din Londra (octombrie 2015, design grafic: Cristian Luchian) şi la Teatrul Metropolis (octombrie 2015, design: Gheorghe Rasovszky) şi vor fi prezentate albumul de fotografii „Naum 100” (concept: Gheorghe Rasovszky) şi traducerea franceză a romanului „Zenobia” (traducător: Sebastian Reichmann).

Gellu Naum s-a născut la Bucureşti, în 1915. A absolvit, în 1937, cursurile facultăţii de filosofie la Universitatea din Bucureşti. În 1938, a plecat la Paris, la îndemnul prietenului său pictorul Victor Brauner, unde şi-a continuat studiile de filosofie la Sorbona.

Prin intermediul lui Brauner a luat contact cu grupul suprarealist francez animat de André Breton.

În 1941, s-a constituit grupul suprarealist român – alcătuit din Gellu Naum, Gherasim Luca, D. Trost, Virgil Teodorescu şi Paul Păun -, a cărui activitate, deosebit de intensă între anii 1945 – 1947, îl va face pe Breton să afirme că „centrul lumii s-a mutat la Bucureşti”. După 1947, grupul s-a destrămat.

Gellu Naum  s-a stins din viaţă pe 29 septembrie 2001, la Bucureşti.

Foto: Gellu Naum – facebook

10
/06
/22

Sâmbătă, 11 iunie, la ora 11.00, cele trei echipe finaliste ale ediției a unsprezecea a Concursului Humanitas în licee vor fi faţă în faţă la Marea Finală, care se va desfăşura în sala de conferințe a Institutului Cervantes. Finala va fi prezentată de Mihaela Dedeoglu. Trofeul și premiul cel mare vor fi înmânate de Ioana Pârvulescu. Vă invităm să încurajați din sală cele trei echipe sau să urmăriți transmisia online pe paginile de Facebook Humanitas și Concursul Humanitas în licee.

07
/06
/22

După doi ani de pauză, Curtea Veche Publishing și-a dat întâlnire cu cititorii la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XV-a, în perioada 1-5 iunie 2022. Publicul a părut foarte dornic să cunoască din nou autorii preferați, să afle despre noutăți și să își facă rezerva de carte pentru sezonul de vară. Așadar, nu au lipsit lansările, sesiuni de autografe și reducerile, care au fost anul acesta între 25-70% în standul editurii.

07
/06
/22

Zeci de mii de vizitatori au venit în standul editurii Corint la Salonul Internațional De Carte Bookfest, între 1 și 5 iunie 2022. Vânzările au atins cote record după doi ani în care publicul a fost privat de întâlnirile cu autorii și editorii.

31
/05
/22

Cea mai așteptată ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, a XV-a, începe mâine la Pavilionul B2 de la Romexpo: fără restricții sanitare, fără taxe de acces și fără costuri de parcare. Evenimentul va fi deschis oficial miercuri, 1 iunie, la ora 12.00, la scena ARENA, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitați E.S. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, Grigore Arsene – președintele Asociației Editorilor din România și Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naționale a României.

30
/05
/22

UNATC PRESS, editura Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), participă în perioada 1-5 iunie 2022 pentru prima dată la Salonul Internațional de Carte Bookfest. Prezența UNATC PRESS de-a lungul celor cinci zile la cunoscutul eveniment dedicat cărții și autorilor de la Romexpo este un exercițiu de conectare la lumea publishingului de carte autohton, dar mai ales o excelentă ocazie de a se adresa în mod nemijlocit cititorilor.

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.