Silviu Purcărete, într-un dialog inedit cu George Banu, la Festivalul Naţional de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-intr-un-dialog-inedit-cu-george-banu-la-festivalul-national-de-teatru/

Un dialog între regizorul Silviu Purcărete şi George Banu, filmat la Nancy, va fi proiectat joi la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra din Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (26 octombrie – 4 noiembrie). Silviu Purcărete se află în prezent în Franţa, pentru premiera spectacolului „Artaserse”, opera barocă a lui Leonardo da Vinci […]

Un articol de Andrada Văsii|31 octombrie 2012

Un dialog între regizorul Silviu Purcărete şi George Banu, filmat la Nancy, va fi proiectat joi la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra din Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (26 octombrie – 4 noiembrie).

Silviu Purcărete se află în prezent în Franţa, pentru premiera spectacolului „Artaserse”, opera barocă a lui Leonardo da Vinci pe care a pus-o în scenă la Opéra national de Lorraine. Celebrul regizor va fi totuşi prezent în mijlocul publicului şi al invitaţilor Festivalului Naţional de Teatru graţie unui dialog excepţional purtat cu eseistul şi profesorul George Banu sub semnul unei teme generoase: „Teatrul şi sensul comunităţii”.

Filmat la Nancy chiar în urmă cu câteva zile de operatorul Horia Lapteş pentru Festivalul Naţional de Teatru, acest dialog cu o durată de 45 minute va fi proiectat în premieră joi, de la ora 18.00, la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra, înainte de documentarul „Insula. Într-o furtună: Silviu Purcărete”, de Laurenţiu Damian, şi va fi reluat duminică, la aceeaşi sală, după spectacolul „Aşteptându-l pe Godot”, semnat de Silviu Purcărete după piesa lui Samuel Beckett, informează un comunicat remis MEDIAFAX..

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Silviu Purcărete este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din România şi Europa. Are o experienţă de peste 30 de ani şi a realizat spectacole memorabile, în special la Teatrul Naţional din Craiova şi la cel din Sibiu. Este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, deţinător al Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală, în 1995, şi al premiului pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991). Spectacolul „Faust” realizat de el la Teatrul din Sibiu a fost unul din capetele de afiş ale Festivalului de la Edinburgh 2009, cel mai mare eveniment de gen din lume.

George Banu este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris III, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene. A primit de trei ori premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa, a obţinut premiul de excelenţă UNITER şi premiul Prometheus, în 2007. Cărţile sale au fost publicate de mari edituri franceze şi au fost traduse în numeroase limbi străine, printre care în română – „Dincolo de rol sau Actorul nesupus”, „Repetiţiile şi teatrul reînnoit”, „Spatele omului”, „Shakespeare, lumea-i un teatru”, apărute la editura Nemira. A condus revista L’Art du théâtre, între 1981şi 1988, a fost director artistic la Académie Expérimentale des Théâtres, între 1991 şi 2000, şi este coredactor-şef la revista Alternatives théâtrales.

Festivalul Naţional de Teatru, cea mai importantă trecere în revistă a spectacolelor produse în România pe parcursul unei stagiuni, a ajuns în acest an la cea de-a 22-a ediţie, care se desfăşoară începând de vineri până pe 4 noiembrie. Printre altele, FNT 2012 stă sub simbolul operei regizorale a lui Silviu Purcărete, unul dintre cei mai faimoşi artişti români de astăzi.

Astfel, festivalul include un „Focus: Silviu Purcărete – un univers regizoral”, o secţiune care cuprinde următoarele spectacole semnate de cunoscutul regizor: „Aşteptându-l pe Godot”, de Samuel Beckett (Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu), „Călătoriile lui Gulliver” – exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift (Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu), „Gianni Schicchi”, de Giacomo Puccini (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), şi „Măsură pentru măsură”, după William Shakespeare (Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova).

 

Sursa: Mediafax

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.