StarT LA  METROPOLIS! Concurs de proiecte şi bază de date pentru tinerii absolvenți de teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/start-la-metropolis-concurs-de-proiecte-si-baza-de-date-pentru-tinerii-absolventi-de-teatru/

La împlinirea a 15 ani de existenţă, Teatrul Metropolis din Bucureşti lansează, joi, 15 septembrie, programul  “StarT”, dedicat tinerilor creatori de teatru, absolvenţi ai facultăţilor de profil (actori şi regizori).

Un articol de Ziarul Metropolis|15 septembrie 2022

Programul “StarT” urmărește atât organizarea unui concurs de proiecte destinat absolvenţilor de Regie Teatru, cât și realizarea unei baze de date destinate absolvenților de Arta Actorului (actori și actriţe)  și are menirea de a susţine şi promova tinerii absolvenți de teatru, misiune care stă la baza înființării acestei instituții.

Programul “StarT” este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, și al Consiliului General al Municipiului București, având ca scop realizarea de oferte culturale cu tineri, în vederea stimulării creativităţii acestora în peisajul cultural bucureştean.

1. Realizarea unui concurs de proiecte destinat absolvenţilor de Regie Teatru

 Condiţii de participare:

Pot participa la concurs absolvenți ai facultăților de profil, specializarea Regie Teatru, provenind din toate centrele universitare din țară, care și-au finalizat studiile de Licență și/sau Master în anii 2018, 2019, 2020, 2021 și 2022 (fără limită de vârstă).

Textele propuse pot aparține dramaturgiei clasice sau contemporane, obținând un punctaj mai mare proiectele care au incluse momente muzicale și/sau coregrafice.

Regizorii ale căror proiecte vor câștiga concursul vor selecta actori și actriţe din baza de date constituită de teatru.

Calendarul programului:

Perioada de înscriere la concurs: 15 septembrie – 14 octombrie 2022

Anunțarea câștigătorilor: 20 octombrie 2022

 

Materiale necesare înscrierii:

  • CV Regizor;
  • Textul proiectului în limba română, cu posibilitatea de a pune la dispoziţia comisiei de validare textul original (în cazul în care se prezintă o adaptare scenică sau un scenariu dramaturgic/dramatizare);
  • Prezentarea conceptului regizoral – 2 pagini;
  • Propunere privind echipa artistică, mai puţin actori şi actriţe care urmează să fie selectaţi din baza de date a teatrului;
  • Propuneri privind schițe de decor și costume pentru Sala Olga Tudorache/ Sala Centenar;
  • Deviz estimativ;
  • Necesități tehnice ale spectacolului;
  • Durata spectacolului nu trebuie să depășească 2 h;
  • Materialele se vor trimite în format digital, la adresa [email protected].

 

Comisia de selecţie a proiectelor absolvenților de Regie Teatru este compusă din următorii membri: Andrei Huțuleac – actor și regizor, Andreea Vulpe – regizor și profesor, Raluca Moisan – teatrolog, Cristian Moțiu – actor, Viorel Păunescu – manager interimar al Teatrului Metropolis și reprezentantul Direcției Cultură, Învățământ, Turism din cadrul Primăriei Municipiului București.

 

Proiectele câştigătoare vor face parte din stagiunea Teatrului Metropolis 2022-2023.

Informaţiile privind caracteristicile tehnice pot fi regăsite la următorul link.

 

2. Realizarea unei baze de date destinate absolvenților de Arta Actorului,  actori și actriţe

Condiţii de înscriere:

Se pot înscrie în baza de date absolvenți ai facultăților de profil, specializarea Arta Actorului, care și-au finalizat studiile de Licență și/sau Masterat în anii 2018, 2019, 2020, 2021 şi 2022 (fără limită de vârstă), provenind din toate centrele universitare din țară. Astfel, se oferă tuturor celor înscriși șanse egale de a putea fi selectați în proiectele câștigătoare ale tinerilor absolvenți de Regie Teatru.

Calendarul programului:

Perioada de înscriere în baza de date: 15 septembrie – 24 octombrie 2022

 

Materiale necesare înscrierii:

– 3 fotografii (portret, plan mediu şi plan întreg), maximum 1Mb/fotografie;

– CV;

– link-ul către o înregistrare video recentă de pe canalul YouTube, reprezentativă pentru calităţile artistice, de maximum 3 minute (poate fi şi unlisted);

– materialele se vor trimite în format digital, la adresa [email protected].

 

Click pe acest link pentru a vedea Regulamentul de organizare și funcționare

12
/02
/24

Actorul Matei Arvunescu percepe vulnerabilitatea ca pe o lecție de actorie, îl citează pe marele Gabo, încercând să explice cum viața ar putea avea un sens și crede că „revoluție“ e un cuvânt cu mare greutate. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.