Tablou de Winston Churchill, vândut cu 400.000 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablou-de-winston-churchill-vandut-cu-400-000-de-euro/

Ultimul tablou pictat înainte de moarte de fostul premier britanic Winston Churchill, The Goldfish Pool at Chartwell, a fost vândut la licitaţie la Londra cu suma de 357.000 de lire (402.160 de euro). Churchill, laureat al premiului Nobel pentru Literatură si pasionat de pictură a realizat zeci de tablouri pe care însă nu le vindea niciodată…

Un articol de Petre Ivan|23 noiembrie 2017

Tabloul, pe care Churchill (1874-1965) l-a făcut cadou agentului său de pază și nu mai fusese prezentat în public până acum, a fost adjudecat în cadrul licitației de artă modernă britanică și postbelică în sala casei Sotheby’s, unde o altă pânză a fostului premier, ‘Landscape with two trees’ (1922), a atins suma de 597.000 de lire (672.520 de euro).

Winston Churchill a devenit pasionat de pictură când avea 40 de ani și a realizat zeci de tablouri pe care nu le vindea niciodată, dar pe care le făcea cadou prietenilor, colegilor, angajaților și demnitarilor străini.

Ultima sa pictură este importantă și pentru că este realizată la Chartwell, reședința sa îndrăgită din comitatul Kent, unde a trăit din 1922 și până la moartea sa în 1965 împreună cu soția și copiii săi și care i-a inspirat o mare parte din lucrările sale.

Tablourile purtând marca Chartwell, ce pot fi văzute în prezent de public, sunt foarte apreciate, subliniind că în 2014 a fost obținut un preț record pentru unul dintre aceste tablouri, pictat în 1932, care s-a vândut cu suma de 1,8 milioane de lire.

Foto: Winston Churchill, The Goldfish Pool at Chartwell – facebook

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.

11
/05
/23

Extinction Room (Hopeless.) – instalația audio performativă este alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări pe cale de dispariție, explorând ideea de natură și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă. Performance-ul este prezentat la București, la Teatrelli, pe 13 mai, de la ora 19.00, grație unei noi colaborări între Goethe-Institut și creart/Teatrelli.

11
/05
/23

MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană București, își deschide porțile pentru vizitatori vineri, 19 mai, ora 14:00, la Romaero Băneasa și anunță programul de evenimente culturale conexe la care se poate participa în baza biletelor la târg.