Tandarica Altfel (4 – 31 martie) – un Festival pentru toate gusturile, pentru toate vârstele
https://www.ziarulmetropolis.ro/tandarica-altfel-4-31-martie-un-festival-pentru-toate-gusturile-pentru-toate-varstele/

Cu o experienţă de peste 7 decenii şi cu 100.000 de spectatori anual, Teatrul Țăndărică, cu sprijinul financiar al Primăriei Generale şi al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, doreşte să împlinească aşteptările tuturor celor care s-ar gândi să-i trecă pragul.

Un articol de Petre Ivan|5 martie 2017

În urma unui studiu de piață, realizat pentru a afla preferințele spectatorilor (copii, părinți, educatori, învățători) pentru proiectele și programele noastre, am putut constata diversitatea opțiunilor, dar și predilecția pentru anumite activități educative.

Între acestea s-au remarcat:

Ateliere interactive pe teme legate de povești, spectacole vizionate, animație, joc actoricesc, improvizație și stimularea imaginației copiilor;

Tratarea unor tematici contemporane de interes în educarea copiilor (relația părinte – copil, subiecte educative de tipul igienă, ecologie, comunicare interculturală, valori legate de toleranță, solidaritate, prietenie;

Interesul părinților pentru activități legate de creativitate, dar și de educare și informare pentru întărirea siguranței emoționale și sociale a copiilor.

Teatrul Țăndărică încearcă să dea contur acestor preferințe, integrându-le într-un nou eveniment: Festivalului Țăndărică Altfel, 2017, care se va desfășura în perioada 4 – 31 martie.

Programul manifestării va cuprinde, pe lângă foarte multe spectacole:

ATELIERE

  • ateliere creative de mini-scenografie, în cadrul Muzeului Teatrului Țăndărică (ca o alternativă educativă, prin Tandaricadivertisment, pentru stimularea imaginației, a puterii de concentrare etc.); copiii vor avea la dispoziție păpuși gata făcute, precum și materiale textile și burete, pe care le vor folosi în realizarea de costume și detalii scenografice după propriile idei.
  • Ateliere de improvizație și interpretare pe roluri (coordonate de un actor al Teatrului Țăndărică). Accentul va fi pus pe creativitate, conform categoriilor de vîrstă 3-5 ani, 5-7 ani, 7-9 ani, pe stimularea imaginației și a puterii de concentrare.
  • Ateliere de scriere creativă (coordonate de un scenarist / scriitor pentru copii). Li se va antrena imaginația și vor fi capacitați să vină cu propriile idei de povești, lăsându-și creativitatea să fie pusă la încercare.

SESIUNI DE INFORMARE ȘI COMPORTAMENT PREVENTIV

Ne dorim ca tânăra generație să aibă toate informațiile necesare pentru a se dezvolta armonios, intelectual, emoțional, social și civic. Partenerii Festivalului vor oferi, într-o manieră prietenoasă, atât copiilor, cât și părinților soluții, răspunsuri, Tandarica informații cheie de comportament corect în situații critice.

  • Acordarea Primului Ajutor (aproape toți copiii se cred eroi. Nu ne rămâne decât să le insuflăm gustul pentru a face bine și să-i învățăm cum să facă asta corect, salvând vieți)
  • Cum ne comportăm corect în situația unui cutremur (un subiect indicat atât pentru copii, cât și pentru părinți).
  • Intâlniri cu Pompierii (îi ajută pe cei mici să afle, pe înțelesul lor, ce înseamnă să fii salvator și, totodată, să le dezvolte un comportament preventiv cât mai devreme).
  • Intâlniri cu Polițiștii (Copiii vor învăța reguli elementare și semne de circulație, cum să traverseze corect sau pe unde se pot plimba cu bicicleta în siguranță.)
  • Cum te înțelegi cu prietenii tăi, animalele de companie? (Vă propunem o prezentare inedită asistată de căței, activități care s-au dovedit a fi pozitive pentru îmbunătățirea abilităților de socializare.
  • Cărțile de povești versus Televizorul, întâlniri cu Psiholog Monica Burcea (Poveștile sunt chei pentru descoperirea lumii într-o manieră armonioasă pentru dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor, iar insuflarea dragostei față de citit le va asigura acestora un echilibru bine venit.)

Ce așteaptă Teatrul Țăndărică în schimb? Să aducă, în sălile sale, peste 10.000 de copii, părinți, educatori, învățători la programul Festivalului Țăndărică Altfel!!!

Foto:  Tandarica Altfel – www.teatrultandarica.ro

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.