Teatrul migrează online, cu poveşti despre migraţia familiilor din rural
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-migreaza-online-cu-povesti-despre-migratia-familiilor-din-rural/

În ultimele două luni, o echipă de artişti din Bucureşti şi Cluj s-a întâlnit la repetiţii, pregătind un spectacol bazat pe poveşti reale despre familii din mediul rural.

Un articol de Liliana Matei|12 octombrie 2020

Toamna trecută Petro Ionescu (dramaturgă) şi Raul Coldea (regizor) au mers în turneu în mai multe oraşe cu spectacolul-lectură Celule de bază, creat în urma rezidenţei lor artistice în Telciu, Bistriţa-Năsăud. Acum, textul a fost pus în scenă și urmează să fie vizionat în cadrul unui turneu virtual care vizează publicuri din mai multe oraşe.

„În 2019 aveam planuri mari: ne propusesem să jucăm spectacolul Celule de bază la Cluj, Bârlad, Piatra Neamţ, Telciu şi Bucureşti, însă pandemia COVID-19 ne-a tăiat un pic avântul. Pentru că ne dorim în continuare să ajungem la publicurile din aceste comunităţi, dar vrem şi să fim cu toţii în siguranţă, am decis cu echipa să facem un turneu virtual”, spune Laura Trocan – coordonatoarea proiectului.

Turneul virtual începe în luna octombrie. Spectacolul este filmat şi montat într-un format special pentru mediul online şi va fi accesibil public, în mod gratuit, în cadrul celor 5 evenimente online care vor fi realizate şi promovate cu sprijinul partenerilor locali: Primăria Telciu, Teatrul V. I. Popa și Asociația Constantin Hamangiu (Bârlad), Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Centrul de Teatru Educațional Replika (Bucureşti) și Casa Tranzit (Cluj-Napoca). Premiera are loc săptămâna aceasta, pe 14 octombrie, în cadrul unui eveniment online organizat de Casa Tranzit ca parte din programul TRANZIȚII / program euroregional de artă contemporană. Pe 15 octombrie urmează o difuzare online în parteneriat cu Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, urmată de o discuţie online între spectatori şi artiştii din proiect. La final de lună, pe 31 octombrie, cu sprijinul partenerilor locali vom difuza spectacolul în comunitatea bârlădeană, unde vom avea şi o difuzare pentru un grup de elevi. Turneul online se va încheia cu o difuzare specială pentru comunitatea din Telciu, de unde au pornit poveştile din spectacol, precum şi un eveniment online la Bucureşti.

Mai multe detalii vor fi anunţate pe pagina de Facebook: www.facebook.com/CuleseDinTelciu sau pe website-ul proiectului.

Spectacolul Celule de bază este produs în cadrul proiectului Familii și migrație. Perspective din rural, ca urmare a documentării realizate în cadrul rezidențelor Culese din Telciu 2019 de către Petro Ionescu și Raul Coldea.

Echipa proiectului:

Concept și dramaturgie: Petro Ionescu și Raul Coldea

Cu: Ioana Chițu, Bianco Erdei, Lucia Mărneanu

Scenografia: Hermina Csala

Muzica: Adrian Cimpoeșu / Văzduh

Costume: Lanelka

Coordonatoare: Laura Trocan

Emil Florea: tehnician

Adina Marincea: comunicare

Mulțumiri speciale: Victor Mureșan (Coco), Gabriela Elena Herța, George Valeriu Henciu și tuturor persoanelor care au participat la documentare în perioada mai-iunie 2019.

Proiectul este produs de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Primăria și Consiliul Local Telciu.

Parteneri: Reactor de Creație și Experiment, Baricada, Bistriţeanul, CriticAtac, Media Index, Observator Cultural, Prăvălia Culturală, Vera Ikon Media, Timp Online Bistrița Năsăud, Gazeta de Artă Politică.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.