Teatrul Nottara în sărbătoare: Alexandru Repan la 80 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-nottara-in-sarbatoare-alexandru-repan-la-80-de-ani/

Pe 3 martie, Teatrul Nottara a organizat un eveniment dedicat celei de-a 80-a aniversări a actorului Alexandru Repan, născut pe 26 februarie 1940. Pe scena teatrului unde joacă de peste 50 de ani, sărbătoritul a susţinut un spectacol de poezie pe acorduri live de flaut.

Un articol de Cristina Enescu Aky|4 martie 2020

Actor în zeci de filme (printre care „Vlad Țepeș”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze”, „Faimosul paparazzo” și numeroase altele) și sute de spectacole de teatru (majoritatea acestora jucate la Teatrul Nottara), profesor de actorie, distins cu Ordinul cultural în grad de Cavaler, Alexandru Repan a ajuns student la Facultatea de Teatru abia după ce a absolvit-o pe cea de Istorie. A fost coleg de generație și chiar de scenă cu multe din numele legendare ale scenei românești, printre care Emil Hossu, Ștefan Sileanu, Melania Cârje sau Alexandru Bocăneț.

Este angajat la Nottara din 1968 când, în urma unui recital de poezie la televiziune, a fost invitat de directorul de atunci al teatrului, Horia Lovinescu, să joace într-un spectacol alături de Ștefan Iordache, Ovidiu Iuliu Moldovan și Gilda Marinescu.

Alexandru Repan a dat startul spectacolului aniversar spunând: „Noi, actorii, suntem din ce în ce mai rar considerați măcar artiști. Suntem considerați interpreți. Pe lucrarea mea de diplomă și pe cele ale multor alți colegi scrie clar `prestator servicii artistice`. Voi încerca totuși să o ademenesc pe această muză a poeziei, citind câteva poeme din literatura română. Ați auzit bine, am spus `citesc`, pentru că după părerea mea poezia lirică nu trebuie recitată sau transformată în monolog dramatic, poezia lirică este de sorginte divină.”

În fața sălii pline de admiratori și colegi ai actor, muzica flautului lui Ion Bogdan Ștefănescu a însoțit ca o meditație sonoră poeziile citite de actor din creația lui Eminescu, Coșbuc, Blaga și alți mari creatori.

La final, pe scenă au urcat colaboratori și colegi, s-au depănat amintiri și emoții, iar aprecierea de care se bucură în continuare Alexandru Repan a fost evidentă în sala Teatrului Nottara.

Ce aș spune eu în cinci cuvinte despre Repan: inteligență, talent, cultură, cinism, sensibilitate” – așa l-a descris directoarea Teatrului Nottara, Marinela Țepuș. Alți colegi au vorbit despre dragostea pe care i-o poartă celui cu care împart și astăzi scena teatrului și despre ce au învățat și au trăit alături de el. Soția actorului, Simona Repan, a vorbit despre mentorul, soțul, iubitul și tatăl băieților ei, și-a urat „la mulți ani, crai de Curte Veche”, făcând aluzie la celebrul one-man-show al actorului. Cei doi băieți ai cuplului au fost și ei prezenți, venind în țară pentru acest eveniment de la studiile pe care le efectuează în străinătate. „Cele două nume ale mele, Mateiu Dimitrie, inspirate din Craii de Curtea-Veche a lui Mateiu Caragiale respectiv de la Dimitrie Karamazov, au însemnat foarte mult în viața și în cariera tatălui meu. Pentru mine au fost nume cu probleme atunci când trebuie să îmi spun numele la un ghișeu. La mulți ani, tata!” a spus fiul cel mare al actorului. Iar Alexandru Repan, fratele său, a vorbit despre copilăria în preajma rolurilor tatălui său și a scenei Teatrului Nottara, „iar faptul că acum, la 25 de ani, am încă ocazia să îl văd jucând, este un privilegiu.”

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.