Thomas Ostermeier şi Luk Perceval, stele pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/thomas-ostermeier-si-luk-perceva-stele-pe-aleea-celebritatilor-din-sibiu/

Doi mari creatori ale căror spectacole au fost văzute pentru prima dată în România la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti – Thomas Ostermeier şi Luk Perceval – vor primi sâmbătă 18 iunie câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Parcul Cetăţii din Sibiu, la ediţia 2016 a Festivalului Internaţional de Teatru.

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2016

În 2007, regizorul Thomas Ostermeier a venit în FNT la invitaţia directorului artistic Marina Constantinescu cu două spectacole memorabile – „Nora” de Henrik Ibsen şi „Concert la cerere” (Wunschkonzert) de Franz Xaver Kroetz, producţii ale Teatrului Schaubühne din Berlin.

Thomas Ostermeier şi trupa lui minunată participau la Festivalul Naţional de Teatru şi la Bucureşti după succesul fulminant de la Avignon, la o ediţie de înalt nivel teatral şi cultural, al cărei director artistic asociat fusese chiar regizorul Ostermeier.

Îi cucerise pe iubitorii de teatru. Îi era deschis drumul spre un public avid de această artă. De atunci, a tot revenit în România cu alte spectacole la Craiova şi la Cluj. „Hamlet”, de pildă, prezentat în Festivalul Internaţional de Teatru Shakespeare în anul 2010 rămâne, după „Nora”, o producţie de neuitat.

Thomas Ostermeier

Thomas Ostermeier

Citeste si  Thomas Ostermeier: „Societatea noastră e dominată de frică“

În 2015, regizorul belgian Luk Perceval a fost invitatul special al Festivalului Naţional de Teatru. Marina Constantinescu a ales pentru ediţia de anul trecut impresionantul spectacol „Frontul” (Front) pe care Perceval l-a pus în scenă la Thalia Theatre Hamburg din Germania. Realizat în 2014, acest spectacol a marcat teatrul european prin modul profund în care tratează o temă cheie a lumii de azi: războiul şi efectele lui asupra fiinţei umane.

De asemenea, Luk Perceval a avut în perioada şederii sale la Bucureşti o întâlnire cu zece tineri actori români în cadrul atelierului de creaţie susţinut de artist, intitulat „Peace for the monkey mind” / „O minte liniştită, perfect concentrată”. O intensă experienţă artistică, o îmbinare armonioasă între tehnici de yoga şi lucrul cu actorii pe texte de William Shakespeare şi Jon Fosse.

În 2014, prezent în România pentru prima oară, regizorul elveţian Daniele Finzi Pasca participa la ediţia din acel an a Festivalului Naţional de Teatru cu fastuoasa montare „Donka – o scrisoare către Cehov”, prezentată de Compania Finzi Pasca (Elveția) şi Festivalul Internaţional Cehov (Moscova).

Anul acesta Daniele Finzi Pasca revine în ţară, de această dată la Sibiu, cu spectacolul „Imaculata lume a circului”.

Festivalul Naţional de Teatru promovează şi susţine valorile Teatrului românesc, iar prin componenta sa internaţională a încercat întotdeauna să aducă în atenţia publicului român personalităţi marcante ale Teatrului Mondial, precum Lev Dodin, Patrice Chereau, Josef Nadj, Vera Mantero, Jean-Guy Lecat, Tamas Ascher, Sylvain Groud, Simon Toal, Jan Lauwers…

Foto: Thomas Ostermeier şi Luk Perceva, Aleea Celebrităţilor din Sibiu – sibfest.ro, Simion Buia

05
/01
/24

Luna iubirii începe la Sala Dalles în acorduri romantice, cu Chansons D’Amour: cele mai vibrante poveşti de dragoste şi momentele de maximă intensitate sentimentală din lirica universală şi din repertoriul pop-opera vor fi celebrate în acest eveniment în care se contopesc rafinamentul, pasiunea şi emoţia.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

28
/12
/23

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 - 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online. Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?