TIFF 2014, partea întunecată: zombi, canibali și povești bizare
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2014-partea-intunecata-zombi-canibali-si-povesti-bizare/

Experienţe bizare, iubiri ucigătoare, transformări neaşteptate, zombi, exorcişti, canibali – amatorii de senzaţii tari au la dispoziţie trei secţiuni cu poveşti „întunecate”, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania: Fără limită/ No Limit, Umbre/ Shadows şi noua Midnight Delirium, un program special de filme difuzate la miezul nopţii.

Un articol de Petre Ivan|16 mai 2014

TIFF 2014 – UMBRE

Două dintre cele 14 titluri din secțiunea Umbre/ Shadows, prezentată de ShortsTV, vor avea parte de proiecții speciale la TIFF 2014.

Canibal, unul dintre cele mai premiate filme spaniole recente, îi aduce la Cluj pe regizorul Manuel Martín Cuenca și pe actrița Olimpia Melinte, nominalizată cu acest dublu rol la Premiile Goya, categoria Revelaţia Anului.

E povestea unui bărbat care ascunde un secret teribil: nu se poate hrăni decât cu femei de care nu se poate atașa emoțional. Totul se schimbă când apare Nina, o tânără de origine română de care se îndrăgostește.Canibal va fi distribuit în săli de Transilvania Film.

TIFF 2014

Europa Report

Actrița Anamaria Marinca revine la Cluj cu Europa Report, SF-ul lui Sebastián Cordero, în care joacă rolul unui astronaut trimis pe una dintre lunile lui Jupiter, pentru a cerceta dacă există viață.

În experimentalul A Masque of Madness, actorul britanic Boris Karloff (1887-1969) se transformă în 170 de personaje, dând naştere unei schizofrenice călătorii horror în care îşi înfruntă diverse versiuni ale lui însuşi.

În Enemy, al lui Denis Villeneuve, film distins cu Marele Premiu al filmului fantasy european la Sitges 2013, un bărbat devine obsedat de dublura lui identică. În distribuție: Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Sarah Gadon, Isabella Rossellini.

TIFF 2014 – FĂRĂ LIMITĂ

Provocatoare sunt și cele 12 titluri din secțiunea dedicată în mod tradițional filmelor care împing convențiile, Fără limită/ No Limit.

TIFF 2014

Tom à la ferme

Mult-așteptatul Tom à la ferme, noua producție marca Xavier Dolan, favorita criticii la Festivalul de la Veneția (Premiul FIPRESCI), va avea premiera la TIFF. Dolan joacă rolul unui copywriter care ajunge la țară pentru o înmormântare și intră într-un joc bolnav. Într-un joc masochist intră un bărbat și în satiricul R 100, al lui Hitoshi Matsumoto, omagiat cu o retrospectivă la TIFF, acum doi ani.

Renumitul regizor coreean Kim Ki-duk testează din nou limitele suportabilității în Moebius, un film fără nici o replică în care o familie se va trezi împinsă pe panta unei distrugeri îngrozitoare.

Extrem de intens, controversatul L’Inconnu du lac, distins cu Premiul de regie Un Certain Regard la Cannes, anul trecut, urmărește povestea de dragoste pasională dintre doi bărbați care se întâlnesc pe malul unui lac.

TIFF 2014 – MIDNIGHT DELIRIUM

TIFF își va ține spectatorii treji până spre dimineață, cu un program croit pe placul fanilor genului horror. De luni până vineri (2 – 6 iunie), de la miezul nopții, la Cinema Arta va rula câte un film din Midnight Delirium, de a cărui selecție s-a ocupat Mihai Mitrică.

La proiecția de marți, 3 iunie, la trei ceasuri rele, Cockneys vs. Zombies, favoritul publicului la San Sebastian Horror and Fantasy Film Festival și Toronto After Dark Film Festival 2012, spectatorii machiați și/sau costumați în zombi vor fi vedetele nopții: au intrare gratuită la film și vor fi fotografiați la panoul TIFF.

În această comedie horror, doi frați și niște bătrânei gata să împuşte totul în jur se pun contra apocalipsei zombilor care loveşte Londra.

Exorcizări fără număr au loc în Asmodexia, un horror SF despre o infecţie a sufletului ce se răspândește extrem de repede și care necesită toată energia unui preot.

În indianul Fly (Cel mai original film – Toronto After Dark 2013), un bărbat se transformă în muscă și se răzbună pe cel care i-a furat iubita, iar un jurnalist înfruntă o întreagă familie de canibali în Sawney: Flesh of Men.

Foto cu filmele TIFF 2014 – www.tiff.ro

20
/02
/17

Ca o invitație la reflecție și empatie, BIEFF supune dezbaterii ideile preconcepute legate de corpul uman – de prezentarea, reprezentarea și auto-reprezentarea lui – atrăgând atenția asupra complexelor implicații socio-politice ale identității. Popularele programe tematice dedicate corpului și performance-ului revin și anul acesta la BIEFF între 28 martie și 2 aprilie.

20
/02
/17

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu o persoană mai bună ziua următoare decât am fost cu o zi în urmă.” – Sidney Poitier . Actorul din „Guess Who's Coming to Dinner” / Ghici cine vine la cină (1967) este primul artist de culoare distins cu un premiu Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinții săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă.

19
/02
/17

Singurul film românesc aflat anul acesta în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul ,,Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit sâmbătă seara premiul ,,Ursul de Argint” pentru ,,Contribuţie Artistică Deosebită în Cinematografie”, distincţie acordată Danei Bunescu pentru montajul filmului.

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecționeri de festival) veniți la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roșu, obținut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecții din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

11
/02
/17

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-și ia adio de la cel pe care l-au iubit și admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.

09
/02
/17

Astăzi începe cea de-a 67-a editie a Berlinalei. România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, câștigătorul unui Urs de Aur, cu „Poziția copilului” (2013).

08
/02
/17

21 de lungmetraje de ficțiune, 15 documentare și 52 de scurtmetraje au intrat oficial în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc pe 21 martie 2017, în București.