Turnul din Pisa a început să se îndrepte în urma lucrărilor de consolidare
https://www.ziarulmetropolis.ro/turnul-din-pisa-a-inceput-sa-se-indrepte-in-urma-lucrarilor-de-consolidare/

Turnul din Pisa continuă încet, dar constant, să îşi reducă gradul de înclinare, după ce au fost efectuate mai multe intervenţii de consolidare, monumentul recuperând 2,5 centimetri în ultimii ani.

Un articol de Andrada Văsii|14 august 2013

Turnul din Pisa continuă încet, dar constant, să îşi reducă gradul de înclinare, după ce au fost efectuate mai multe intervenţii de consolidare, monumentul recuperând 2,5 centimetri în ultimii ani.

Potrivit unui raport anual publicat de grupul de control şi monitorizare a celebrei structuri înclinate din Italia, turnul a recuperat, între 2001 şi 2013, aproximativ 2,5 centimetri din gradul de înclinare.

Reducerea poate fi considerată lipsită de importanţă de unii, dar reprezintă o veste bună pentru specialişti, care au început să supravegheze monumentul din 2001, când acesta a fost redeschis publicului. Cel mai mare progres s-a înregistrat în cursul unei perioade de reabilitare care a durat 11 ani, începută în 1992, timp în care gradul de înclinare s-a modificat de la 4,5 metri la 4,1.

De la cabluri la teren înghețat

Prima intervenţie de reabilitare, condusă de profesorul Michele Jamiolkowski, a constat în încercuirea primului etaj cu cabluri de oţel, aceasta fiind o structură de consolidare temporară.

Au urmat mai multe intervenţii, de data aceasta sub pământ, terenul de sub turn fiind îngheţat, iar blocurile de piatră conglomerată, vechi de 150 de ani, au fost extrase. Aceste bucăţi au fost înlocuite cu grinzi şi beton armat.

Turnul din Pisa

În ianuarie 1999 a fost realizată intervenţia finală de stabilizare a monumentului. Pământul de sub turn a fost extras şi eliminat, forţând turnul să îşi reducă din înclinare.
O asigurare pentru viitor

În cele din urmă, reducerea cu 2,5 centimetri a gradului de înclinare a turnului, din ultimul deceniu, reprezintă o victorie pentru comunitatea din Pisa.

Potrivit experţilor, monumentul poate fi considerat „în siguranţă” pentru următoarele două-trei secole, notează Mediafax.

Construcţia Turnului din Pisa a început în 1173. Înalt de 55,86 metri, cu o grosime a zidului la bază de 4,09 metri şi o greutate estimată la 14.500 de tone, turnul a fost proiectat să stea vertical, însă, din cauza calităţii proaste a solului, fundaţia a început să se scufunde chiar în timpul construcţiei, provocând inclinarea turnului spre sud.

Foto credit: Wikipedia, Towerofpisa (Site)

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.

11
/05
/23

Extinction Room (Hopeless.) – instalația audio performativă este alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări pe cale de dispariție, explorând ideea de natură și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă. Performance-ul este prezentat la București, la Teatrelli, pe 13 mai, de la ora 19.00, grație unei noi colaborări între Goethe-Institut și creart/Teatrelli.

11
/05
/23

MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană București, își deschide porțile pentru vizitatori vineri, 19 mai, ora 14:00, la Romaero Băneasa și anunță programul de evenimente culturale conexe la care se poate participa în baza biletelor la târg.