Ultimul weekend la „Bucureştii lui Caragiale”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultimul-weekend-la-bucurestii-lui-caragiale/

Festivalul „Bucureştii lui Caragiale” închide stagiunea de teatru în aer liber din Parcul Cişmigiu cu trei noi spectacole programate în weekendul 19-20 septembrie.

Un articol de Liliana Matei|17 septembrie 2020

Desfăşurată în perioada 18 iulie – 20 septembrie sub motto-ul #SusţinemCulturaRO, cea de-a opta ediţie este organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB şi a fost regândită, în acest an, pentru a susţine activitatea scenei teatrale din Bucureşti, în contextul restricţiilor impuse de pandemia COVID-19.

Ultimul weekend de teatru al Festivalului „Bucureştii lui Caragiale” se înscrie în seria de evenimente dedicată Zilelor Bucureştiului, o sărbătoare anuală organizată de Primăria Capitalei pentru a marca celebrarea celor 561 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştiului, pe 20 septembrie 2020. Astfel, în weekendul aniversar 19-20 septembrie, bucureştenii pot vedea la „Bucureştii lui Caragiale” un program special de spectacole de teatru independent, teatru de improvizaţie şi teatru de revistă din repertoriul Teatrului Ȋn Culise, al Teatrului de Animaţie Ţăndărică şi al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.

Printre teatrele independente din Bucureşti participante la ediţia din acest an a festivalului se numără Teatrul Ȋn Culise, care prezintă sâmbătă, 19 septembrie, de la ora 20.00, comedia „Clinica sinucigaşilor”, ce tratează probleme cotidiene prin prisma divertismentului. Realizat după textul unei autoare românce contemporane, Gabriela Mihalache, spectacolul Teatrului Ȋn Culise este regizat de Cristian Bajora şi este jucat de actorii: Alex Vlad, Ionuț Iftimiciuc, Dorin Enache, Grațiela Popa, Patricia Ionescu, Adrian Pantelimon, Bogdan Stroe, Dana Roman.

Ultimul spectacol de matineu din festival aparţine Teatrului de Animaţie Ţăndărică şi este un spectacol de improvizaţie unic în România. Programat în dimineaţa zilei de duminică, 20 septembrie, de la ora 10.00, Improvest aduce pe scenă prima trupă de păpuşari improvizatori din ţară. Folosindu-se de măşti, instrumente muzicale şi păpuşi, actorii construiesc cu umor povestea de pe scenă pe baza indicaţiilor primite din public. Un spectacol interactiv, în care cei mici devin regizori şi scenarişti, Improveste este un proiect coordonat de Dan Codreanu şi Dan Miron, jucat de actorii Simina Mititelu, Cristina Țane, Mona Toncu, Florin Mititelu, Ștefan Craiu, George Simian într-o scenografie semnată de Çilem Türköz.

„Bucureştii lui Caragiale” se încheie cu reprezentaţia celui mai nou spectacol din repertoriul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. Spectacolul „Cu mască sau fără mască, oamenii vor să zâmbească” este programat duminică, 20 septembrie, de la ora 20.00. Combinând satira socială cu muzica, coregrafia şi cu o scenografie spectaculoasă, premiera stagiunii estivale 2020 a Teatrului de Revistă din Bucureşti este inspirat de cele mai recente schimbări survenite la nivelul societăţii. Realizat de Vasile Muraru și Valentina Fătu, „Cu mască sau fără mască, oamenii vor să zâmbească” este un spectacol de revistă plin de culoare și savoare, cu umor, recitaluri de muzică ușoară și momente de dans. Din distribuţie fac parte Alexandru Arşinel, Vasile Muraru, Valentina Fătu, Nae Alexandru, Cristian Simion, soliştii Bianca Sârbu, Daniela Cristea, Alin Gheorghişan şi, nu în ultimul rând, Baletul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.

Desfășurarea evenimentului, în perioada 18 iulie-20 septembrie, implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 aşa cum au fost aprobate prin ORDINUL nr. 2.941/1.120/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 531 din 19 iunie 2020.

Accesul la spectacole se face pe bază de rezervare online pe www.arcub.ro și www.entertix.ro. Programul Festivalului Bucureștii lui Caragiale – ediția a VIII-a este disponibil pe www.arcub.ro.

Rezervările sunt disponibile în grupuri de 2 sau 3 locuri. Locurile pot fi rezervate cu două săptămâni înainte de fiecare spectacol.

Spațiul dedicat Festivalului este împărţit în două zone de vizionare a spectacolelor:

  • SCENĂ: în zona scenei sunt amplasate 225 de locuri;
  • ECRAN: în faţa unui ecran de mari dimensiuni sunt amplasate 120 de locuri ce permit spectatorilor să urmărească transmisia live a spectacolului de la scenă.

Cele două spații sunt delimitate de garduri. Trecerea dintr-un spațiu în celălalt nu este permisă.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.