Un tablou de Pablo Picasso, vândut la licitatie cu 41,5 milioane de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-tablou-de-pablo-picasso-vandut-la-licitatie-cu-415-milioane-de-dolari/

Tabloul „Nature morte aux tulipes”, de Pablo Picasso, a fost vândut cu 41,5 milioane de dolari, joi seară, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s la New York.   Realizat în 1932, în perioada de maturitate a artistului, tabloul, care o prezintă pe tânăra amantă şi muză a lui Picasso Marie-Thérèse Walter, a fost starul […]

Un articol de Andrada Văsii|10 noiembrie 2012

Tabloul „Nature morte aux tulipes”, de Pablo Picasso, a fost vândut cu 41,5 milioane de dolari, joi seară, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s la New York.

 

Realizat în 1932, în perioada de maturitate a artistului, tabloul, care o prezintă pe tânăra amantă şi muză a lui Picasso Marie-Thérèse Walter, a fost starul licitaţiei de artă impresionistă şi modernă organizată de casa Sotheby’s. Opera era estimată la un preţ cuprins între 35 milioane de dolari şi 50 milioane de dolari, informează lefigaro.fr.

Pentru celelalte lucrări, casa Sotheby’s nu a obţinut însă succesul scontat: 30% dintre operele scoase la licitaţie nu şi-au găsit cumpărători, iar suma totală obţinută – 163 de milioane de dolari – nu a egalat estimările iniţiale ale specialiştilor, cuprinse între 169 milioane de dolari şi 245 milioane de dolari.

O altă pânză a maestrului spaniol, „Femme à la fenêtre”, ce o prezintă tot pe Marie-Thérèse Walter, a fost adjudecată cu 17,2 milioane de dolari. Tabloul bucolic „Champs de blé”, de Claude Monet, a fost cumpărat pentru 12,1 milioane de dolari. O pictură a compatriotului său Paul Cézanne, „Femme nue debout”, a fost achiziţionată cu 5,3 milioane de dolari.

Printre operele rămase nevândute figurează două picturi de Picasso – „Plant de tomate” (estimată între 10 milioane de dolari şi 15 milioane de dolari) şi „Femme à la robe verte” (estimată între 6 milioane de dolari şi 8 milioane de dolari) -, dar şi o pânză de Cézanne – „La femme à l’hermine”.

Miercuri, casa rivală Christie’s a vândut, tot la New York, un tablou cu nuferi de Monet pentru 43,8 milioane de dolari, o pânză de Vasili Kadinsky pentru preţul record de 23 milioane de dolari, dar şi sculptura „Une Muse” („O muză”) de Constantin Brâncuşi, care a fost achiziţionată cu 12,4 milioane de dolari.

Săptămâna viitoare, atât casa Sotheby’s, cât şi casa Christie’s vor organiza licitaţii de artă contemporană.

 

 

Sursa: Mediafax

31
/01
/16

Festivalul de Film We Art Water, primul festival internațional de scurtmetraj care are ca obiectiv atragerea atenției la nivel internațional asupra problemei apei în lume, anunță că perioada de înscriere are loc până pe 26 februarie.

30
/01
/16

O cronică observaţională a unui moment dificil din viaţa unui cuplu, o melodramă având în centru un bătrân şi visele sale, un experiment despre raportul dintre realitate şi cinema şi un dur scurtmetraj de tip „found footage” menit a atrage atenţia asupra violurilor în România – patru filme scurte ale ultimilor ani.

29
/01
/16

Un nou spectacol al Teatrului Naţional din Bucureşti, cu o distribuție remarcabilă, vă dă întâlnire, la Sala Atelier, cu o poveste de dragoste semnată de o autoare olandeză, binecunoscută în ţara ei.

29
/01
/16

Marți, 2 februarie 2016, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), va avea loc lansarea volumului bilingv De vorbă cu Panait Istrati/Parlando con Panait Istrati (Aracne, Roma 2015) de Elena Dumitru. Lucrarea va fi prezentată de Mara Chiriţescu, fondatoarea Librăriei Pavesiana, Bianca Burța-Cernat, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu", Mugur Popovici, diplomat, și prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.

29
/01
/16

În ianuarie şi februarie, la sala T IMAX de la Cinema City din AFI Palace Cotroceni, trei filme scriu istoria cinematografică a sezonului, pe cel mai mare ecran curbat din ţară: „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass”, „The Finest Hours: Furtună extremă” şi „Deadpool”.

29
/01
/16

Ziarul Metropolis vă prezintă cinci povești care să distrugă mitul „omului fără inimă”, „veninos”, „afurisit” și „viclean”, așa cum a rămas el cunoscut în istoria culturii.

28
/01
/16

Bucureștenii sunt așteptați luni 1 Februarie, de la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului – Studio Horia Bernea la o proiecție eveniment cu cele două lungmetraje adaptate după nuvela lui Ioan Slavici, “Moara cu noroc”.Este vorba despre pelicula “La moara cu noroc” în regia lui Victor Iliu, dar și cel mai nou film regizat de Marian Crișan ,“Orizont”.