Vă e dor de o seară faină la teatru? Lia Bugnar vă propune „Jocul de-a adevărul”
https://www.ziarulmetropolis.ro/va-e-dor-de-o-seara-faina-la-teatru-lia-bugnar-va-propune-jocul-de-a-adevarul/

Marţi 15 iunie, platforma piciordeplay.ro va găzdui o premieră perfectă pentru cei cărora le e enorm de dor de teatru-dătător-de-stare-bună: „Jocul de-a adevărul”, în regia şi pe textul Liei Bugnar, avându-i în distribuţie pe Marius Manole, Medeea Marinescu, Alexandru Nedelcu şi Lia Bugnar.

Un articol de Cristina Enescu Aky|8 iunie 2021

Spectacolul va fi jucat live pe scena Teatrului Metropolis de la ora 20:00, dar de la 19:45 vă veți putea loga deja pe platformă pentru a viziona discuțiile cu și dintre actori dinainte de spectacol). Biletele pot fi achiziționate aici.

Ce se ascunde între imaginea noastră și realitatea existenței noastre? Ce distanță e între ce gândim și ce spunem? Și cum reacționăm când ne descoperim așa cum suntem față de ceilalți dar și față de noi înșine? Nu sunt simple și adesea nici comode răspunsurile la aceste întrebări, dar spectacolul Liei Bugnar încearcă să ofere variante de răspunsuri, în stilul deja cunoscut și apreciat: o împletire de umor și momente mai de pus pe gânduri, zâmbete și tristeți, găselnițe narative delicioase și lucruri la care vei mai rumega în gând și după terminarea spectacolului.

Textul scris cu vreo 15 ani în urmă de Lia Bugnar își menține prospețimea azi poate mai mult decât înainte de era pandemică, în care adevărul și minciuna s-au înfruntat parcă mai public și mai virulent. „E, poate, unul dintre spectacolele mele cele mai dulci, (…) dar bineînțeles că am pus eu pe-acolo și niște buzunare cu dramă, că altfel ni se apleacă de la atâta dulce. Umor, emoție, un Marius [Manole] de vor cădea fanii ca muștele, o Medeea [Marinescu] de vrei s-o iei de tot acasă, un Alex Nedelcu de mi-era mai mare dorul să mai lucrez cu el, și o eu cum mă știți” spune Lia Bugnar.

Doi necunoscuți, un bărbat și o femeie, sunt siliți de împrejurări să petreacă o oră împreună într-o „cameră a surprizelor”. Totul devine rapid o avalanșă de lucruri neașteptate, cu impact deloc mic asupra vieților celor doi, care se văd nevoiți să se privească așa cum sunt „într-adevăr”. Nu vă speriați, însă, ca majoritatea spectacolelor semnate de Lia Bugnar, și acesta are șansa unui final cu zâmbete, cum îi stă bine unei comedii romantice.

Legat de prezentarea online a acestui spectacol, Lia Bugnar a promis în timpul pandemiei să nu renunțe la spectacolele online nici după revenirea în sălile de teatru, „pentru că acest teatrul online care a pornit ca o soluție de criză s-a dovedit a fi necesar pentru anumiți spectatori din provincie, străinătate, ba chiar si din București. Nu vom difuza înregistrări, de fiecare dată transmisiunile vor fi live, cu pălăvrăgelile de dinainte și după, așa cum ne-am și v-ați obișnuit.

Piciordeplay.ro este o nouă platformă ce își propune să fie un loc de întâlnire între public și artiștii artelor performative românești (teatru, concerte, stand -up, dans, circ, etc). Toate spectacolele prezentate aici au loc live, sunt filmate de o echipă de profesioniști, cu echipamente performante, și pot fi urmărite de spectatori de pe orice dispozitiv conectat la internet. Spectacolele se desfășoară uneori doar online, alteori în format hibrid (cu spectatori în sală dar și online). Transmisiunile sunt mereu live, fiind disponibile pe platformă timp de câteva zile după fiecare eveniment.

*

Jocul de-a adevărul

de Lia Bugnar

Regia: Lia Bugnar

Distribuție: Marius Manole, Medeea Marinescu, Alexandru Nedelcu, Lia Bugnar

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.