Viaṭa e… scurtã- O cãlãtorie muzicalã prin Germania, Franṭa, Italia şi Anglia
https://www.ziarulmetropolis.ro/via%e1%b9%ada-e-scurta-o-calatorie-muzicala-prin-germania-fran%e1%b9%ada-italia-si-anglia/

Duminică, 11 noiembrie 2012, ora 16:00 Godot Cafe-Teatru Moderator: Dieter Topp, Germania Pornind de la istoricul afirmării teatrului muzical în lume, conferinţa moderată de Dieter Topp prezintă tendinţele actuale ale musicalului din Europa vestică. Astfel, dacă anii ’40 – ’60 au reprezentat „epoca de aur” a teatrului muzical de origine americană (de la Rodgers şi […]

Un articol de Andrada Văsii|2 noiembrie 2012

Duminică, 11 noiembrie 2012, ora 16:00

Godot Cafe-Teatru
Moderator: Dieter Topp, Germania

Pornind de la istoricul afirmării teatrului muzical în lume, conferinţa moderată de Dieter Topp prezintă tendinţele actuale ale musicalului din Europa vestică. Astfel, dacă anii ’40 – ’60 au reprezentat „epoca de aur” a teatrului muzical de origine americană (de la Rodgers şi Hammerstein la Leonard Bernstein, Stephen Sondheim, Jerry Herman şi Frederick Loewe), ulterior a avut loc un proces de „internaţionalizare” a acestui gen de spectacol muzical prin răspândirea sa în ţări precum Germania, Austria, Cehia, Franţa, Spania, Olanda sau Italia, unde a înregistrat mari succese de public. Cu toate acestea, odată cu începutul secolului al XXI-lea, Europa vestică a oferit doar câteva producţii importante, provenite din Viena, Londra sau Berlin. De asemenea, a devenit importantă tendinţa producţiilor cu buget redus, însoţită de revenirea în prim-plan a vechilor musicaluri în diferite oraşe şi în diverse montări, mai mult sau mai puţin inovatoare, rezultatele fiind demne de luat în seamă.

Dieter Topp
Dieter Topp este jurnalist german şi preşedintele KulturForum Europa, o organizaţie dedicată promovării valorilor şi culturii europene. Dieter Topp a studiat muzica (pian, canto, pedagogie) şi a fost deopotrivă jurnalist şi profesor de muzică. A participat, de-a lungul timpului, la producţia mai multor proiecte de teatru, ca „Jesus Christ Superstar”, „West Side Story”, „Butterfly meets Miss Saigon”, a spectacolului de balet „Peter and the Wolf” şi a mai multor reviste de teatru muzical. Începând din 1986 până în 1992, a organizat numeroase întâlniri culturale pe teme de muzică şi artă în cadrul Ministerului Afacerilor Externe German, la cererea ministrului Hans-Dietrich Genscher, iar din 2000 până în 2002 a fost consultant pe probleme de cultură la Ministerul Educaţiei din Northrhine-Westfalia. Din 2005, este membru în numeroase competiţii de interpretare internaţionale şi din 1992 este Preşedintele Kultur Forum Europa şi director adjunct la agenţia de presă germană „PPS – Promotion  Presse  Service”, acoperind subiecte legate de cultură şi politică şi în mod special de situaţia socio-culturală a minorităţilor.

 

Sursa: Teatrul National de Opereta

16
/11
/15

Cornel Todea, de la a cărui naștere se împlinesc 80 de ani în 18 noiembrie, a abordat cu vervă și imaginație textul lui Paul Ioachim, în care dramaturgul amestecă viața de zi cu zi cu cea de pe scenă. Rolurile principale sunt interpretate de Damian Crâșmaru, Mircea Rusu, Ileana Cernat și Oana Ioachim. Spectacolul poate fi vizionat în această seară, de la ora 20.10, la TVR 2

16
/11
/15

În urmă cu mai bine de un secol, într-o zi de 16 noiembrie (1903) se năştea Dumitru Staniloae, autoritate proeminentă a teologiei europene și cel mai mare teolog român. Membru titular al Academiei Române, Părintele Staniloae a lucrat vreme de 45 de ani la traducerea lucrării "Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii" (în douăsprezece volume).

15
/11
/15

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

14
/11
/15

Muzică de Oscar, Tony pentru costume, și o nemuritoare poveste Disney. În această iarnă, Broadwayul vine la București să demonstreze că iubirea învinge întotdeauna. Spectacolele se vor juca în limba engleză, cu subtitrare în limba română (4-6 decembrie, Romexpo). 

14
/11
/15

Scurtmetrajul “Prologul”, în regia lui Ștefan Constantinescu va avea premiera mondială în cadrul “Stockholm Film Festival”, producția fiind inclusă în competiția oficială. Evenimentul, ajuns la cea de-a 26 ediție, va debuta astăzi și se va desfășura până pe 22 Noiembrie.

13
/11
/15

Povestea a început cu 29 de ani în urmă*. Am ratat o excursie la munte şi, ca să nu rămân supărat, am fost dus de tatăl meu la film, la Casa de Cultură din Găeşti. Aşa am pătruns în lumea cinematografelor. Îmi amintesc că primul meu film a fost Superman. Din acel moment, împreună cu Dede senior (amator de filme şi fan Spencer Tracy) am cunoscut una din cele mai mari distracţii ale acelor vremuri, mersul la cinema.

13
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat în special pe cele patru anecdote intersectate care îl compun, şi într-o măsură nesemnificativă pe valenţele imaginii, încadraturii sau mizanscenei, „Bucureşti NonStop”, de Dan Chişu, aduce laolaltă numeroşi actori experimentaţi, aproape singurul atu care îl face vizionabil şi, pe alocuri, delectabil.

13
/11
/15

Compania de Teatru Labirint a lansat pe 10 noiembrie spectacolul “Sisif”- un tip de performance alternativ care explorează dialogul dintre formele de teatru clasice si cele neconvenționale, senzoriale, vizând transformarea spectatorului în co-creator al spectacolului.