VIDEO Festivalul Lună Plină: proiecţii speciale în secţiunile „Classic“ şi „Grindhouse“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-festivalul-luna-plina-proiectii-speciale-in-sectiunile-classic-si-grindhouse/

Cea de-a 2-a ediţie a festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul şi unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în judeţul Sibiu.

Un articol de Andrada Văsii|5 august 2013

Cea de-a 2-a ediție a festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul și unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în județul Sibiu.

În afara competițiilor de lung și scurtmetraj și a secțiunii paralele „Tenebre”, deja anunțate, festivalul „Lună Plină” prezintă din nou programul „Full Moon Classic”, axat pe proiecții în versiuni restaurate digital ale unor titluri de referință din istoria cinema-ului fantastic.

Premieră extraterestră

„E.T.” – Cel mai iubit film al lui Steven Spielberg a împlinit anul trecut 30 de ani. Festivalul „Lună Plină” are onoarea de a-l prezenta pentru prima oară pe un ecran din România, în versiunea originală, restaurată digital în 2012.

„Fantomas” – Unul dintre cei mai subestimați cineaști dintotdeauna, Louis Feuillade, semnează unul dintre cele mai influente filme fantastice din istorie. Proiecție aniversară cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la premieră, cu acompaniament live asigurat de cvartetul EINUIEA.

„The Rocky Horror Picture Show” – Brad, Janet, Riff-Raff și Frank-N-Furter revin în Transilvania pentru de-acum tradiționala proiecție nocturnă a musicalului cult regizat de Jim Sharman în 1975. Spectatorii costumați sunt bineveniți; orezul e din partea casei.

Maraton cinematografic

Pentru cei mai rezistenți dintre spectatori, festivalul „Lună Plină” inaugurează în 2013 secțiunea „Grindhouse”, compusă în acest an dintr-un maraton de trei filme, intitulat „Zombies’ Night Out”. În ordinea intrării în scenă:

„The Return of the Living Dead” – Un clasic optzecist numai bun de (re)savurat, cu gândul la casetele video de pe vremuri. Regretatul Dan O’ Bannon, co-scenarist la „Dark Star“ și „Alien“, reușește să satirizeze și să ridice în slăvi genul dintr-o singură lovitură. Brains, more brains!

„Shaun of the Dead” – Edgar Wright, Simon Pegg și Nick Frost, altfel spus, panic on the streets of London… Prima parte a „trilogiei Cornetto” (2004; aveau să urmeze „Hot Fuzz“ și „The World’s End“) este o comedie reverentă, isteață și sângeroasă, bref, cult instantaneu. So, who died and made you fucking king of the zombies?!

„Cockneys vs Zombies” (foto sus) – Premiul publicului la Toronto și San Sebastian 2012 pentru această șarjă care arată de parcă Guy Ritchie ar fi regizat „The Walking Dead“. Cinefilii veterani o vor recunoaște, într-un rol secundar, pe Honor Blackman.

De la furie la pasiune

Tot în 2013, festivalul „Lună Plină” organizează, în parteneriat cu Institutul Cultural American, programul „American Masters”. În această ediție inaugurală, regizorul omagiat este veteranul Brian De Palma, din filmografia căruia vor fi prezentate clasicele „The Fury” (1978) și „Blow Out” (1981) – ambele în copii restaurate digital – și, în avanpremieră, „Passion”, cel mai recent opus, care va fi distribuit în România de Independența Film.

Info:

Programul complet al proiecțiilor, juriul și celelalte evenimente speciale vor fi anunțate la finalul acestei săptămâni.

Toate detaliile despre transport și cazare se găsesc pe site: www.lunaplinafestival.ro.

Abonamente: http://biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/1805666/Full-Moon-Festival.

Foto credit: Festivalul „Lună Plină”

28
/12
/15

Topul celor mai bune filme ale anului este împărţit în două. Un clasament include 10 lungmetraje relevante lansate în cinematografe şi prezentate în premieră în România în 2015. Iar celălalt conţine alte 10 titluri îndrăzneţe proiectate exclusiv în festivaluri din ţară.

23
/12
/15

Revista Forbes a publicat obișnuitul său top 10 al celor mai rentabile vedete de la Hollywood, care în 2015 conține pe primele cinci poziții numele a patru actrițe. Mai slab plătite decât colegii lor bărbați, actrițele se dovedesc mai rentabile pentru producătorii de film.

23
/12
/15

Un episod din serialul de desene animate rusesc "Mașa și Mișka", de mare succes în toată lumea, care povestește aventurile unei fetițe și ale unui urs, a depășit un miliard de vizionări pe YouTube. În episodul numit "Mașa-Kașa", fetița descurcăreață pregătește cașă (cereale fierte în apă sau lapte, foarte populare la micul dejun), pe care le-o oferă tuturor animalelor din pădure.

23
/12
/15

INTERVIU „Îmi plac cel mai mult genurile amestecate – dramediile”, spune actriţa Mihaela Sîrbu, cunoscută pentru roluri din filme-reper recente ale Noului Cinema Românesc, precum „Aferim!”, „Toată lumea din familia noastră” şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”. Un interviu special despre actoria de film.

22
/12
/15

Actorul Andi Vasluianu interpretează rolul principal în cel mai recent proiect cinematografic al Iuliei Rugină, "Breaking News", alături de o adolescentă în vârstă de 15 ani, Voica Oltean, iar filmările pentru acest lungmetraj se vor încheia la sfârşitul lunii februarie.

21
/12
/15

Șase filme propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate între 8 și 10 ianuarie 2016 la Cinema Union din București. Weekend-ul de Oscar include două dintre peliculele care au fost anunțate de curând pe lista scurtă la premiul Oscar și au șanse la o nominalizare: Mustang (Franța) și Le tout nouveau testament (Belgia). Celelalte filme din program: Aferim!, The Assassin, Rams și Arabian Nights.

21
/12
/15

Anul 2015 a fost unul destul de bun pentru cinematografia română, după un dezastruos 2014: peste 20 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, dintre care multe debuturi, lansate în cinematografe sau exclusiv la HBO, prezenţe în festivaluri importante şi câteva premii.

21
/12
/15

Actrița Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia. După peste 55 de ani de carieră, dedicaţi teatrului şi filmului românesc, Teatrul de Comedie a realizat o expoziție de fotografie care rememorează unele dintre cele mai frumoase roluri ale ei pe scena acestui teatru.

17
/12
/15

Cultura română rămâne mai săracă la finalul acestui an, după ce regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, actorii Eusebiu Ștefănescu şi George Motoi, compozitorul Marcel Dragomir, traducătoarea Antoaneta Ralian sau scriitorul și dramaturgul Valentin Nicolau ne-au părăsit în 2015.