VIDEO Filme cehe clasice, proiectate în locuri inedite
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filme-cehe-clasice-proiectate-in-locuri-inedite/

Centrul Ceh organizează până pe 5 iunie un festival de film neconvenţional – filmele părăsesc cinematograful şi ies în oraş, într-o parcare, un spaţiu industrial, curtea unui muzeu şi un palat. De la filme clasice şi cunoscute până la thrillere experimentale şi comedii groteşti, Czech Film Hunting aduce o mostră reprezentativă de cinema cehesc autentic.

Un articol de Laura Iancu|2 iunie 2013

Centrul Ceh organizează până pe 5 iunie un festival de film neconvenţional – filmele părăsesc cinematograful şi ies în oraş, într-o parcare, un spaţiu industrial, curtea unui muzeu şi un palat. De la filme clasice şi cunoscute până la thrillere experimentale şi comedii groteşti, Czech Film Hunting aduce o mostră reprezentativă de cinema cehesc autentic.

Festivalul a început ieri, cu o proiecţie în parcarea Ciclop, un loc ascuns de pe Bulevardul Magheru, cu „Ferat Vampire“, un altfel de film cu vampiri. Continuă astăzi în grădina Muzeului Enescu cu filmul cu care Miloš Forman s-a întors să filmeze la Praga – „Amadeus“. Luni va fi o proiecţie în spaţiul industrial WASP, scurtmetraje în sala albă şi un lungmetraj în sala neagră, toate realizate de legenda suprarealismului ceh Jan Švankmajer, iar marţi, în parcarea de pe Magheru, va fi proiectată o comedie neagră, o capodoperă a noului val cehoslovac – „The Cremator“.

Mari filme de Jiří Menzel

Ultima zi a festivalului îi va fi dedicată regizorului Jiří Menzel, urmând a fi proiectate la Palatul Ştirbei trei dintre filmele cineastului. Regizorul va fi prezent pentru a treia oară la Bucureşti, înainte de a fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră la TIFF. Proiecţia simultană a filmelor „L-am servit pe regele Angliei“, „Vară capricioasă“ şi „Sfârşitul vremurilor vechi“ va fi urmată de o petrecere în onoarea regizorului.

„Bineînţeles, Menzel a fost dintotdeauna iubit de către publicul român, retrospectiva filmelor sale din 2011 bucurându-se de un mare succes. Sperăm că publicul va veni însă la toate zilele de festival, pentru că fiecare film proiectat este unic şi în acelaşi timp reprezentativ pentru cinematografia cehă“, spune Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh. Pe lânga filme, publicul va fi încurajat să vină la toate proiecţiile şi printr-un premiu oferit de Staropramen, partenerul principal al evenimentului.

Program:

Duminică, 2.06 / ora 21.00 / „Amadeus / @ Grădina Muzeului George Enescu (Calea Victoriei, nr. 144)

Luni, 3.06 / ora 21.00 / Svankmajer Night / @ WASP (Ion Minulescu, nr. 67 – 93, Fabrica Flaros, corp B, etaj 2, zona Timpuri Noi)

Marţi, 4.06 / ora 21.00 / „The Cremator“ / @ Garajul Ciclop (B-dul Magheru, nr.6-8)

Miercuri, 5.06 / ora 21.00 / Menzel Night / @ Palatul Stirbei (Calea Victoriei, nr. 107)

Toate filmele sunt subtitrate în limba engleză.
Intrarea la toate proiecţiile este liberă.

28
/12
/15

Topul celor mai bune filme ale anului este împărţit în două. Un clasament include 10 lungmetraje relevante lansate în cinematografe şi prezentate în premieră în România în 2015. Iar celălalt conţine alte 10 titluri îndrăzneţe proiectate exclusiv în festivaluri din ţară.

23
/12
/15

Revista Forbes a publicat obișnuitul său top 10 al celor mai rentabile vedete de la Hollywood, care în 2015 conține pe primele cinci poziții numele a patru actrițe. Mai slab plătite decât colegii lor bărbați, actrițele se dovedesc mai rentabile pentru producătorii de film.

23
/12
/15

Un episod din serialul de desene animate rusesc "Mașa și Mișka", de mare succes în toată lumea, care povestește aventurile unei fetițe și ale unui urs, a depășit un miliard de vizionări pe YouTube. În episodul numit "Mașa-Kașa", fetița descurcăreață pregătește cașă (cereale fierte în apă sau lapte, foarte populare la micul dejun), pe care le-o oferă tuturor animalelor din pădure.

23
/12
/15

INTERVIU „Îmi plac cel mai mult genurile amestecate – dramediile”, spune actriţa Mihaela Sîrbu, cunoscută pentru roluri din filme-reper recente ale Noului Cinema Românesc, precum „Aferim!”, „Toată lumea din familia noastră” şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”. Un interviu special despre actoria de film.

22
/12
/15

Actorul Andi Vasluianu interpretează rolul principal în cel mai recent proiect cinematografic al Iuliei Rugină, "Breaking News", alături de o adolescentă în vârstă de 15 ani, Voica Oltean, iar filmările pentru acest lungmetraj se vor încheia la sfârşitul lunii februarie.

21
/12
/15

Șase filme propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate între 8 și 10 ianuarie 2016 la Cinema Union din București. Weekend-ul de Oscar include două dintre peliculele care au fost anunțate de curând pe lista scurtă la premiul Oscar și au șanse la o nominalizare: Mustang (Franța) și Le tout nouveau testament (Belgia). Celelalte filme din program: Aferim!, The Assassin, Rams și Arabian Nights.

21
/12
/15

Anul 2015 a fost unul destul de bun pentru cinematografia română, după un dezastruos 2014: peste 20 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, dintre care multe debuturi, lansate în cinematografe sau exclusiv la HBO, prezenţe în festivaluri importante şi câteva premii.

21
/12
/15

Actrița Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia. După peste 55 de ani de carieră, dedicaţi teatrului şi filmului românesc, Teatrul de Comedie a realizat o expoziție de fotografie care rememorează unele dintre cele mai frumoase roluri ale ei pe scena acestui teatru.

17
/12
/15

Cultura română rămâne mai săracă la finalul acestui an, după ce regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, actorii Eusebiu Ștefănescu şi George Motoi, compozitorul Marcel Dragomir, traducătoarea Antoaneta Ralian sau scriitorul și dramaturgul Valentin Nicolau ne-au părăsit în 2015.