VIDEO Gérard Depardieu: „Franţa m-a obligat să emigrez“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-gerard-depardieu-franta-m-a-obligat-sa-emigrez/

Actorul Gérard Depardieu mărturiseşte, într-un interviu publicat în ediţia de duminică a ziarului Le Figaro, că a ales să plece din Franţa şi să ceară cetăţenie rusă chiar din cauza politicii ţării sale natale, adăugând că vrea să obţină şi un paşaport algerian.

Un articol de Andrada Văsii|17 iunie 2013

Actorul Gérard Depardieu mărturiseşte, într-un interviu publicat în ediţia de duminică a ziarului Le Figaro, că a ales să plece din Franţa şi să ceară cetăţenie rusă chiar din cauza politicii ţării sale natale, adăugând că vrea să obţină şi un paşaport algerian.

Actorul, în vârstă de 64 de ani, a luat decizia de a solicita cetăţenia belgiană şi un paşaport rusesc după ce preşedintele socialist francez Francois Hollande a dorit să majoreze la 75% cota de impozitare a persoanelor bogate din Franţa. Prin comparaţie, acest impozit este de 13% în Rusia. Spre deosebire de Franţa, Belgia nu percepe taxă pe avere şi nici pe câştigurile obţinute din vânzarea de acţiuni.

Depardieu vorbeşte, în interviul său pentru Journal du Dimanche, despre iubirea sa faţă de noua „patrie“, Rusia, despre impozitele pe care le plăteşte, excesele sale şi libertatea politică, notează Mediafax.

O decizie controversată

Definindu-se drept „un cetăţean al lumii“, Depardieu spune că „a fost împins la expatriere“. „Nu sunt un exilat fiscal, eu nu fug de fisc“, a insistat actorul. „Am spus doar că (impozitele mari – n.r) erau prea mult pentru vârsta mea“, a declarat el.

„Iubesc francezii, nu am plecat definitiv. M-am născut în Franţa fără să am nimic şi apoi, timp de 60 de ani, am oferit joburi la peste 100 de persoane“, mai spune Gérard Depardieu, care a comparat impozitele de 30% din profit în Franţa cu cele din Belgia şi cu cele de 13% din Rusia.

„Nu am nevoie să mă ascund, ca diverşi oameni politici“, a spus Depardieu, continuând: „Am devenit asemenea lui Cyrano, un bărbat care este împotriva a tot şi toate. Corespund unei imagini iubite de francezi – un rebel care agită apele. Am un spirit huligan care i-a plăcut mult lui Putin”.

Un artist care dorește 7 pașapoarte

„Nu sunt nici de stânga, nici de dreapta. Am tăiat cordonul ombilical“, a spus Depardieu, vorbind despre ministrul francez al culturii, Aurélie Filippetti drept „domnişoara de la Cultură“, al cărei nume l-a uitat. De asemenea, Depardieu a vorbit în termeni moderaţi despre situaţia din Cecenia. „Nu sunt de acord cu ceea ce se zice în Franţa despre Cecenia şi Rusia şi sunt un cetăţean de onoare. Trebuie în primul rând să trăieşti acolo şi apoi să îţi dai cu părerea“, a spus el.

Nici situaţia tinerelor din trupa Pussy Riot, încarcerate, în Rusia, nu l-a mişcat prea tare pe artist. „În niciun caz nu sunt ţinute în lagăre de concentrare, cum scrie presa“, a spus Depardieu, adăugând că este mai îngrijorat de „condiţiile din ghetourile de la periferia oraşelor, care se vor islamiza“, dând drept exemplu realităţile din filmul lui Jacques Audiard, „Un profet“. Artistul a spus că nu se limitează la cetăţenia rusă. „Mi-ar plăcea să am şapte paşapoarte. O să cer paşaport algerian, dar şi altor câteva ţări pe care le iubesc“, a adăugat Depardieu.

O carieră plină de succese

Gérard Depardieu este unul dintre cei mai cunoscuţi actori francezi pe plan internaţional şi are la activ peste 100 de filme în care a jucat, inclusiv cele din seria „Asterix“, însă în ultima vreme a ţinut prima pagină a ziarelor din motive care nu au legătură cu cariera artistică. În vara anului 2011, presa din lumea întreagă scria despre faptul că actorul francez, suferind de incontinenţă urinară, a încercat să urineze, discret, într-o sticlă, deoarece însoţitoarea de bord i-a interzis accesul la toaletă, pentru că avionul – care circula pe ruta Paris-Dublin – se pregătea să decoleze.

Gérard Depardieu a câştigat numeroase premii de-a lungul prestigioasei lui cariere în cinematografie, inclusiv o nominalizare la Oscar, pentru memorabilul rol din „Cyrano de Bergerac“, şi un premiu Globul de Aur, pentru rolul său din filmul „Cartea verde“. Depardieu a apărut şi în filmul „Condamnat la viaţă“ de Bogdan Dreyer, care a avut anul acesta premiera în cinematografele româneşti.

Foto credit: captură video „Pardonnez-Moi- L’interview de Gérard Depardieu“

17
/01
/17

Comedia 6,9 pe scara Richter, în regia lui Nae Caranfil ,va ajunge în 39 de oraşe şi peste 65 de ecrane din ţară, începând cu 20 ianuarie. Miercuri, 18 ianuarie, fanii regizorului sunt aşteptaţi la o proiecţie specială în avanpremieră, care va avea loc de la ora 20.00 la Grand Cinema & More Băneasa. Proiecţia va fi precedată de o sesiune de autografe cu Nae Caranfil, începând cu ora 19.30, în foaierul cinematografului.

16
/01
/17

TV5MONDE a programat pentru luna ianuarie unele dintre cele mai bune filme clasice ale cinematografului francez, cu actori fabuloși: Jean-Paul Belmondo, Claudia Cardinale, Anthony Perkins, Romy Schneider, Lino Ventura, Jeanne Moreau, Orson Welles, Jean-Louis Trintignant, Michèle Morgan sau Danielle Darrieux.

14
/01
/17

CRONICĂ DE FILM „Jackie”, lungmetrajul cu care chilianul Pablo Larrain s-a aflat în 2016 în Competiţia Festivalului de la Veneţia, se situează la intersecţia dintre un film biografic mainstream, cu superstaruri, şi un film de autor care încearcă să împrospăteze convenţiile genului. De aici şi frumuseţea sa.

13
/01
/17

Apărut în 2007 şi relansat acum la liber pe platforma Cinepub, "Război pe calea undelor", de Alexandru Solomon, se înscrie în demersul regizorilor Noului Cinema Românesc, fie ei autori de filme de ficţiune sau de documentare, de a chestiona prezentul prin analiza trecutului, în special a comunismului, şi de a înţelege trecutul pentru o mai bună situare în prezent.

12
/01
/17

„Odiseea“ (2016), povestea celebrului explorator francez Jacques-Yves Cousteau, va avea premiera în cinematografele româneşti în 27 ianuarie. În rolul lui Cousteau îl veţi recunoaşte pe actorul Lambert Wilson, iar actriţa Audrey Tautou va interpreta rolul lui Simone Cousteau, cea de-a doua soţie a exploratorului.

12
/01
/17

Recent apărut în cadrul unui program al Asociaţiei One World Romania şi sub coordonarea criticului Adina Brădeanu, DVD-ul „Sahia Vintage III”, dedicat temei copiilor, adună zece documentare de scurtmetraj din timpul comunismului, a căror selecţie pune în discuţie memoria istorică, socială şi, mai ales, cinematografică.

12
/01
/17

Pentru prima oară, OSCAR WEEKEND aduce la București opt din cele nouă filme aflate în cursa pentru Oscar la categoria Cel mai bun film străin. „A Man Called Ove” în regia lui Hannes Holm, Cea mai bună comedie a anului (Premiile Academiei Europene de Film 2016) este propunerea Suediei la Oscar și last entry în programul OSCAR WEEKEND.

11
/01
/17

Organizatorii Berlinalei au anunțat un alt lot de filme care vor fi prezentate în cadrul festivalului internațional de luna viitoare, printre care și sequel-ul comediei negre "Trainspotting" din 1996, El Bar (The Bar), ultimul film al spaniolului Álex de la Iglesia - autorul aclamatului "Balada triste de trompeta" -, dar și noul film cu supereroi în care apar Hugh Jackman, Patrick Stewart și Elizabeth Rodriguez. Festivalul de Film de la Berlin 2017 va avea loc în perioada 9 - 19 februarie.

09
/01
/17

Filme propuse la premiul Oscar la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" vor fi proiectate, de vineri până duminică, la Cinema "Elvira Popescu". Evenimentul, numit "Oscar Weekend", are loc la o săptămână de la deschiderea primei sesiuni de votare la premiile Oscar.

09
/01
/17

Ediția din 2017 a Globurilor de Aur a fost dominată de musicalul "La La Land", marele favorit al serii, care a obținut toate cele șapte premii pentru care a fost nominalizat: Cel mai bun musical/comedie, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu , Cea mai bună actriţă și cel mai bun actor într-un musical/comedie, cea mai bună coloană sonoră şi cel mai bun cântec.

07
/01
/17

CRONICĂ DE FILM Adevărul e că numai un regizor excesiv ca Xavier Dolan, puștiul minune și răsfățat al cinematografiei mondiale, putea oferi un rateu așa frumos ca „Juste la fin du monde”, câștigător al Grand Prix la Cannes în 2016.

06
/01
/17

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub în cadrul omnibusului „Scurt/4: Istorii de inimă neagră” (2014), scurtmetrajul „Trece și prin perete” este o capodoperă în care Radu Jude, inspirându-se narativ dintr-o povestire, „În magazie”, a lui Cehov, comprimă o serie de idei extrem de ofertante.

06
/01
/17

Asociația Culturală Control N – partener LIM – Less is More | platformă europeană de dezvoltare de scenarii pentru filme cu buget redus – anunță ultimele zile de înscrieri pentru prima ediție a proiectului, ce urmează să se desfășoare în 2017, în trei țări diferite din Europa.

05
/01
/17

În regia lui David Frankel, laureat al premiului Oscar, filmul „Collateral Beauty: A doua șansă” se mândrește cu o distribuție de cinci stele, din care fac parte Will Smith, Edward Norton, Keira Knightley, Michael Peña, Naomie Harris, Jacob Latimore, precum şi două actrițe premiate la Oscar: Kate Winslet şi Helen Mirren.