VIDEO Tudor Jurgiu, premiul al III-lea la Cannes, în secţiunea Cinéfondation
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-tudor-jurgiu-premiul-al-iii-lea-la-cannes-in-sectiunea-cinefondation/

Tudor Cristian Jurgiu a fost recompensat cu Premiul al III-lea la secţiunea Cinéfondation, pentru scurtmetrajul „În acvariu“.

Un articol de Corina Vladov|24 mai 2013

Tudor Cristian Jurgiu a fost recompensat cu Premiul al III-lea la secţiunea Cinéfondation, pentru scurtmetrajul „În acvariu“, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes.

Filmul românului a fost depăşit de scurtmetrajul „Needle“, regizat de studenta de origine iraniană Anahita Ghazvinizadeh, care a luat premiul I şi de scurtmetrajul „En attendant le degel“, al belgiencei Sarah Hirtt.

Secţiunea Cinéfondation este dedicată filmelor de şcoală şi a fost creată în 1998 de preşedintele festivalului de la Cannes, Gilles Jacob. În selecția Cinéfondation au fost alese 18 filme, din cele 1.550 de producții trimise comisiei, din 277 de școli din întreaga lume.

Tudor Jurgiu a câştigat premiul al III-lea la egalitate cu slovacul Matus Vizar.

„În acvariu/ In the Fishtank“, de Tudor Jurgiu, a rulat în competiţia Festivalului Internaţional de Film de Scurt şi Mediu Metraj NexT (10 – 14 aprilie) din Capitală. Filmul spune povestea unui cuplu – George şi Cristina. Aceştia încearcă să se despartă, dar nu par să reuşească.

Tudor Cristian Jurgiu s-a născut în 1984, la Mediaş. A absolvit Universitatea Naţională de Teatru şi Film „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, secţia regie de film şi TV, în 2009. A regizat trei scurtmetraje şi un documentar în timpul şcolii.

În 2009 a realizat scurtmetrajul „Nunta lui Oli“, care a câştigat câteva premii, printre care trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Leeds. Debutul său în lungmetraj, „Câinele japonez“ (foto jos), cu Victor Rebengiuc şi Şerban Pavlu în distribuţie, este programat să apară pe marile ecrane în 2013.

Foto: Cinemagia

12
/07
/16

Brazilia nu e la Euro. Ar fi meritat, la cât de prost a jucat zilele astea la Copa América (tocmai ce a pierdut la Peru, shuperu peru peru peru, fiind eliminată încă din grupe). Ar fi fost şi-n ton, şi-n semiton cu ce se întâmplă zilele acestea în Franţa, unde 24 de formaţii (enooooooooorm de multe!) expun pragmatism rudimentar, malaxează frustrări şi din când în când oferă şi ceva fotbal.

12
/07
/16

Trăim una dintre acele zile magice când după o cafea mare și amară nu putem spune nici că a fost bine, dar nici nu ne lasă inima să zicem că a fost rău. „Atunci, cum a fost?”, ar putea întreba un neutru. „Ca la noi”, ar fi primul răspuns valid, și orice am pune după ar strica totul.

12
/07
/16

Recunosc, am plâns la golul lui Basti împreună cu superba sa logodnică, jucătoarea de tenis Ana Ivanovici. Şi, odată cu noi, întreaga emisferă nordică. Mă uitam în jurul meu şi toți, tineri sau bătrâni, doamne elegante sau bărbaţi demni, îşi ștergeau lacrimile, fiecare într-un gest personal, încercând sa camufleze momentul.

12
/07
/16

În iunie 1984, eram prea mic și prea izolat ca să fi citit cartea lui George Orwell („1984”), dar suficient de mare ca să știu cum stă treaba cu „Big Broter”, care ne urmărea din toate pozițiile. Cu toate acestea, în luna aceea am fost cel mai liber om de pe pământ, grație fotbalului.

12
/07
/16

„Dacă privim cu atenţie un animal, avem sentimentul că înlăuntrul lui se ascunde un om care-şi bate joc de noi”, zice undeva Canetti. Scriitor. Unul dintre cei mari. Şi subevaluaţi. Dar e mai bine aşa. Decât să fie snobat aiurea mai bine să fie citit de cei care (îl) merită. În ciuda rezonanţei latine a numelui, Canneti s-a născut în Bulgaria, a scris magistral în germană şi a devenit cetăţean britanic mai spre final. Un cosmopolit. Nu ştiu câte lire ar fi dat pe Brexit, însă mi-am amintit de vorbele lui privind tabloul optimilor de finală.

12
/07
/16

Motto : „Prin asta eşti celebră-n Orient, O, ţară tristă, plină de humor...” (Cu voi - George Bacovia) Chiar dacă părea greu de crezut, soarele a răsărit și după ce echipa națională a fost învinsă și trimisă acasă de către Albania. Sunt ceva nori pe cer, dar garantez că vor trece și aceștia.

12
/07
/16

„Într-o vale îndepărtată din Iugoslavia, se pare că locuitorii au abolit hazardul, graţie unei aruncări speciale de zaruri”. Am citit asta undeva, nu mai ştiu unde, după cum nu sunt sigur nici dacă asta e forma exactă a citatului sau doar o aproximare personală. Oricum, capturează esenţialul. Ce ştiu însă cu precizie e că respectiva vale nu era pe teritoriul Croaţiei de azi. Dacă era, meciul cu Portugalia ar fi fost o formalitate.

12
/07
/16

Campionatul European de Fotbal s-a sfârșit cu victoria Portugaliei – e un amănunt care nu v-a scăpat, nu avea cum, în nebunia cu care totul se anunță acum, fără prea multe explicații. Încerc, totuși, o explicație culturală - și fotbalul creează cultură, nu știați? De ce Portugalia?

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

 Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă joi, 14 iulie și vineri, 15 iulie, de la orele 18:00, avanpremiera spectacolului „Cel mai mare Gulliver” în regia lui Alexandru Dabija.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

12
/07
/16

"MOVING van GOGH": Holograma pictorului Vincent van Gogh, instalații audio-video ale picturilor celebrului artist și floarea-soarelui animată, într-o expoziție interactivă, la Castelul Cantacuzino.

12
/07
/16

Cea de-a IV-a ediție SoNoRo Conac continuă seria de concerte în această vară, în clădiri unice de patrimoniu din România. Concertele SoNoRo Conac vor oferi un bun prilej iubitorilor de muzică și de arhitectură, să călătorească în țară pentru a se bucura de o minunată împletire a celor două arte.

12
/07
/16

Şi-am putea continua urmuzian, de vară: pelicanul sau babiţa? Bruce Lee sau Van Damme? Messi sau Cristiano Ronaldo? La ultima interogaţie răspunsul tocmai s-a simplificat.