Vineri, în patru oraşe: Noaptea Albă a Filmului Românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/vineri-in-patru-orase-noaptea-alba-a-filmului-romanesc/

Selecţia celor mai de succes filme româneşti va fi prezentată vineri, în 15 spaţii din patru oraşe din ţară – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, în cadrul Nopţii Albe a Filmului Românesc.   Potrivit organizatorilor, programul evenimentului cuprinde atât producţii de toate genurile realizate de cineaşti din toate generaţiile, dar nu vor lipsi nici animaţiile […]

Un articol de |14 septembrie 2012

Selecţia celor mai de succes filme româneşti va fi prezentată vineri, în 15 spaţii din patru oraşe din ţară – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, în cadrul Nopţii Albe a Filmului Românesc.

 

Potrivit organizatorilor, programul evenimentului cuprinde atât producţii de toate genurile realizate de cineaşti din toate generaţiile, dar nu vor lipsi nici animaţiile româneşti prezentate anul trecut în competiţie la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est.

Un eveniment special îi este dedicat Fundaţiei Arte Vizuale (FAV), care împlineşte 20 de ani de la înfiinţare.

Aşadar, spectatorii vor avea şansa de a viziona o selecţie de şapte filme, printre care se numără şi primul film după facultate al lui Radu Muntean, „Lindenfeld” (1994), dar şi „Lucy Castle Hotea”, regia Vali Hotea (1996), „Franzela exilului”, regia Alexandru Solomon (2002), sau „Boborul”, regia Radu Igazsag (2004), precum şi un scurt promo al documentarului despre expediţia lui Emil Racoviţă, „Exploratorul”, Gabor Xantus (2012).

De asemenea, tot în cadrul Nopţii Albe, publicul este invitat să decidă soarta unui personaj, la primul film interactiv din România, „Kiddo”, regia Millo Simulov.

Kiddo este numele unei adolescente cu o viaţă dificilă, provenind dintr-o familie dezbinată, care îşi revarsă furia făcând box. Prin votul majorităţii, destinul îi va fi decis de mai multe ori de-a lungul filmului, alegând câte una dintre variantele propuse de autori. Pelicula a fost foarte apreciată la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Pe harta Nopţii Albe din Bucureşti, la ediţia din acest an, sunt incluse şi spaţiile de la Cinema Pro, Cinema Elvira Popescu, Club Control, Grădina Verona, Godot Cafe, cumulând un total de zece spaţii-gazdă ale Filmului Românesc (alături de Cinema Studio, Cinema Patria, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Club Fabrica, Centrul Istoric – Piaţa Sfântul Anton).

Şi spectatorii din Timişoara au parte de o veste bună. Pe lângă proiecţiile din Noaptea Albă programate la Cinema Timiş, organizatorii vor aduce o selecţie de filme româneşti şi în cadrul Festivalului Plai, la Muzeul Satului Bănăţean.

În Cluj-Napoca cinefilii sunt aşteptaţi la Cinema Victoria şi la Casa TIFF (Str. Universităţii nr.6).

La Iaşi Noaptea Albă a Filmului Românesc va fi găzduită de Cinema Victoria.

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, cu sprijinul România Film, Uniunea Cineaştilor din România, Muzeul Ţăranului Român, Institutul Cultural Francez.

Sursa: Agerpres

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.