Virgil Ogășanu recită versurile lui Marin Sorescu de Ziua Internațională a Poeziei
https://www.ziarulmetropolis.ro/virgil-ogasanu-recita-versurile-lui-marin-sorescu-de-ziua-internationala-a-poeziei/

Actorul Virgil Ogăşanu va susţine un recital din poezia lui Marin Sorescu, duminică, 20 martie, ora 19.00, pe scena Sălii Eliad a Centrului Cultural Casa Artelor Sector 3.

Un articol de Liliana Matei|19 martie 2016

Cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei, Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3 (bd. Mircea Vodă nr. 5) în cadrul programului „Serile Eliad” va avea loc un recital susținut de Virgil Ogășanu. Intitulat „Liniște, ne privim în ochi…”, recitalul cuprinde poeme din opera celui care a fost poet, dramaturg, prozator și eseist, Marin Sorescu, ale cărui lucrări au fost traduse în mai mult de 20 de țări.

Actor al Teatrului Bulandra din 1965, în prezent profesor de arta actorului la Universitatea Hyperion, Virgil Ogășanu este unul dintre cei mai apreciați și îndrăgiți actori români și vine pentru prima dată la CCCA, în cadrul Programului „Serile Eliad”, al cărui concept este semnat de Alice Barb.

AFIS 2O MARTIE NOUMarin Sorescu s-a născut în 1936, la Bulzești, într-o zi specială de 29 februarie. La doar 37 de ani, Nicolița Sorescu, mama sa, rămânea văduvă și urma să-și crească singură cei șase copii. Lumea copilăriei încape cu greu în cele șase volume denumite „La lilieci” publicate între 1973 și 1995, ultimul fiind tipărit postum, în 1998. În 1981, într-un interviu din România literară, Marin Sorescu era întrebat: „Care a fost faptul sau întâmplarea extraordinară pe care ați trăit-o până acum?” Răspunsul: „Faptul de a te fi născut este o întâmplare extraordinară. Eu nu-mi revin din această întâmplare nici acum”. Poetul, prozatorul, dramaturgul, eseistul Marin Sorescu s-a stins din viață pe 8 decembrie 1996, după o scurtă trecere prin Paris. Se pare că, între timp, acest adolescent terrible s-a înțelepțit, înainte de a cuceri, a înțeles, iar acum trimite vești de dincolo și aproape râzând îmi face semn „să încetăm o clipă gălăgia din gând și să ascultăm cum începe lumea din pământ”.

Recitalul este organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Poeziei, instituită de către UNESCO la 21 martie 1999.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.