WILL, autobiografia lui Will Smith, o poveste necenzurată despre celebritate și sensul vieții
https://www.ziarulmetropolis.ro/will-autobiografia-lui-will-smith-o-poveste-necenzurata-despre-celebritate-si-sensul-vietii/

WILL, autobiografia lui Will Smith scrisă împreună cu Mark Manson, una dintre cele mai aşteptate cărţi ale anului la nivel global, a apărut în limba română la Editura Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, şi este de astăzi disponibilă în librării.

Un articol de Ziarul Metropolis|13 decembrie 2021

Cunoscut de o planetă întreagă ca starul din „Ziua Independenței”, „Bărbați în negru” sau „Hancock”, muzician câștigător al mai multor premii Grammy, producător și actor de două ori nominalizat la Oscar, Will Smith dezvăluie în Will, autobiografia sa scrisă împreună cu Mark Manson, secretul uneia dintre cele mai spectaculoase cariere a unei vedete hollywoodiene și totodată parcursul unei vieți în căutarea sensului propriu. Publicată în limba română de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, la doar o lună de la lansarea în Statele Unite, Will este o carte plină de surprize pentru cititori. Fanii actorului poate nu și-ar fi imaginat că cel care a luptat cu extratereștii în „Ziua Independenței”, interpretul atâtor supereroi din blockbustere cunoscute are complexul lașității de a nu-și fi putut apăra mama de violențele tatălui său, deși era un copil de doar 9 ani. Unul dintre cei mai talentați actori americani, o adevărată „fabrică de bani” pentru casele de producție cinematografică, inteligent, amuzant, Will Smith este cu atât mai surprinzător în autobiografia sa cu cât nu joacă niciun rol. Pentru prima dată admiratorii săi au acces la persoana din spatele rolurilor, care se dezvăluie cu o onestitate impresionantă. Will Smith este copilul traumatizat de autoritatea tatălui, adolescentul care caută doar aprobare, muzicianul devenit milionar peste noapte, pentru ca la fel de repede să se trezească falit, bărbatul îndrăgostit, trădat, actorul care  cucerește celebritatea ca și când ar acționa într-o trupă de commando, cel pentru care mult timp „lumea întreagă a fost un câmp de bătaie”, până când, după lupte pierdute sau câștigate, înțelege că adevăratul câmp de bătaie este doar în mintea lui. Disponibilă la precomandă înainte de lansarea în librării, Will este o autobiografie care se citește cu sufletul la gură, o carte motivațională și o mărturie emoționantă a celui care, după ce a dobândit totul, a înțeles că cea mai importantă izbândă este o viață plină de sens.

„Nu există niciun perete. Există doar cărămizile” – secretul  succesului lui Will Smith

Pe când avea doar 11 ani, Will Smith a fost pus de tatăl său – Daddio – să  reconstruiască zidul năruit din fața magazinului – un fel de muncă de sclavi în zeghe. Azi ar fi de competența Protecției Copilului. O muncă îngrozitor de istovitoare și inutil de lungă, își amintește actorul. Împreună cu fratele său, fără vacanțe, week-end-uri sau sărbători, Will a lucrat la Marele Zid din West Philly aproape un an. A cărat găleți, a amestecat ciment și a pus cărămidă peste cărămidă până când era sigur că va îmbâtrâni și muri făcând același lucru. După un moment de revoltă în fața misiunii aparent absurde, tatăl le-a spus: Nu vă mai gândiți la perete! Nu există niciun perete. Există doar cărămizile. Sarcina voastră este să așezați cât mai bine cărămida asta. Apoi următoarea. Apoi cărămida aia. Și următoarea. Iar când zidul a fost în sfârșit ridicat, Daddio a avut de spus doar: Bun, să nu-mi spuneți mie vreodat’ că e ceva ce nu puteți face.

O etică a muncii și performanței fără compromisuri, o reziliență ieșită din comun și perseverența sunt calitățile pe care le-a cultivat Will Smith și care i-au adus celebritatea la nivel mondial. Băiatul cu urechi clăpăuge dintr-un cartier modest de persoane de culoare din West Philadelphia a devenit unul din cele mai mari staruri rap ale epocii sale și primul care a primit un premiu Grammy, iar apoi actorul care a reușit o performanță încă neegalată nici azi – o serie de 8 blockbustere consecutive cu recorduri de încasări. În autobiografia sa scrisă împreună cu nu mai puțin celebrul Mark Manson, Will Smith descrie cum și-a descoperit vocația pentru muzică, apoi pe cea pentru actorie și relatează poveștile din spatele filmelor sale de succes.

Deși a avut o relație dificilă cu tatăl său, o persoană dură, violentă, care a făcut militărie în sensul propriu cu copiii lui (acestora li se dădeau nu sarcini, ci „misiuni”), Will Smith îi poartă recunoaștința de a-i fi dăruit cel mai mare avantaj din viața lui – capacitatea de a rezista adversității. Este ceea ce l-a determinat pe actor să meargă neobosit înainte indiferent de provocările întâlnite pe cale. Secretul succesului meu e complet plictisitor și nesurprinzător: am mers și a doua zi să mai așez câteva cărămizi. Plin de nervi? Mai pune o cărămidă. Eșec de public la lansarea unui film? Mai pune o cărămidă. Au scăzut dramatic vânzările de albume? Ridică-te și mai așază o cărămidă. Ți se destramă mariajul? Mai pune o cărămidă.

Viața este învățare. Punct. Sensul întregii călătorii este depășirea ignoranței

În viața sa, Will Smith pare să le fi experimentat pe toate. A fost sărac, bogat și falimentar, laș și curajos, trădat în iubire, apoi alături de sufletul-pereche, familist convins care a făcut totul pentru ai săi mai puțin să-i asculte, a fost persoana care a muncit neobosit să câștige mai mulți bani, premii, recunoaștere până când a înțeles că viața nu este doar despre asta. La 27 de ani, Will Smith cunoscuse celebritatea, falimentul și din nou gloria. Era starul din „Ziua Independenței” și „Legenda Vie”, dar nu și un om care să se simtă împlinit. „Răul subtil” care a ajuns să-i saboteze relațiile cu cei din jur este sintetizat de actor prin următoarele cuvinte: Cât e de ajuns? De câte filme consecutive #1 mai am nevoie? Câți bani îmi trebuie ca să mă simt în siguranță? Câte Premii Grammy sau Oscaruri îmi trebuie ca să mă simt iubit și apreciat? Cât de sănătoși trebuie să fie copiii mei?De câte ori trebuie să-mi mai spună Jada Te iubesc? Când voi putea spune că e suficient?

Mai spectaculos chiar decât descrierea uimitoarei sale cariere este surprinderea parcursului spiritual al lui Will Smith. Actorul a încercat să obțină unitatea lăuntrică și împăcarea prin consiliere psihologică, meditație Vipassana sau experiențe șamanice până a înțeles că viața este o călătorie de la confuzie la claritate, iar „ca oameni avem un singur scop: să înțelegem ce ni se întâmplă. Viața este învățare. Punct. Sensul întregii călătorii este depășirea ignoranței”. Treptat, Will Smith mărturisește că a învățat să facă distincția între dorințele sale și sensul mai profund al ființei, care este împlinirea a ceea ce este omul. Iar pentru a realiza acest lucru actorul recunoaște și-a înfruntat în mod conștient cele mai mari frici ale sale: Mi-am dat seama că, dintr-un motiv sau altul, Dumnezeu a așezat cele mai frumoase lucruri din viață de partea cealaltă a celor mai mari frici ale noastre. Dacă nu suntem dispuși să stăm în picioare în fața lucrurilor care ne tulbură cel mai profund și nu pășim dincolo de granița invizibilă, în tărâmul groazei, atunci nu vom avea acces la ceea ce are viața mai bun de oferit.

Will este o autobiografie atipică. Prin confesiunea sa cu detalii mai mult decât tulburătoare, Will Smith este descoperit de cititori nu ca o celebritate, ci ca un om obișnuit. Pe de altă parte, reflecțiile pline de înțelepciune despre iubire, dăruire, acceptare și sensul vieții rezonează în interiorul oricărei persoane demonstrând că în fiecare om există un supererou care așteaptă să fie clădit, cărămidă cu cărămidă.

WILL este de azi în librării!

În urmă cu trei ani, Will Smith anunța pe conturile personale de social media că începe lucrul la prima sa carte autobiografică. Pentru acest demers, vedeta hollywoodiană s-a parteneriat cu Mark Manson, unul dintre cei mai bine vânduți și nonconformiști autori de literatură motivațională, tradus în peste 50 de limbi. O viață cu un traseu atipic, spectaculos, care cunoaște gloria, prăbușirea și reinventarea de mai multe ori redată prin condeiul inspirat al unuia dintre cei mai buni autori ai zonei self help pare să fie ceea ce tinde să transforme Will dintr-o carte de memorii într-un adevărat fenomen cultural.

Publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, Will se lansează în România la mai puțin de o lună după ce a apărut în librăriile americane. Este cea mai bună carte de memorii pe care am citit-o vreodată, spunea Oprah despre această autobiografie, care înseamnă nu numai un șir de confesiuni uluitoare, ci un proces complex de reinventare în spațiul public pentru Will Smith.

„Am suferit destul în viața mea încât să pot avea ceva valoros de zis”

Will este în același timp o autobiografie, o carte motivațională și o experiență eliberatoare pentru autor. Am suferit destul în viața mea încât să pot avea ceva valoros de zis, a spus actorul într-un interviu acordat vedetei de televiziune Jimmy Fallon. Vedeta recunoaște că experiența scrierii memoriilor a însemnat și vindecarea anumitor episoade dureroase din trecut. Chiar în debutul cărții, Will Smith amintește de copilăria petrecută în West Philadelphia, într-un cartier locuit preponderent de oameni de culoare. Acea etapă a vieții i-a adus pe de-o parte traume de care s-a simțit eliberat abia la maturitate, iar pe de alta, i-a structurat și personalitatea. Copilul Will Smith a înțeles că doar făcându-i pe oameni să râdă aplanează conflictele din familie și poate să depășească reacțiile rasiste.

În cartea sa, Will Smith vorbește despre experiența unui tată violent, abuziv, care-și lovește copiii și soția, dar pe care îl respectă pentru educația pe care i-a dat-o: Dacă propriii demoni nu a reușit niciodată să-i îmblânzească, mie mi-a cultivat instrumentele pentru a-i înfrunta pe ai mei. Relațiile din familie, primele experiențe sexuale, refugierea în experiențe amoroase după ce a fost prima dată înșelat de o femeie, discuțiile intime cu Jada și copiii sunt destăinuite în prima jumătate a cărții, care descrie și afirmarea sa profesională – drumul către primul Grammy, ca muzician rap și modul cum a ajuns cel mai bine vândut actor de culoare de la Hollywood.

Dezvăluirile lui Will Smith au fost atât de șocante pentru unii fani încât în Statele Unite a fost lansată o petiție publică pentru a-l opri pe actor să mai facă dezvăluiri despre viața sa. Este eliberator să lași personajul deoparte, să ieși în lume și să trăiești autentic, spune Will Smith ca răspuns.

„În epoca Instagramului și a social media lustruim atât de mult realitatea încât devenim necinstiți”

Într-un interviu pentru ABC News, Will Smith spune că experiențele de viață pot fi utile celorlalți doar dacă sunt exprimate cu onestitate. În epoca Instagramului și a social media lustruim atât de mult realitatea încât devenim necinstiți, observă actorul, iar sinceritatea brutală a volumului său de memorii se explică printr-un gest altruist: Dacă în prima jumătate a vieții mele este vorba despre a acumula, în cea de-a doua vreau să ofer înapoi, spune Will Smith în același interviu.

La 27 de ani, Will Smith era primul muzician rap care câștigase un premiu Grammy, milionar, falimentar, apoi actor celebru, care a intrat în istorie pentru cea mai lungă serie de blockbustere consecutive cu recorduri de încasări. După ce a cunoscut faima și a pierdut-o, a fost bogat, apoi sărac, a avut o familie și a divorțat, Will Smith a înțeles că e nevoie de un proces complex de transformare interioară. Will descrie nu doar întâmplările dramatice sau amuzante ale drumului spre  celebritate, ci și modul cum actorul a ajuns să-și vindece multe dintre traumele dobândite pe parcursul vieții: Dinamica iubirii și fericirii este contraintuitivă. Atâta timp cât suntem blocați în nevoia de a primi — în ciclul apucării și agățării și solicitărilor ca ceilalți și lumea întreagă să ne satisfacă nevoile — vom fi blocați în dezamăgire, furie și suferință. Splendidul paradox e că ești cu atât mai împlinit, cu cât dăruiești mai mult, ceea ce iese definește ceea ce intră — a dărui și a primi devin simultane. A iubi și a fi iubit este cea mai înaltă recompensă și extaz uman, scrie Will Smith.

Tot in interviul pentru ABC News, actorul american dezvăluie că înainte de lansarea cărții a petrecut două săptămâni la Miami împreună cu toate persoanele la care face referire în volum, familie, parteneri de afaceri și prieteni. Chiar înainte de lansarea cărții în librării, Will Smith a discutat deschis cu mama sa, pentru prima dată în viață, despre abuzurile la care a fost supus în copilărie, descrise în amănunt în volumul Will. Tata a murit în 2016, altfel probabil nu aș fi vorbit despre lucrurile acestea, a mai spus actorul american.

În epoca Instagramului și a social media lustruim atât de mult realitatea încât devenim necinstiți. (Will Smith)

 



12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.