129 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu / Recital de muzică și poezie la Casa Artelor „Dinu Lipatti”
https://www.ziarulmetropolis.ro/129-de-ani-de-la-moartea-lui-mihai-eminescu-recital-de-muzica-si-poezie-la-casa-artelor-dinu-lipatti/

În această seară (15 iunie), de la orele 19.00, iubitorii artelor sunt invitaţi la recitalul de muzică clasică şi poezie “Călin (file din poveste) la Casa Artelor ”, pentru a marca 129 de ani de la trecerea în nemurire a poetului naţional Mihai Eminescu, la 15 iunie 1889.

Un articol de Petre Ivan|15 iunie 2018

Actrița Daniela Nane va recita integral poemul ce are la bază basmul “Călin Nebunul și mitul Zburătorului”, acompaniată, la pian, de Ioana Maria Lupașcu, care va interpreta muzică clasică românească.

Conform tradiției pe care Casa Artelor “Dinu Lipatti” – condusă de regizoarea Alice Barb, o are încă de la înființare, de a marca prin evenimente tematice repere culturale esențiale pentru identitatea națională (Festivalul “I Love Lipatti”, “Agnus Dei” – recital pascal, „Zilele Europei”, “Balada, un secol de muzică” – recital extraordinar Alexandru Tomescu), dorim să acordăm atenția cuvenită acestei date cu o semnificație atât de importantă.

“Călin (file din poveste)”, poem ce se înscrie în tema de inspiraţie folclorică şi mitologică a creaţiei eminesciene, a apărut în revista „Convorbiri literare” în anul 1876.

Eminescu a preluat mitul Zburătorului, cunoscut şi sub numele de mitul erotic, din mitologia autohtonă, unde Zburătorul este o fantasmă care poate lua chipul unui tânăr frumos şi fermecător, sădind pentru prima oară iubirea în sufletul tinerelor fete.

Actriță a Teatrului Bulandra din 1995, Daniela Nane are o carieră artistică solidă, cu roluri diverse și complexe, pe scenă, în filme de lung metraj și de televiziune. S-a apropiat de poezie în adolescență, când asculta cu admirație versurile rostite de George Vraca, Ion Caramitru, Valeria Seciu sau Florian Pittiș și când a început, timid, să recite primele poeme. Cand spune versuri are șansa de a dărui oamenilor clipe de emoție și de regăsire, care să le reamintească de noblețea din suflete.

Pianista Ioana Maria Lupașcu începe studiul pianului la vârsta de patru ani. Între 2001 și 2005 a fost, la Academia Europea di Musica, Italia, studenta marelui pianist Lazar Berman. A fost laureată a numeroase concursuri din România, Grecia și Turcia. Din anul 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești. A fost invitată în Festivalul Mozart al Operei Brașov, în 2008 deschide stagiunea camerală de la Conservatorio Giuseppe Verdi Milano, iar în 2012 concertează în sala Națiunilor Unite de la Geneva.

Recitalul de poezie și muzică va fi urmat de proiecția filmului documentar “Eminescu”.

Vă invităm, așadar, la Casa Artelor “Dinu Lipatti” din Bd. Lascăr Catargiu, nr. 12, casa genialului Lipatti, ce-l va găzdui, pentru o seară, pe genialul Eminescu.

Vă așteptăm cu drag!

Foto: Casa Artelor „Dinu Lipatti” – facebook

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.