Despre… pluraluri
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-pluraluri/

Eroare în titlu? Aţi sesizat-o? Am folosit corect pluralul de la „plural”? De multe ori greşim pluralul cuvintelor pe care le folosim, deformând astfel semnificaţia mesajelor pe care le transmitem.

Un articol de Cristina Drăgulin|10 iunie 2014

Uneori, greșeala se produce deoarece există mai multe forme de plural pentru un cuvânt. Confuziile au loc fie pentru că sunt acceptate aceste forme pentru același sens al unui termen, fie pentru că un cuvânt are mai multe sensuri diferite și, astfel, pluralul diferit indică altă semnificație pentru care îl folosim.

Alteori, pur și simplu inventăm pluralul, deoarece nu îl cunoaștem.

Să nu ne mirăm că mesajele noastre nu sunt înțelese dacă utilizăm „complexe” cu sensul de construcții, când, de fapt, în acest caz pluralul corect e „complexuri”. „Complexe” este pluralul pentru ansamblu de tendințe comportamentale și emoționale.

Când facem „rapoarte” (relatări oficiale) și când suntem în „raporturi” (relații)? Cumpărăm „timbre” (imprimate) sau „timbruri” (proprietăți ale sunetelor)? Asta în cazul unor substantive.

Și adjectivele sunt des folosite greșit la plural. De pildă, auzim sau citim „dragele mele” sau „prietene drage”, formele corecte fiind „dragile mele” și „prietene dragi”. Sau, adesea, întâlnim formularea „ultimile partide”, corect fiind „ultimele partide”. Alt exemplu este „trăsături intrinseci”, forma feminină la plural a adjectivului fiind însă „intrinsece”.

Care este forma corectă de plural pentru „plural”? Plurali sau plurale.

Ce forme de plural scrise sau pronunțate greșit întâlniți des?

15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

31
/05
/23

„Stilul e omul”, spunea acum două secole un gânditor uitat în societatea noastră. După ce au făcut-o atâția în diferite contexte, putem și noi să-l parafrazăm astăzi, fără să greșim, spunând „Exprimarea e omul”. Fără îndoială, e incontestabil că felul în care vorbim este un indicator al personalității noastre și al educației noastre, din care […]

13
/04
/23

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

27
/04
/21

De unde vine expresia „cum dregem busuiocul“? Cine îți face capul calendar? „Casă de piatră!” A freca sau a nu freca menta? Spuneți brașoave? Ziarul Metropolis vă prezintă în rubrica „Dans printre cuvinte“ câteva explicații pentru apariția acestor expresii intrate în vocabularul de zi cu zi.