A, al, ai, ale… cui?
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-al-ai-ale-cui/

Articolul posesiv genitival (a, al, ale, ai) este des folosit greşit. Forma articolului posesiv depinde de substantivele feminine, neutre sau masculine, la singular sau plural, pe care le determină în funcţie de sensul mesajelor transmise.

Un articol de Cristina Drăgulin|22 iulie 2014

Dacă spunem „o carte a Simonei”, se observă că acordul se face cu substantivul determinat – „carte”, nu cu substantivul la genitiv. Aceasta este prima regulă.

  • copii ai vecinei;
  • băiat al femeii;
  • fete ale domnului.

Există cazuri în care între atributul exprimat printr-un substantiv la genitiv și substantivul determinat se strecoară altă parte de vorbire. De multe ori, această parte de vorbire este un alt substantiv. Astfel, pot apărea confuzii. Cum determinăm substantivul cu care acordăm articolul posesiv genitival?

  • „colecția de timbre a artistului” sau „colecția de timbre ale artistului”?
  • „scările de marmură ale castelului” sau „scările de marmură a castelului”?
  • „partenerii de viață ai vedetelor” sau „partenerii de viață a vedetelor”?
  • „peretele de piatră al clădirii” sau „peretele de piatră a clădirii”?
  • „livezile de caiși ale vecinului” sau „livezile de caiși ai vecinului”?
  • „Muzeul de Literatură al Capitalei” sau „Muzeul de Literatură a Capitalei”?

Ca să verificăm dacă am acordat corect articolul posesiv, putem înlătura partea de vorbire interpusă și vedem dacă se păstrează sensul pe care dorim să-l transmitem, de exemplu „colecția artistului” sau „scările castelului”. Putem, de asemenea, să verificăm care este substantivul determinant pentru semnificația mesajului și îl eliminăm. Când vom face asta, ceea ce rămâne, de multe ori, nu mai are sens, de pildă „de marmură ale castelului”.

Deci, cum e corect?



15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

31
/05
/23

„Stilul e omul”, spunea acum două secole un gânditor uitat în societatea noastră. După ce au făcut-o atâția în diferite contexte, putem și noi să-l parafrazăm astăzi, fără să greșim, spunând „Exprimarea e omul”. Fără îndoială, e incontestabil că felul în care vorbim este un indicator al personalității noastre și al educației noastre, din care […]

13
/04
/23

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

27
/04
/21

De unde vine expresia „cum dregem busuiocul“? Cine îți face capul calendar? „Casă de piatră!” A freca sau a nu freca menta? Spuneți brașoave? Ziarul Metropolis vă prezintă în rubrica „Dans printre cuvinte“ câteva explicații pentru apariția acestor expresii intrate în vocabularul de zi cu zi.