Restul e traforaj. Sau România – Insulele Feroe, în preliminariile Euro 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/restul-e-traforaj-sau-romania-insulele-feroe-in-preliminariile-euro-2016/

Obişnuit să sufle în tot felul de iaurturi fotbalistice, ultima dovadă episodul dinaintea meciului cu Irlanda de Nord relatat în acest colţ onorabil de internet, generalul Iordănescu nu putea rata ocazia să iasă la rampă şi cu ocazia vizitei la Ploieşti a formaţiei din Feroe. Cum creşterea oilor este o îndeletnicire de bază în insulele care încă depind parţial de Regatul Danemarcei, atunci este evident că vorbim de un iaurt de bună calitate. / România – Insulele Feroe se joacă duminică, 29 martie, de la ora 19:00, pe stadionul Ilie Oană, din Ploieşti

Un articol de Dan Nicolaie (Dedes)|28 martie 2015

Uzată de amatorii de clișee, placa inexistenței echipelor mici în fotbalul actual a fost pusă pe tapet și de, cândva foarte nervosul, Jean Vlădoiu. E clar că timpul netezește asperitățile și nici războinicii gazonului nu mai sunt ce au fost. Costumul încorsetează curajul manifestat cândva în tricoul de joc.

Nu zice nimeni să îți tratezi cu dispreț adversarul, dar nici să cazi în panta cealaltă și să stai veșnic cocoșat cu basca în mână. Desigur se vor repezi câțiva să pună pe masă argumentul victoriei feroeze din Grecia. Acolo lucrurile au avut altă socoteală, pentru mulți jucători greci înfrângerea fiind o adevărată victorie, cu această ocazie au scăpat de antrenorul Claudio Ranieri.

Trebuie spus însă că Feroe este adversarul capcană! Cu insularii nu ai nimic de câștigat niciodată. Dacă îi învingi, toată lumea spune că era normal să faci asta, fără să-ți găsească un merit cât de mic. Dacă faci egal sau pierzi, la revedere, nu te mai spală nici toată apa Atlanticului care mătură țărmurile feroeze. Dar una e una și alta e alta. Accidente se întâmplă înfiorător de frecvent pe șoselele lumii, dar nimeni nu se urcă la volan cu gândul că pleacă pe ultimul drum.meci-romania-insulele-feroe_34477800

Revenind la fotbal, întrebați primul microbist care vă sare în față dacă vă poate spune ceva despre această echipă! Dincolo de portarul cu cipilică albă, cu greu mai poți afla ceva. Asta nu înseamnă că picăm în plasa glumeților de profesie, care cum zici fotbal și pui alături San Marino, Malta sau Feroe încep cu poantele răsuflate cu  bucătari, chelneri, studenți și zidari.

Să ai o meserie este un lucru foarte bun, să faci sport în timpul liber e minunat, așa că nu e nimic în neregulă cu acești băieți care au tăria să piardă meciuri pe bandă rulantă și reușesc de fiecare dată să se ridice de jos și să o ia de la capăt. Tocmai de aceea trebuie să îi apreciem din start exact la valoarea pe care o au, să-i tratăm cu amabilitate și să-i…batem bine.

În rest prea mult traforaj executat în limbi de lemn.

Foto: Restul e traforaj, România – Insulele Feroe – wikipedia, facebook

07
/08
/23

Termeni precum doliu, pierdere, angoasă, suferință, nostalgie aparțin zonei afectului, individul trecând, în anumite momente ale vieții lui, prin această arie aproape sinonimică.

09
/07
/23

TESZT e uneori o nuntă pe o scenă. E o fată care plânge. O îmbrățișare în întuneric. O tărie pe care o bei ca să-ți faci curaj în fața adevărului. TESZT e uneori un cuvânt pe care îl așteptai, un om pe care îl admiri, care are în spatele lui alți 100 de oameni pe care îi admiri.

19
/07
/22

Prin anii nouăzeci, a existat o campanie publicitară care se intitula simplu si atrăgător: „Cu balonul în Arizona”. Pentru un copil de clasa a treia dintr-o Românie abia ieșită din comunism, perspectiva unei călători în America, și nu oricum, ci cu balonul, era irezistibilă.

10
/03
/22

Stiu, langa noi e RAZBOI. Însa acesta și victimele sale nu anuleaza micile războaie, adesea penibile! In pragul urmatorei evaluari a managerilor teatrelor bucureștene, scriu despre cea abia finalizată pentru anul 2020, cu speranta ca urmatoarea, deja anuntata, pentru 2021, va fi “PE BUNE”!

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

17
/09
/21

OPINIE Mai mulţi cineaşti români importanţi, deopotrivă producători şi regizori, printre care Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Nae Caranfil, îşi exprimă nemulţumirea faţă de felul în care se desfăşoară concursurile de finanţare organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

30
/06
/21

OPINIE Paradoxul ediţiei din 2021 a Premiilor Gopo a fost că gala s-a desfăşurat în condiţii aproape normale, chiar dacă în aer liber, dar nominalizările şi trofeele au vizat doar cele câteva filme lansate în 2020, un an dezastruos, în care cinematografele au fost mai mult de trei sferturi din timp închise.

24
/03
/21

OPINIE Atunci când un succes internaţional aduce câte un film românesc în atenţia unui public mai larg decât grupul cinefililor fideli, mulţi simt o nevoie irepresibilă de a comenta. Asta nu ar fi o problemă, dacă discursul nu ar cădea în miştocăreală, rostită pe un ton superior: „Vă spun eu cum stă treaba cu cinematografia română!”.

16
/02
/21

OPINIE Cinematografia română este aproape de un moment istoric – cel puţin o nominalizare la Premiile Oscar. În ciuda succesului internaţional uriaş, documentarul „colectiv” al lui Alexander Nanau a împărţit opinia publică din România. Unul dintre motivele de divizare – prezenţa lui Vlad Voiculescu. E bine, totuşi, când un film stârneşte valuri şi nu e primit cu indiferenţă.